Podpora podnikání ze SF

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Obsah prezentace I. Význam operačních programů a jejich klíčové postavení pro žadatele o podporu ze strukturálních fondů Proces tvorby a vyjednávání programových.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Výhled Nové programovací období SF 2007 – Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Financování rozvojových projektů Evropské zdroje a financování rozvojových projektů v rámci ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
ministryně pro místní rozvoj
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Commission européenne STRUKTURÁLNÍ FONDY a ESF strategické plánování a programování Diana Jablonska, GŘ Zaměstnanosti, Jednotka A1; Koordinace.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
Transkript prezentace:

Podpora podnikání ze SF OP Podnikání a inovace - úvod

Strukturální politika 2000-2006 území EU rozděleno na 3 oblasti: Cíl 1, Cíl 2, Cíl 3 4 strukturální fondy + Kohezní fond 5 principů: programování, koncentrace, partnerství, adicionality, monitorování Implementace v ČR: 5 operačních programů, 2 jednotné programové dokumenty – tzv. národní iniciativy Nadnárodní iniciativy: Interreg, Equal, Urban, Leader+

Strategické a programové dokumenty 2007 - 2013 2004 - 2006 Národní rozvojový plán Rámec podpory Společenství Operační programy Programové dodatky Národní rozvojový plán Národní strategický referenční rámec (NSRR) Operační programy

Zásadní strategické dokumenty Strategické obecné zásady Společenství pro soudržnost Národní rozvojový plán ČR 2007-2013 Národní strategický referenční rámec pro čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů a z Fondu soudržnosti v letech 2007 až 2013

Strategické obecné zásady Společenství pro soudržnost KOM (2005) 0299 rámcový strategický dokument pro politiku soudržnosti dokument připravený EK přijímá Rada EU, schvaluje EP doplněk nařízení (nařízení – právní rámec) stanovují politické priority budoucích investic

Nové principy a změny pro SF A. Reformulace cílů politiky soudržnosti B. Silnější provázanost mezi prioritami EU a národními rozvojovými strategiemi C. Vyčlenění problematiky rozvoje venkova D. Zrušení iniciativ Společenství E. Monofondovost F. Veřejno-soukromé partnerství G. Meziregionální spolupráce, problémy měst H. Změna počtu strukturálních fondů Pravidlo de minimis

A. Cíle politiky HSS Cíl Finanční nástroj Konvergence EFRR, ESF, Fond soudržnosti Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost regionální úroveň národní úroveň: Evropská strategie zaměstnanosti EFRR, ESF Evropská územní spolupráce EFRR

Komparace cílů

Konvergence Hlavní priorita strukturálních fondů a FS Regiony pod úrovní 75 % průměru HDP EU (PPS, 2000-06) Pomoc je určena na urychlení konvergence nejméně rozvinutých regionů tím, že zlepší podmínky pro růst a zaměstnanost zvýšením kvality investic do fyzického a lidského kapitálu, rozvojem inovace a společnosti založené na znalostech, zvyšováním schopnosti přizpůsobit se hospodářským a sociálním změnám, stejně tak jako ochranou a zlepšováním ŽP i účinnou administrativní správou

Reg. konkurenceschopnost a zaměstnanost Zaměřuje se na posílení konkurenceschopnosti a atraktivnosti regionů i zaměstnanosti v regionech předvídáním hospodářských a sociálních změn, včetně těch souvisejících s otevřením obchodu, podporou inovací, společnosti založené na znalostech a podnikání, ochranou a zlepšování ŽP, zlepšováním dostupnosti, zlepšováním přizpůsobivosti pracujících i podniků a rozvojem trhu práce.

Evropská územní spolupráce Inspirováno iniciativou Interreg Tři stanovené úrovně spolupráce: přeshraniční spolupráce – regiony NUTS III podél vnitřních a některých vnějších hranic, regiony u námořních hranic nadnárodní spolupráce – nadnárodní oblasti na seznamu EK (zóny SEVER-Středovýchodní Evropa a JIH-Podunají a Balkán) meziregionální spolupráce – celé území Začlenění meziregionální spolupráce do operačních programů Založení Evropského sdružení pro územní spolupráci (ESÚS)

Finanční perspektiva 2007-2013 Staré členské země Nové členské země (vč. Bulharska a Rumunska) 51,7 % 48,3 % Konvergence 81,9 % Regionální konkurenceschopnost 15,7 % Evr. územní spol. 2,4 %

Priority Klíčové principy politiky HSS jsou zachovány: programování, partnerství, spolufinancování a hodnocení. Plánované reformy Omezený počet priorit Klíčová témata: inovace a hospodářství založené na znalostech životní prostředí a prevence rizik dostupnost a služby v obecném hospodářském zájmu

Strukturální fondy Strukturální fondy Evropský fond pro regionální rozvoj (EFRR) Evropský sociální fond (ESF) Další fondy: Fond soudržnosti (FS) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Evropský rybářský fond (EFF)

Finanční alokace pro ČR €, běžné ceny Konvergence 25 883 511 035 Regionální konvergence 17 064 488 596 Fond soudržnosti 8 819 022 439 Konkurenceschopnost (Praha) 419 093 449 z toho: konkurenceschopnost 194 247 800 dodatečná alokace 224 845 649 Přeshraniční a transnac. spolupráce 389 051 107 z toho: přeshraniční 275 599 077 dodatečná přeshraniční 75 990 880 transnacionální 37 461 150 Celkem soudržnost 26 691 655 591

Národní rozvojový plán Podrobné rozpracování priorit do dílčích cílů a popsání strategie jejich realizace, včetně promítnutí do struktury operačních programů Nastavení systému koordinace politiky HSS. Klíčové body tohoto systému budou promítnuty do NSRR.

