Václav IV. Barbora Moricová, 2.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Václav IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Český stát v době předhusitské
Václav IV
Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
Václav IV..
Český stát za vlády lucemburků
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Václav IV. Matěj prokopič.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Václav IV. syn Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
Václav IV – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 11. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 2. část)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Krize středověké společnosti
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Václav IV. 7. ročník.
Jan Lucemburský.
VÁCLAV IV. (1361, vláda 1378 – 1419).
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Václav IV. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
Václav IV – 1419 Ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník Nebyl obratný diplomat a politik.
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
VY_32_INOVACE_
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Český stát za Lucemburků
Zikmund Lucemburský. Základní údaje Narození:15. února 1368, Norimberk,Německo Úmrtí:9.prosince 1437,Zmojmo Pohřeb:Římskokatolická katedrála,Oradea Manželky:Marie.
Karel IV. OTEC VLASTI
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
VÁCLAV IV. ( ).
VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A.
Jan Hus, husitství.
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
Transkript prezentace:

Václav IV. Barbora Moricová, 2.B

Václav IV. Lucemburský 1361 – 1419 Český a Římsko-německý král Rodiče: Karel IV. Anna Svídnická Narozen v Norimberku Dynastie:Lucemburkové

Karel IV. a Anna Svídnická

Žádné dětství?! Několik měsíců po narození Karel IV. rozhodl o budoucím sňatku s Alžbětou 1363- Ve 2 letech je Václav IV. je korunován Arnoštem z Pardubic na českého krále Arnošt se staral o Václavovo vzdělání a výchovu do doby, než tuto zodpovědnost převzal Jan Očko z Vlašimi, který ho naučil politice (z Václava se stal vzdělaný muž, ale nerozhodný, nesamostatný a závislý na druhých)

Snahy Karla IV. Sňatek s Johankou Bavorskou Německý král- 10. června 1376 byl Václav zvolen německým králem a 6. července korunován Římský císař- toto přání se Karlovi nevyplnilo

Václav IV. A jeho vláda Po smrti otce se ujímá vlády, rodina mu moc nevěří Dvorské úřady převzali lidé z nižší šlechty- Václav jim důvěřoval, ale lidé neměli evropský, politický rozhled Spor s vyšší šlechtou i arcibiskupem Janem z Jenštejna - aby se vyhnul zodpovědnosti a konfliktům, zdržoval se Václav pouze v Českém království a na důležitá jednání v říši, posílal zástupce-

- to ale vedlo ke spojení vyšší šlechty s moravským markrabětem Joštem a ti zaútočili na krále - když Václav cestoval z Žebráka do Prahy, byl zajat: 1)za nepořádek v zemi a říši 2)za opomíjené nároky panstva 3) za protekci králových oblíbenců

Konec a nový začátek - 1400 sesazení Václava IV. z německého trůnu (z důvodu jeho nepotřebnosti, nečinnosti a nedbalosti) a jeho místo nastoupil Ruprecht lll. Faltský- ani jemu se však nepodařilo dostat říši z problémů -a tak koncil v roce 1409 dosadil Václava znovu na německý trůn. Václavovo panování přerušilo husitské hnutí

Václav IV. a husitsví Zpočátku podporoval Jana Husa- -vyvrcholilo r. 1409 Dekretem kutnohorským =listina omezující vliv cizinců na pražské univerzitě. (český národ tři hlasy, ostatní národy -saský, bavorský a polský- jeden)

Ani odsouzení Husa jako kacíře a naléhání koncilu i Zikmunda, aby zasáhl proti „sílícímu kacířství“ v Českém království, nedokázaly Václava IV. vyburcovat k jednoznačnému postoji Stále více se uchyloval do ústraní

Václav IV. a Jan Nepomucký Ráno se sešel král Václav IV. s Janem z Jenštejna. Po krátké hádce nechal král zajmout čtyři muže z arcibiskupova doprovodu Ti byli vyslýcháni na Pražském hradě, poté na Staroměstské radnici, později i mučeni Střet vyvrcholil r. 1393 umučením Jana Nepomuckého a Jenštejnovou rezignací Václav IV. a Jan Nepomucký

Janova smrt na mučidlech byla politickou vraždou vysokého církevního hodnostáře

Václav IV.a jeho nezdařené dílo Nebyl příliš dobrý panovník Za jeho vlády došlo: k boji šlechty proti jeho osobě- tím byla velmi oslabena panovnická moc a šlechta se dostala k vládě nad zemí Rozsáhlé části země ovládaly jednotlivé rody / např. Rožmberkové jižní Čechy/

Poddaní byli vystaveni domácím válkám, které pustošily zemi Poddaní byli vystaveni domácím válkám, které pustošily zemi. Tovaryši a učni pracovali za stále horších podmínek -Jejich naděje na založení vlastní dílny byla mizivá. Za vlády došlo k české ekonomické stagnaci a krizi v sociální oblasti. Mezi vyšší a nižší šlechtou vznikl velký rozdíl Václav IV. se objevuje jako lenivý král a opilec

Smrt- 1419 Dozvěděl se o 1. pražské defenestraci- záchvat mozkové mrtvice či epilepsie Manželka Žofie ho nechala pohřbít v klášteře na Zbraslavi (klášter byl za husitských válek-1420- vypleněn- a královo tělo bylo vytaženo z hrobu) „Táboři se vlámali i do hrobky královské, a vyňavše tělo krále Václava IV. z rakve, tropili s ním žerty ohavné, aby pozdě na noc, opilí vínem klášterním, s trofejemi rozbitých obrazů a mnišských kápí vraceli se do Prahy...“

Zdroje www.dejepis.eu www.panovnici.cz http://www.muzeumkarlovamostu.cz/ceske-kralovstvi/reportaz/vaclav-iv-7/