Návod na tvorbu vzoru 1. Gramatika..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Advertisements

Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Výzkumné projekty MPO řešené v r na ZČU náležitosti účetních dokladů na ZČU u projektů se samostatným bankovním účtem.
Český jazyk 4.ročník Skloňování podstatných jmen rodu středního a ženského (interaktivní tabule)
PODSTATNÁ JMÉNA ( ČESKÝ JAZYK - 8. ROČNÍK )
Editace vzorů aplikace APSTR
V článku „OTEVŘENÁ ČSK“ v březnovém čísle LKS str. 24, autoři MUDr. Kunkela a MUDr. Mounajjed, D.D.S, Ph.D, FAP, shrnuli svou navrhovanou reformní sérii.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Občanské soudní řízení II.
Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Právo pro podnikatele II
Právní vztahy Pavel Šuranský. Nežijeme na pustém ostrově.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
PROTOKOL Kejdová,Klouček,Kolář,Mráček. Protokol, zápis o úředním jednání původně pro zápisy o sborovém, úředním jednání později se název rozšiřuje pro.
Procesní subjekty.
Subjekty trestního řízení
Mezinárodní právní pomoc – práce s Evropským soudním atlasem a internetem Praxe MPS a MPO Mgr. Petra Novotná LL.M.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY _32_INOVACE_320_Podstatná jména AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM:
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Občanské právo procesní
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Občanské právo procesní II Dokazování I :40-18:10, 18:15-19:45.
Regulace v systému veřejného zdravotního pojištění v ohrožení? JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Centrum zdravotnického práva, Právnická fakulta UK v Praze Šustek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola.
Aplikace Přijímačky školní rok 2014/2015
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Publicita v projektech spolufinancovaných z ESF/OP LZZ.
Práva a povinnosti mezi manželi
Jak sestavit dokument v Apstr 4
Aktuální judikatura k územnímu plánování
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Občanské právo procesní II Opakování 30. 9
Novela zákona o místních poplatcích
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Název vzdělávacího materiálu
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Návod na tvorbu vzoru 1. Základní údaje..
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
HRAD.
2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Právo x stavební fyzika
SOUDCE.
Publicita v projektech
Datové referáty Apstr4.
Návod na tvorbu vzoru 1. Jak si upravit blok..
Editace vzorů aplikace APSTR
Občanské soudní řízení I.
PODSTATNÁ JMÉNA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Návod na tvorbu vzoru 1. Gramatika.

Gramatika Účastníkem řízení může být muž nebo žena, nebo také více účastníků na jedné či druhé straně. Apstr dostane informace o počtu a rodu účastníků řízení, případně si rod osoby zjistí sám (např. podle rodného čísla nebo jména) a text v sestavovaném dokumentu přizpůsobí aktuální situaci. Vzhledem k tomu, že textu nerozumí, je třeba mu říct, která konkrétní slova má přechylovat, případně skloňovat.

Gramatika V řízení, kde je pouze jedna strana se role účastníka uvádí v jednotném čísle mužského rodu, vyskloňovaná do příslušného pádu a za ni se přidá formátovací znak „+“. Příklady: Soud ukládá obviněnému+ povinnost… Útok byl spáchán odsouzeným+ dne… Bylo rozhodnuto o svěření nezletilého+ do péče…

Gramatika V řízeních, ve kterých vystupují dvě strany se gramatika strany 1 třídí předchozími pravidly. Příklady: Soud ukládá povinnému+ povinnost uhradit… O povinnosti žalovaného+ uhradit… Smluvní pokuta byla žalovaným+ zaplacena..

Gramatika Na straně A je pouze jeden rozdíl, roli účastníka je třeba napsat v množném čísle. Mužský rod a text vyskloňovaný do příslušného pádu zůstává. Příklady: Žalobci+ se podanou žalobou…. Soud vyzývá oprávněné+, aby se… O nároku žalobců+ soud rozhodl dle…

Gramatika Gramatika dalšího textu se řídí stejnými pravidly. Za slovo se však nepřidává znaménko „+“, ale „*“. Příklady: Nezletilý+ byl* svěřen* do péče… Odsouzený+ byl* odsouzen* rozsudkem… Žalobci+ se podanou žalobou domáhali*… Soud vyzývá oprávněné+, aby se vyjádřili*…

Gramatika V některých případech je třeba namísto znaků „+“ a „*“ za slovo napsat konkrétní pád, do kterého se má text vyskloňovat, neboť tvar slova je totožný tvarem slova v jiném pádu. Jedná se konkrétně o 2. a 4. pád mužského rodu jednotného čísla Příklady: Ve věci žalovaného+…. (Ve věci žalované…) Soud vyzývá žalovaného4, aby… (Soud vyzývá žalovanou, aby…)

Gramatika Dalším případem, kdy je třeba číslo pádu vynutit, je 1. a 7. pád množného čísla Příklady: Žalobci+ se domáhali*… (Žalobce se domáhal…) Žalovaný+ uzavřel smlouvu s žalobci7… (Žalovaný uzavřel smlouvu s žalobcem…)

Gramatika Poslední ze známých případů je 7. pád jednotného čísla a 3. pád množného čísla. Příklady: Soud něco sděluje žalobcům+, kterým* zároveň ukládá… (Soud něco sděluje žalobkyni, které zároveň ukládá…) Nezletilý+, se kterým7 byl proveden pohovor… (Nezletilá, se kterou byl proveden pohovor…)

V dalším návodu se dozvíte, jak naučit Apstr položit uživateli dotaz. Je možné, že při tvorbě vzoru přijdete ještě na další případy, kdy je třeba vynutit číslo pádu. Důvodem je, že Apstr při sestavování dokumentu prochází slovníky a vzhledem k tomu, že textu nerozumí, při první shodě text nahradí a dál nezkoumá, zda najde další shodu. Není tedy třeba vynucovat 2. pád, neboť ten je nižší a Apstr k němu dojde dřív, je třeba vynutit 4. pád, jinak bude slovo nahrazeno variantou ve 2. pádě. V dalším návodu se dozvíte, jak naučit Apstr položit uživateli dotaz. Děkujeme za pozornost  Váš Ap§trTým