Mezinárodní souvislosti regulace auditu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Advertisements

Plánování auditu 3. cvičení.
Valná hromada PRAHA 27. BŘEZNA 2014
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Facility management ČSN EN
Konference pojišťovacích makléřů 2011
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Veřejná diskuse o standardu kvality profese učitele Váš hlas je důležitý, Váš hlas má vliv. Mgr. Vladimír Srb, MŠMT manažer pracovní skupiny.
Výběr projektů Leader ČR 2006 (Ing. Olga Ondráčková, manažerka MAS) Logo- návrh 13ti leté studentky Konečná podoba loga MAS Konečná podoba loga MAS.
Ochrana kritické infrastruktury
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Audit seminář CGI duben 2014.
Zpráva auditora Zpráva auditora představuje vysoce koncentrovanou informaci pro uživatele účetních závěrek.
KULATÝ STŮL ČIIA OSTRAVA 2010 –
Regulace auditingu – 2.část Právní úprava v ČR Směrnice o povinném auditu ročních a konsolidovaných účetních závěrek (pokračování)
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Informace o Sekci veřejné správy ČIIA Ing. Šárka Kavková.
Výzkum akademických pracovníků ČR Prezentace pro 7. zasedání sněmu Rady vysokých škol 17. února 2005 Návrh společného projektu Rady vysokých škol a Sociologického.
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
PRAHA OLYMPIJSKÁ, o.p.s..
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
VaVpI – stav a problémy F. Ježek 22. listopadu 2007.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Automobilové a motocyklové výstavy “ ve složení: Ing. Šípek Antonín,
KONFERENCE AŘG ČR PŘEROV-3. DUBNA – 5. DUBNA 2013.
Potřebujeme certifikační agenturu? Transparentnost z pohledu ekologických organizací Bc. Linda Klvaňová, Zelený kruh.
81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Vnější a vnitřní komunikace AutoSAP“ ve složení: Ing. Jahn Martin,
Lamfalussyho proces.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
Plánování auditu ISA 300 Plánování práce auditora
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
ČNB jako uživatel auditorských služeb a její postoj k Zelené knize Rada pro veřejný dohled nad auditem Praha, 31. května 2011 Miroslav Singer guvernér,
Etický kodex Komory auditorů
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Reforma auditu v EU Odborný program na VH IFA Petr Kříž President Federace evropských účetních FEE.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
Agendové IS MPSV a ÚP Plán konsolidace a rozvoje Petr Krůček 1. náměstek ministryně 29. května 2013.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
4. setkání interních auditorů z finanční oblasti 20. června 2013 Věra Mazánková ČNB, odbor regulace finančního trhu Mezinárodní doporučení (BCBS) k zajišťování.
Síť podpory nadání – propagace a společné projekty Vojtěch Tutr NIDV.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Zpráva kontrolního výboru
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Tiskový mluvčí ZUR 295 Tereza Fojtová, tisková mluvčí MU
Nová farmakovigilanční legislativa
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Sociální práce TEĎ a TADY II
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Lesk a bída normalizace
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Jiří Rusnok President RVDA
Transkript prezentace:

Mezinárodní souvislosti regulace auditu 31. května 2010 Petr Kříž vicepresident FEE

Hlavní okruhy zelené knihy k auditu Komunikace auditora (Q 2, 4, 5, 7, 11, 26) Kvalita auditu (Q 3, 6, 24) Role auditora (Q 4, 8, 9, 10) Hodnota auditu (Q 12) ISAs, ISQC 1 (Q 13, 14, 15) Etický kodex IESBA (Q 19, 20, 22, 36) Jmenování auditora (Q 16, 17) Rotace auditorské formy/auditora (Q 18, 29) Auditorská konsorcia/společný audit (Q 28) Veřejný dohled (Q 25, 38) Přeshraniční mobilita (Q 33, 34) SME – SMP (Q 15, 35, 37)

Stanovisko FEE k zelené knize Jednotné stanovisko odevzdáno 8. prosince 2011 po rozsáhlém dialogu s členskými organizacemi a schválení Radou FEE na mimořádné zasedání 6. prosince 7 stran dopisu a 52 stran odpovědí na všech 38 otázek

Zelená kniha k auditu - chronologie Zelená kniha stanoviska do 8.12.2010 Konference EK:Účetnictví & Audit 10-11.2.2011 Stanovisko pléna EP 22.6.2011 Konference FEE k regulaci auditu 30.6.2011 Legislativní návrhy EK listopad 2011

Stanovisko JURI EP -24.květen 2011 Nutno otevřít diskusi o roli auditora a koncentraci trhu Je třeba posílit výbory pro audit, finanční reporting a reporting rizik Auditor by měl být vybírán výborem pro audit, ne managementem nebo 3. stranou – min. ½ polovina členů výboru má mít zkušenosti s účetnictvím a auditem Transparentnost a kvalita zpráv auditora – možno doplnit další informace pro výbor pro audit a valnou hromadu mimo zprávu Princip „Audit is an audit“ Dialog auditora s VpA, interním auditem i finančním regulátorem ISA by měly být promptně zavedeny nařízením EK Stávající rotace auditorů v rámci firmy je nejlepším řešením Žádá EK o seznam podmínek, za nichž jsou neauditorské služby nepřijatelné a VpA o schvalování neauditorských služeb

Klíčové otázky Neauditorské služby auditovaným klientům Rotace auditorů nebo auditorských firem Rozsah auditu Společné audity a konsorcia auditorů Odpovědnost auditora a vliv na auditorský trh Otázky koncentrace trhu Společný trh a ISA Postavení výborů pro audit

Standing for trust and integrity Visit us @ www.fee.be