Skutečné problémy českého zdravotnictví a návrhy politických stran na jejich řešení PAVEL HROBOŇ Olomouc HOSPITAL MANAGEMENT 2017 1.11.2017.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Advertisements

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrová léčba roku několik poznámek
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
DIABETES MELLITUS V PRAXI REVIZNÍHO LÉKAŘE Úvod do problematiky, výchozí fakta MUDr. Miloslava Dubovská.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Konference let Czechmed 22.Března. Otevření konference Uslyšíme – O HTA – O zákonu o ZP – O úhradových systémech zdravotnických prostředků a jejich.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Financování zdravotnictví v ČR - mezinárodní srovnání a vývoj Ing. Marie Bílková Ministerstvo financí.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Využití robotické chirurgie v ČR Dnešní stav – indikace převážně v rukou revizních lékařů Celkem ročně cca 1000 až 1100 operací 82% - prostatektomie 6%
Standardy ve zdravotnictví „Nadstandard“ (x) spoluúčast Leoš Heger, PSP,
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Standardizace odborné zdravotní péče
Boj o pacienta, boj o peníze
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Reforma psychiatrické péče
Poptávka po zdravotní péči
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Ekonomika českého zdravotnictví
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Poskytovatelé ambulantních gynekologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Skutečné problémy českého zdravotnictví a návrhy politických stran na jejich řešení PAVEL HROBOŇ Olomouc HOSPITAL MANAGEMENT 2017 1.11.2017

Agenda dnešní prezentace a diskuse Řešení nedostatku kvalifikovaného personálu a restrukturalizace nemocnic Integrace péče o chronicky nemocné Dostupnost moderních léků a zdravotnických prostředků – otázky nadstandardu a HTA

Změnily se nemoci, medicína i svět – změnit se musí i nemocnice Nové platební mechanismy a požadavky na kvalitu Transparentnost a regulace Nemocnice Konkurence mezi nemocnicemi Nové drahé technologie vedoucí k centralizaci péče Změny ve zdravotních potřebách obyvatelstva Změny v dopravní dostupnosti Požadavky pacientů Nedostatek personálu

Změny procesů a organizační struktury – okresní nemocnice Tradiční organizační struktura založená na jednotlivých primariátech s vlastními lůžky a případně JIP a ambulancemi je neudržitelná Zřízení společných JIP a společného lůžkového fondu (například pro interní obory, chirurgické obory a matku a dítě) dokáže snížit potřebu personálu i náklady. Podobně může zafungovat zavedení jednodenní chirurgie Vnitřní změny jsou neoddělitelné od otázky omezení počtu odborností a spektra výkonů a úzké spolupráce s dalšími nemocnicemi v regionu

Regionální sítě spolupracujících nemocnic Přirozenou jednotkou pro zajištění nemocniční péče není v dnešní době okres (tedy cca 120 000 obyvatel), ale kraj/region (od cca 300 000 po milion či více obyvatel) Zejména v případě větších regionů jde jak o vertikální spolupráci, tedy nemocnice různé velikosti, zaměření a úrovně specializace, tak o horizontální spolupráci – tedy více nemocnic podobné velikosti, ale s odlišnou specializací Cílem je vhodné nastavení pohybu pacientů, ale i sdílení, školení a motivace personálu Z dělby práce, vyšší specializace a sdílení administrativních i komplementárních služeb (například laboratoře) plynou významné úspory

Agenda dnešní prezentace a diskuse Řešení nedostatku kvalifikovaného personálu a restrukturalizace nemocnic Integrace péče o chronicky nemocné Dostupnost moderních léků a zdravotnických prostředků – otázky nadstandardu a HTA

Proč nás musí zajímat chronické nemoci? Jsou největším zdravotním a ekonomickým problémem dneška – odhady ukazují na 75% podíl na nákladech na zdravotní péči Jejich výskyt bude dále stoupat se stárnutím obyvatelstva Dnešní zdravotní systémy je neumí efektivně řešit – ani na straně koordinace a integrace péče, ani na straně motivace pacientů Tento problém si začínáme uvědomovat i v České republice – viz Zdraví 2020: Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí a – pravděpodobně důležitější – zohlednění chronických nemocí v přerozdělení mezi zdravotními pojišťovnami

Jak může integrace péče vypadat OFTALMOLOG NEUROLOG NEFROLOG LABORATOŘE DIALÝZA ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA KARDIOLOG DIABETOLOG PODIATR PRAKTICKÝ LÉKAŘ EDUKÁTOR NUTRIČNÍ SPECIALISTA LŮŽKOVÁ DIABETOLOGIE

Co potřebujeme pro integraci péče a jaké budou její důsledky? Koordinující subjekt – v českých podmínkách nejspíše poskytovatel, vyloučena ale není ani zdravotní pojišťovna nebo jiný specializovaný subjekt Nový platební mechanismus a další podporu ze strany zdravotních pojišťoven Výměnu informací mezi poskytovateli Doporučené klinické postupy Měření procesů a výsledků Edukaci a motivaci pacientů 9

Agenda dnešní prezentace a diskuse Řešení nedostatku kvalifikovaného personálu a restrukturalizace nemocnic Integrace péče o chronicky nemocné Dostupnost moderních léků a zdravotnických prostředků – otázky nadstandardu a HTA

Dostupnost moderních léčiv a zdravotnických prostředků v ČR Dnešní dostupnost moderních léčivých přípravků a zdravotnických prostředků v ČR je v průměru velmi dobrá a to nejen ve srovnání s ostatními postkomunistickými zeměmi, ale i s řadou zemí západní Evropy Jak se ale bude vyvíjet po oslabení současného hospodářského růstu s nyní nastavovanou úrovní příjmů zdravotníků, obzvláště, pokud nedojde k restrukturalizaci dnešní sítě poskytovatelů? Z hlediska potenciálních legislativních a praktických změn vystupuje do popředí otázka uplatnění možnosti volby ze strany pacienta („nadstandardu“) a systematizace HTA (health technology assessment)

Podmínky uplatnění možnosti volby pacienta Současná právní úprava (dle názoru mnohých odborníků) umožňuje uplatnění volby (tedy výběru a doplatku rozdílu oproti plně hrazené variantě), Ústavní soud se každopádně nevyslovil negativně k principu, ale jen k jeho konkrétnímu uplatnění výčtem ve vyhlášce Podmínkou je omezení úhrady na ekonomicky nejvýhodnější variantu (varianty) nejen u léčivých přípravků, ale i zdravotnických přípravků a případně samotných zdravotních služeb Oblast pro uplatnění možnosti volby není nutno (ani možno) vymezovat v zákonu jinak než obecně nebo „agregovaně“ – a la příloha číslo 2 určující skupiny LP, ve kterých musí být alespoň jeden přípravek plně hrazen Významná je role klinických doporučených postupů Klíčová je ochrana pacienta – zajištění dostupnosti plně hrazené varianty a zajištění informovanosti

HTA – hodnocení nákladové efektivity Dnes v ČR uplatňováno (na poměrně chabém právním základu) pouze u inovativních léčivých přípravků HTA je možno uplatnit v relativním nebo absolutním smyslu: Relativní uplatnění je založeno právě na úhradě ekonomicky nejvýhodnější varianty – tu ale musíme umět definovat Absolutní uplatnění znamená, že léčivo (zdravotnický přípravek, zdravotní službu), jehož poměr nákladů a přínosů (ICER, obvykle vyjádřený jako cena za rok života v plné kvalitě – QALY) překročí určitou mez, prostě nehradíme Je naše společnost připravena toto akceptovat? Jak dlouho dokážeme podobná eticky sporná opatření odkládat? Jak podobná rozhodnutí učinit co nejpřijatelnější a nejférovější?