ORGANIZAČNÍ STRUKTURY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyskytuje se ve třech rovinách:
Advertisements

Vlastní a franšízingové prodejny … … stejné nebo odlišné kanály?
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Organizační a řídící struktury
Předmět a prameny pracovního práva
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Organizační struktury
Řídící struktury.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Řídící struktury : malé a velké organizace
Cvičení č. 2 Řízení multinacionálních firem
Řídící struktury v organizaci
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Strategické aliance Vypracoval: Jiří Slabý. Strategické aliance  Organizační forma, která pomáhá zajišťovat společnou kooperativní podnikatelskou činnost.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
9. Organizační struktury
NAUKA O PODNIKU I.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Organizační struktury, příklady
Sdružování organizací
NAUKA O PODNIKU I Sdružování podniků.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_11 NázevFranchising Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání AnotaceJiný.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_ORGANIZOVÁNÍ.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Předmět: Management 1 Téma 5: O R G A N I Z O V Á N Í
Přednáška č.4 Vstup na zahraniční trhy při výrobě v zahraničí.
Distribuce a její politika. každá firma zvažuje, komu a kde bude své výrobky prodávat a jakým způsobem se jejich výrobek dostane ke konečnému spotřebiteli.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Řídící struktury, malé a velké organizace
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Boukalová Kate ř ina Pavelková Petra O RGANIZAČNÍ STRUKTURY.
Organizace a organizování podniku
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Projektový management Přednáška č. 1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Dobré odpoledne.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Management - Organizování
Management - Organizování
Přednáška 2, 3, 4: Organizování
DISTRIBUCE.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
{ Franchise Meeting Point Co je to FRANCHISING? Jméno: Miklíková Eva Datum vystoupení: není známo Střední škola KNIH, o.p.s.
Management - Organizování1 Ladislav Blažek Organizování PS 2015/16 Osnova: 1. Organizace a trh 2. Organizační struktura 3. Parametry organizační struktury.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Formy vstupu podniků na mezinárodní trhy Franchising.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Organizační struktury Ročník / obor studia:IV.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Sdružování organizací
Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření:
Digitální učební materiál
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ekonomika malých a středních podniků
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Organizační struktura
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Transkript prezentace:

ORGANIZAČNÍ STRUKTURY Přednáška P1 05. 02. 2018 CJ006 Organizace a řízení závodů

Pojem „organizace“

Organizační struktura (OS) Organizační struktura (OS) představuje vyjádření stavu organizace, tzn. uspořádání jednotlivých stupňů, členění organizace po stránce horizontální i vertikální, členění jednotlivých útvarů a vazby mezi nimi. Celkové uspořádání organizace se obvykle znázorňuje graficky tzv. organizačním schématem. Organizační jednotka (Organization Unit). V rámci dané organizační struktury řídícího systému se realizuje proces řízení. Obrázek 1 Pyramidová organizační struktura

Organizační struktura široká V závislosti na počtu stupňů řízení a počtu útvarů (pracovišť, lidí) na jednotlivých stupních řízení rozeznáváme: OS širokou (plochou) Obrázek 2

Organizační struktura vysoká OS vysoká (strmá) Obrázek 3

Organizační struktura liniová Obrázek 4a

Organizační struktura liniová Obrázek 4b

Organizační struktura funkční Obrázek 5a

Organizační struktura funkční Obrázek 5b

Funkcionální (funkční) OS Obrázek 6 Obrázek 7

Liniově – štábní OS Obrázek 8a Obrázek 8b

Liniově – štábní OS Obrázek 8c

Model projektové koordinace Obrázek 9

Divizionální organizační struktura Divize je relativně samostatná a ekonomicky autonomní, komplexně vybavená, vnitřní organizační jednotka. Obrázek 10

Hybridní organizační struktury Obrázek 11

Výrobková OS Obrázek 12

OS dle sdružování činností OS podle oblastí (teritoriální) Obrázek 13 OS podle typů procesů Obrázek 14

Maticová organizační struktura Obrázek 15

Maticová organizační struktura Rozdělení úkolů v rámci maticové OS Obrázek 16

Sítě firem

Volné skupiny, flotilová struktura

Franchising Je právo dělat nebo používat něco, co poskytuje jeden podnik druhému, např. obchodní název, speciální prodejní techniku pro určitý trh atd. Je "Partnership for profit", založený na dělbě práce a specializaci mezi poskytovatelem a příjemcem franchisy. Základní myšlenkou franchisingu je jednou vytvořený podnikatelský systém nebo koncept "na klíč x-krát prodat". Často velký podnik uzavře s druhým samostatným podnikem smlouvu, na jejímž základě mu postoupí právo realizovat zboží nebo služby pod svým obchodním názvem. Jde o rozšířenou formu integrace velkých a malých podniků, zejména v oblasti odbytu. Česká asociace franchisingu (ČAF) je nezisková, profesní organizace sdružující na národní úrovni poskytovatele franchisingu - franchisory a odborníky zaměřující se na problematiku franchisingu např. v oblasti práva a poradenství.

Autonomní pracovní skupina Jedná se o pracovní skupinu několika pracovníků (cca do 20) k řešení určitého komplexního výrobního úkolu (např. kompletní montáž přístrojů).

Řešitelské týmy Bývají ustavené pro řešení náročných, méně členitých úkolů.

Strategické obchodní jednotky Strategická obchodní jednotka (SBU – Strategic Business Unit)

Strategické obchodní jednotky Obrázek 18

Strategické aliance Organizačně právní forma mezinárodní spolupráce – společné podnikání (např. v automobilovém průmyslu). Je vymezena oblast, způsob a doba spolupráce i řešení případných konfliktů (počítá se i s možností odstoupení partnerů). Prioritou je aktivace silných stránek partnerů a zlepšení nebo odstranění slabých stránek. Formy strategických aliancí: Joint ventures (společné podnikání, spojené riziko), výzkumné a marketingové dohody, dohody o výměně licencí a know-how.

Volné aliance Jsou založeny na společných ekonomických zájmech podnikatelských subjektů (často teritoriálně odloučených). Vztahy jsou utvářeny časově omezenými smluvními dohodami (součástí může být i vklad do společného vlastnictví), mohou vznikat i na principu virtuálních podniků.

Formální a neformální OS Formální organizační struktura: Neformální organizační struktura (neformální vztahy): Optimální míra formální a neformální organizace závisí na mnoha faktorech, např. na druhu činnosti podniku, jeho velikosti, uplatněné organizační struktuře, vnitřních vztazích atd.

Použité zdroje DOKOUPIL, I. Podnikový management I. (soubory studijních materiálů). 1. vyd. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1998. 350 s. ISBN 80-7078-504-7 KONEČNÝ, M. Základy managementu. 1. vyd. Ostrava: VŠB – Technická univerzita Ostrava, 1997. 90 s. ISBN 80-7078-435-5 ŠAJDLEROVÁ, I. Organizace a řízení. Cvičení I. 1. vyd. Ostrava: VŠB – TU Ostrava, 2003. 69s. ISBN 80-248-0227-9 http://managementmania.com