Prioritní osy NRP Posilování konkurenceschopnosti české ekonomiky Rozvoj moderní a konkurenceschopné společnosti Životní prostředí a dostupnost Vyvážený a harmonický rozvoj území ČR

Národní strategický refereční rámec Rámcová rozvojová strategie na úrovni státu, Základ pro sektorové (tematické) a regionální operační programy; Navrhuje členský stát při použití principu partnerství; Předmět vyjednávání s Komisí

Veřejné zdroje celkem mld Kč Hrubý odhad alokací Veřejné zdroje celkem mld Kč Zdroje z EU Spolufinancování ČR mld Kč podíl na celku výše spolufin. OP Podnikání a inovace 119,4 89,6 12% 29,9 25% OP Výzkum,vývoj,inovace 59,7 44,8 6% 14,9 OP Zaměstnanost 101,3 76 10% 25,3 OP Vzdělávání 97,7 73,3 9% 24,4 OP Životní prostředí 184,5 153,1 20% 31,4 17% OP Doprava 7x Regionální OP 79,6 8% 19,9 Integrovaný OP OP Technická pomoc 2% 5 2x OP Praha 24,9 12,4 50% 7x OP Evropská územní spolupráce 13,5 10,1 5% 3,4 CELKEM 1 004,5 776,6 100% 227,8 -

Operační programy 2007-13 Tématické (sektorové) operační programy Regionální operační programy Operační programy – Praha Evropská územní spolupráce

Tématické OP Operační program Řídicí orgán Životní prostředí Ministerstvo životního prostředí Doprava Ministerstvo dopravy ČR Podnikání a inovace Ministerstvo průmyslu a obchodu Věda a výzkum pro inovace Ministerstvo školství Vzdělávání Lidské zdroje a zaměstnanost Ministerstvo práce a sociálních věcí Integrovaný OP Ministerstvo pro místní rozvoj Technická pomoc

Regionální OP navazují na systém sektorových programů své podpory směřují k řešení problémů vázaných na konkrétní region ČR 7 regionálních OP - pro každý region soudržnosti řídicím orgánem odpovědným za řádnou realizaci ROP je Regionální rada příslušného regionu soudržnosti Globálním cílem ROP je urychlení rozvoje regionů ČR, zvýšení jejich konkurenceschopnosti a atraktivity pro investice a posílení kvality života obyvatel, při respektování vyváženého a udržitelného rozvoje regionů vycházející z využití jejich potenciálu.

Regionální operační programy ROP NUTS II Jihovýchod ROP NUTS II Jihozápad ROP NUTS II Moravskoslezsko ROP NUTS II Severovýchod ROP NUTS II Severozápad ROP NUTS II Střední Čechy ROP NUTS II Střední Morava

Operační programy - Praha Zaměřeny na podporu konkurenceschopnosti regionu a to zejména prostřednictvím zkvalitnění městského prostředí, zlepšení dostupnosti dopravních a telekomunikačních služeb a inovačního potenciálu města. Cílem OP je současně zvyšování zaměstnanosti, rozvoj trhu práce a podpora kvalifikované a konkurenceschopné pracovní síly a v neposlední řadě integrace vyloučených skupin obyvatelstva. OP Praha – Konkurenceschopnost OP Praha – Adaptabilita a zaměstnanost

Evropská územní spolupráce OP Mezinárodní spolupráce OP Nadnárodní spolupráce 5 bilaterálních operačních programů Přeshraniční spolupráce

Operační program Podnikání a inovace

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 Řídící orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Implementační agentury: CzechInvest, Českomoravská záruční a rozvojová banka, CzechTrade, Česká energetická agentura Finanční alokace: cca 3 041 MEUR (12 %) Místo realizace: oblasti cíle Konveregence

Cíle OPPI

OP Podnikání a inovace Globálním cílem OPPI je zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy. Prioritní osa 1 - Vznik firem Prioritní osa 2 - Rozvoj firem Prioritní osa 3 - Efektivní energie Prioritní osa 4 - Inovace Prioritní osa 5 - Prostředí pro podnikání a inovace Prioritní osa 6 - Služby pro rozvoj podnikání Prioritní osa 7 - Technická pomoc

Podpora inovačního procesu v OP VaVpI a OP PI Inovační proces a jeho podpora Podpora inovačního procesu v OP VaVpI a OP PI OP PI OP VaVpI OCHRÁNIT (IPR) VYROBIT VYMYSLET PRODAT PORADENSTVÍ SPOLUPRÁCE © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Podpora inovačního procesu v OPPI Inovační proces a jeho podpora Podpora inovačního procesu v OPPI Poradenství Inovace (část Patenty) Marketing OCHRÁNIT (IPR) VYROBIT VYMYSLET PRODAT PORADENSTVÍ SPOLUPRÁCE Potenciál Prosperita Spolupráce (Klastry, póly excelence, technologické platformy) Inovace Prosperita Nemovitosti Start / Kredit Záruka Rozvoj ICT a strategické služby Školící střediska © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Programy OPPI

Žádost o podporu

Hodnocení projektu

Realizace projektu

Monitorování přínosů projektu