Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Klub starostů a primátorů zvolených za ČSSD ustavující valná hromada
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 9. prosince 2013.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
14. září Jihočeská hospodářská komora (JHK) byla založena JHK je sdružení podnikatelů, které působí nezávisle na politických stranách,
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 29. října 2013.
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Příprava na programovací období Teze meziobecní spolupráce Jaromír Jech XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
Historie vzniku  celostátní všeoborové konference NNO, vznik Stálé komise konference NNO  celostátní všeoborová konference NNO,
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010 červen 2010.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Základní informace o Krajské hospodářské komoře Střední Čechy  Regionální hospodářská komora  Princip dobrovolného.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Spolupráce, vzájemná očekávání, ovlivňování legislativního prostředí
NNO partner pro rozvoj kraje
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
I. Setkání se starosty obcí
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti Jaromír Jech Hodonín, 27. září 2013

Svaz měst a obcí ČR dobrovolná, nepolitická, nevládní, nezávislá organizace založen v r. 1907 „Sjezd českých měst“ v Kolíně → základ pro založení první sjednocující organizace (Svaz českých měst v království českém) rokem 1989 začíná novodobá historie Svazu - v rámci transformace společnosti se rozvíjí také snahy o demokratické přístupy ve fungování samospráv členové Svazu k 4. září 2013: 2 500 obcí, reprezentujících 77 % obyvatel ČR

Hlavní cíle Svazu obhajovat zájmy místních samospráv na národní a evropské úrovni podporovat a rozvíjet samosprávnou demokracii ve veřejné správě  podílet se na přípravě zákonů a dalších opatření, které mají dopad na místní samosprávu, a posilovat tak vliv obcí v legislativní oblasti posilovat ekonomickou samostatnost měst a obcí vytvářet podmínky pro vzdělávání volených zástupců i úředníky místních samospráv vytvářet podmínky pro dobrovolnou spolupráci obcí

Postavení Svazu povinné připomínkové místo (státní orgány jsou povinny konzultovat se Svazem vytvářenou legislativu) od roku 2004 uzavřena dohoda o spolupráci Svazu s vládou ČR (pravidelná jednání, min. 1x ročně) značný počet poslanců, senátorů, ministrů působil v samosprávě jako starostové, zastupitelé a radní (znalost problémů na místní úrovni)

Financování Svazu členské příspěvky sponzorské příspěvky dotace granty ostatní zdroje Příjmy: Obec: 2.200 Kč Město: 5.000 Kč Statutární město: 10.000 Kč Variabilní část: 1,80 Kč na obyvatele Vlastní příjmy Svazu: členské příspěvky, úroky z běžných účtů, příjmy z inzercí v INS Příjmy na akce Svazu: příjmy z poplatků na akce pořádané Svazem a příjmy za reklamu a propagaci firem na těchto akcích Nevlastní příjmy: např. účelová neinvestiční dotace od MMR (zahr. Aktivity – členské příspěvky CEMR, apod.)

Služby poskytované obcím Připomínkování národní a evropské legislativy více než 200 připomínkovaných dokumentů ročně Právní poradenství zaměstnanci legislativně právního oddělení Informační a poradenské centrum pro zastupitele: více než 25 tis. zodpovězených dotazů 2011-2013 (projekt Vzdělaný zastupitel – rozšíření poradenských služeb) Poradenství v oblasti mezinárodní spolupráce a partnerské spolupráce měst Pořádání kulatých stolů, seminářů, konferencí Kongres starostů, Finanční konference apod.

Služby poskytované obcím Vzdělávání pro volené představitele a úředníky místních samospráv projekt Vzdělaný zastupitel – semináře pro zastupitele v obcích, e-learning pro zastupitele i úředníky Podpora dobrovolné spolupráce obcí projekt Podpora meziobecní spolupráce (metodická, koordinační a právní podpora v území) Informační servis elektronický zpravodaj tištěný měsíčník InS webové stránky (www.smocr.cz; www.vzdelanyzastupitel.cz; www.partnerskamesta.cz; www.obcesobe.cz) letáky, publikace

Svaz v mezinárodních organizacích Rada evropských obcí a regionů (CEMR) Celosvětová organizace Sjednocená města a místní samosprávy (UCLG) Výbor regionů (CoR) Kongres místních a regionálních orgánů Rady Evropy (CLRAE) prostřednictvím svých zástupců v těchto organizacích Svaz prosazuje zájmy obcí i na evropské úrovni snaha ovlivňovat evropskou legislativu, která má následně vliv i na obce a města

Tel.: 234 709 711 Fax: 234 709 786 E-mail: smocr@smocr.cz www.smocr.cz Kontakt Svaz měst a obcí ČR 5. května 1640 /65 140 21 Praha 4 Tel.: 234 709 711 Fax: 234 709 786 E-mail: smocr@smocr.cz www.smocr.cz

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost!