Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 14. května 2018 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
4. železniční balíček 1.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Projekty EOC v ČR v období
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č
XVIII. seminář Integrované dopravní systémy
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Zelená kniha – Koncepce veřejné dopravy seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 19. května
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Smluvní zajištění Pražské integrované dopravy
Účast ČD v integrovaných dopravních systémech ČR Ing. Richard Baxa.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
1 Aktuální otázky v oblasti veřejných služeb v přepravě cestujících seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 12. května 2013.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob Studie integrovaných dopravních systémů hromadné.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Účast ČD v integrovaných dopravních systémech ČR
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa Bílá kniha Koncepce veřejné dopravy seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou,
Medzinárodná konferencia 04. a , Hotel pod zámkom, Bojnice.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
1 Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 16. května 2016.
Ing. Ludvík Urban, ROLE NÁRODNÍHO DOPRAVCE VE VEŘEJNÉ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVĚ.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Setkání s hejtmanem Most, Obsah setkání – aktuální témata  Doprava v Ústeckém kraji – souběhy tratí a řešení  Cestovní ruch v Ústeckém.
Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko, Úřad Regionální rady Dopravní infrastruktura v ROP Datum: Místo: Prezentuje: Praha Jiří.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa JUDr
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Vodohospodářské aktuality
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Michal Šperling - EUREDIS
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Legislativa výlukové činnosti
UZAVÍRÁNÍ SMLUV O VEŘEJNÝCH SLUŽBÁCH V PŘEPRAVĚ CESTUJÍCÍCH
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 14. května 2018 1

Agendy v oblasti veřejné dopravy: Osnova Agendy v oblasti veřejné dopravy: Legislativa probíhající legislativní procesy Financování dálkové a regionální veřejné služby systém státem nařízených slev pořizování vozidel z OPD a z půjčky EIB Koncepce opatření podle Bílé knihy Koncepce veřejné dopravy tarifní integrace dosažení souladu s nařízením EP a Rady č. 2016/2338 2

Probíhající legislativní procesy 1) Legislativa Probíhající legislativní procesy Novela zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách Předmět návrhu Transpozice směrnice EP a Rady 2016/2370, kterou se mění směrnice 2012/34/EU, pokud jde o otevření trhu vnitrostátních služeb v přepravě cestujících po železnici a správu a řízení železniční infrastruktury (např. nestranné přidělování kapacity dráhy, úprav posuzování hospodářské vyváženosti, povinnosti vertikálně integrovaných společností). Legislativní proces – během května proběhne meziresortní připomínkové řízení – předpokládaná účinnost k 1. lednu 2019 3

Probíhající legislativní procesy 1) Legislativa Probíhající legislativní procesy Novela zákona č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících Předmět návrhu Implementace nařízení EP a Rady 2016/2338, kterým se mění nařízení č. 170/2007, pokud jde o otevření trhu vnitrostátních služeb v přepravě cestujících po železnici. Legislativní proces – během května proběhne meziresortní připomínkové řízení – předpokládaná účinnost k 1. lednu 2019 4

Probíhající legislativní procesy 1) Legislativa Probíhající legislativní procesy Novela zákona č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících Bližší vymezení návrhu ve vztahu k fungování IDS: – zakotvení institutu Koncepce veřejné dopravy (dále jen „KVD“) – nová pravidla pro tvorbu plánů dopravní obslužnosti, včetně požadavku na jejich soulad s KVD – požadavek na zajišťování dopravní obslužnosti v souladu s plány dopravní obslužnosti území – aktualizace možností přímých zadání v železniční dopravě, včetně zákazu uzavření smlouvy z důvodu strukturálních a geografických charakteristik dotčeného trhu a sítě – úprava chybných odkazů na ZZVZ 5

Probíhající legislativní procesy 1) Legislativa Probíhající legislativní procesy Novela zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě Předmět návrhu drobné úpravy licenčního řízení v linkové osobní dopravě řešení právních vztahů mezi dopravcem a cestujícím výrazná změna podmínek podnikání v taxislužbě Legislativní proces – meziresortní připomínkové řízení během letních prázdnin – předložení vládě v říjnu 2018 – předpokládaná účinnost k 1. dubnu 2019 6

Dálkové veřejné služby 2) Financování Dálkové veřejné služby Rok 2018 Finanční rozsah – poskytnuto meziroční inflační navýšení (0,7%). Předmět objednávky nové expresní vlaky linky Ex6 (Praha – Plzeň – Něměcko/Cheb) Rok 2019 Finanční rozsah – předpoklad poskytnutí inflace (2,5 %). snaha o zachování stávajícího rozsahu dopravy (nepředpokládají se redukce s dopadem na provázanost s regionální dopravou) 7

Regionální veřejné služby 2) Financování Regionální veřejné služby Doposud je finanční rámec stanoven prostřednictvím usnesení vlády ČR č. 1132 ze dne 31.8.2009. Prostřednictvím státního rozpočtu poskytnout krajům v roce 2010 dotace v souhrnné výši 2,649 mld. Kč na úhradu kompenzací ve veřejné železniční osobní dopravě. V devíti následujících letech (2011-2019) dotace navyšovat o odpovídající přírůstek průměrného ročního indexu spotřebitelských cen v předcházejícím období. roky 2011 až 2013 - bez inflačního navýšení roky 2014 až 2018 - navýšení o meziroční míru inflace rok 2019 – předpoklad poskytnutí inflačního navýšení (2,5 %). 8

Systém státem nařízených slev 2) Financování Systém státem nařízených slev Usnesení vlády ČR č. 206 ze dne 27.3.2018 - zavedeny nové slevy z jízdného pro seniory, děti, žáky a studenty aktuální předpoklad spuštění – 1. září 2018 - původně se slevy měly vztahovat na regionální dopravu mimo MHD → pokud linky městské dopravy vyjíždějí mimo město, bude sleva platit do/z prvního tarifního budu na území města a dopravce bude po dohodě s objednatelem dále oprávněn vymezit i jiný přestupní bod ve městě, do/z kterého slevy budou platit, nebo určitou dopravní službu ze systému slev vyjmout riziko možné překompenzace – dopravce bude povinen navýšit ve finančním modelu riziko tržeb o odhad výše poskytované kompenzace za žákovské jízdné v době vzniku smlouvy. 9

Pořizování vozidel z OPD a z půjčky EIB 2) Financování Pořizování vozidel z OPD a z půjčky EIB Program přijat usnesením vlády ČR č. 923 ze dne 9. listopadu 2015 1. výzva: alokace – 7,73 mld. Kč (286 mil. Euro) z Fondu soudružnosti EU časové nastavení – 21. července 2017 až 29. června 2018. míra podpory – 85 % příspěvek EU, 15 % vlastní zdroje žadatele žadatelé – objednatel veřejných služeb nebo dopravce Příprava nového podprogramu při využití půjčky od EIB alokace – 29 mld. Kč (12 mld. Kč pro stát, 19 mld. Kč pro kraje) časové nastavení – realizace do 31 prosince 2025. míra podpory – 50 % dotace státu, 50 % vlastní zdroje žadatele 10

Opatření Bílé knihy Koncepce veřejné dopravy V Bílé knize schválené vládou ČR (usnesení č. 465 z 15.6.2015) byly uloženy úkoly pro MD i další objednatele veřejných služeb. Aktuálně řešené úkoly: Legislativně právní – např. provázání objednávek veřejných služeb Metodické – např. zpracování metodiky na členění nákladů v režimu veřejné služby 11

3) Koncepce Tarifní integrace Východisko: Aby bylo možné na liberalizované železnici získat určitý typ jízdního dokladu mezi libovolnými dvěma body české železniční sítě Materiál pro jednání vlády – stanovení spolupráce státních podniků při využití hardware a implementace software Sjednání rámcové smlouvy mezi MD a státním podnikem CENDIS Návrh přístupových smluv pro dopravce a IDS 12

Dosažení souladu s nařízením EP a Rady č. 2016/2338 3) Koncepce Dosažení souladu s nařízením EP a Rady č. 2016/2338 Použitelnost přímého zadání na železnici dle čl. 5 odst. 6 skončí 25. prosince 2023. Doba trvání smluv uzavřených podle čl. 5 odst. 6 mezi 3.prosincem 2019 a 24. prosincem 2023 nesmí překročit deset let → nelze prodloužit ani v případě významné investice. Do 2. prosince 2019 přijmou členské státy opatření, aby postupně dosáhly souladu s článkem 5 a tím se vyhnuly vážným strukturálním problémům, zejména v souvislosti s přepravní kapacitou. Do šesti měsíců od 25. prosince 2020 předloží členské státy Komisi zprávu o pokroku zdůrazňující uzavírání smluv o veřejných službách, které jsou v souladu s článkem 5. 13

Dosažení souladu s nařízením EP a Rady č. 2016/2338 3) Koncepce Dosažení souladu s nařízením EP a Rady č. 2016/2338 Je vhodné, aby vedle režimu přímého zadávání smluv objednatelé přijaly plány otevírání trhu a konkrétními kroky deklarovaly, že podle tohoto plánu se liberalizační kroky budou skutečně realizovat. Pokud takový směr nebude zřejmý, lze očekávat, že vybraná přímá zadání budou komplikována zasláním „alternativních“ nabídek, které mohou vést k efektivnějšímu zajištění předmětných veřejných služeb. V takovém případě má objednatel v zásadě dvě základní varianty postupu: sjednat smlouvu přímým zadáním pouze po omezenou dobu a vypsat standardní nabídkové řízení, nebo po vymezenou dobu uzavřít smlouvu přímým zadáním na základě neformálního výběru mezi jednotlivými nabídkami. 14

Dosažení souladu s nařízením EP a Rady č. 2016/2338 3) Koncepce Dosažení souladu s nařízením EP a Rady č. 2016/2338 15

Děkujeme za pozornost Ondřej Michalčík František Vichta odbor veřejné dopravy Ministerstvo dopravy www.mdcr.cz 16