V IZOTROPNÉM PROSTŘEDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlny ČVUT FEL, Praha Katedra fyziky.
Advertisements

VLNĚNÍ V IZOTROPNÍM PROSTŘEDÍ
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
10. Přednáška – BOFYZ mechanické vlnění
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
OHYB VLNĚNÍ.
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Příklad 2 Vypočítej chybějící hodnoty Příklad 4 Reproduktor na koncertu rockové skupiny má akustický výkon 15 W. Jakou hladinu akustické intenzity.
VY_52_INOVACE_04_02_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Fyzika – akustika. Klikne-li vyučující na jednotlivé listy prezentace, objeví se otázky a zároveň se spustí časový limit 60 sekund. Po uplynutí časového.
1 MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby  12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby  11 vnitřního povrchu duté plochy 3. Mnohonásobné.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
Lineární funkce - příklady
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Vlnění a optika (Fyzika)
Vlastnosti zvuku - test z teorie
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Střídavý proud.
8.1 Aritmetické vektory.
Radiologická fyzika a radiobiologie
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
KUŽELOSEČKY 4. Parabola Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Pohyb dopravního proudu, výpočty základních charakteristik Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický potenciál.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Mechanické a elektromagnetické vlnění. Optika.
Mechanika a kontinuum NAFY001
Kmity.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Paprsková optika hanah.
* Funkce Matematika – 9. ročník *.
ODRAZ A LOM VLNĚNÍ.
VLASTNOSTI KAPALIN
Mechanické kmitání a vlnění
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2016
Lineární funkce a její vlastnosti
Moment hybnosti Moment hybnosti L je stejně jako moment síly určen jako součin velikosti ramene d a příslušné veličiny (tj. v našem případě hybnosti p).
Zvukové jevy.
Fyzika 2.D 33.hodina 05:44:06.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Speciální teorie relativity
3 Elektromagnetické pole
Tečné a normálové zrychlení
Měření tíhového zrychlení
Transkript prezentace:

V IZOTROPNÉM PROSTŘEDÍ VLNĚNÍ V IZOTROPNÉM PROSTŘEDÍ

Izotropní prostředí Má ve všech směrech stejné fyzikální vlastnosti. Rychlost vlnění je ve všech směrech stejná.

Vlnoplocha Vlnoplocha je množina bodů, do nichž se vlnění dostane z bodového zdroje za stejný čas.

Vlnoplocha Vlnoplocha je množina bodů, v nichž má vlnění v jistém Z Vlnoplocha je množina bodů, v nichž má vlnění v jistém časovém okamžiku stejnou fázi.

Z Paprsek Paprsek je kolmice k vlnoploše v daném bodě. 1 Paprsek je kolmice k vlnoploše v daném bodě. Určuje směr šíření vlnění.

Z Paprsek Paprsek je kolmice k vlnoploše v daném bodě. 2 Z Paprsek je kolmice k vlnoploše v daném bodě. Určuje směr šíření vlnění.

Z Paprsek Paprsek je kolmice k vlnoploše v daném bodě. 2 Paprsek je kolmice k vlnoploše v daném bodě. Určuje směr šíření vlnění.

Z Paprsky Paprsky vycházející z bodového zdroje vlnění tvoří rozbíhavý svazek.

Rovinná vlnoplocha Z Ve velké vzdálenosti od bodového zdroje vlnění lze Vlnoplochu považovat za rovinu – rovinná vlnoplocha.

Vlnění vodní hladiny Z

Překážka na vodní hladině s otvorem Z Z Otvor se jeví jako zdroj nového vlnění.

Překážka na vodní hladině s otvorem Z Otvor se jeví jako zdroj nového vlnění.

Z Šíření vlnění Každý bod vlnoplochy je zdroj elementárního vlnění. Obalová plocha elementárních vlnoploch je vlnoplocha v dalším časovém okamžiku Dt.

Huygensův princip Christian Huygens (1629 – 1695) holandský fyzik Každý bod vlnoplochy, do něhož se dostalo vlnění v jis- tém okamžiku, můžeme pokládat za zdroj elementárního vlnění, které se z něho šíří v elementárních vlnoplochách. Vlnoplocha v dalším časovém okamžiku je vnější obalo- vá plocha všech elementárních vlnoploch.

Test 1 Pro izotropní prostředí platí, že má: a) ve stejných směrech stejné fyzikální vlastnosti, b) v různých směrech stejné fyzikální vlastnosti, c) ve všech směrech stejné fyzikální vlastnosti, d) ve všech směrech různé fyzikální vlastnosti. 1

Test Vlnoplocha je: a) množina bodů, do nichž se vlnění dostane z bodo- vého zdroje za stejný čas, b) množina bodů, v nichž se vlní body stejně, c) plocha se stejnou amplitudou výchylky, d) plocha se stejnou frekvencí kmitání bodů. 2

Test 3 Paprsek je: a) kolmice k vlnoploše, která udává velikost rychlosti, kterou se vlnění šíří, b) kolmice k vlnoploše v daném bodě, c) kolmice k tečně vlnoplochy v daném bodě, d) kolmice k bodovému zdroji vlnění. 3

Test 4 Podle Huygensova principu: a) každý bod vlnoplochy, do něhož se dostalo vlnění v jistém okamžiku, můžeme pokládat za zdroj elementárního vlnění, každý paprsek můžeme pokládat za zdroj elementárního vlnění, c) každou vlnoplochu, do niž se dostalo vlnění v jistém okamžiku, můžeme pokládat za zdroj elementárního vlnění. 4