HIV / AIDS MUDr. Pavel Slezák, poradna HIV Pardubice, Ústí nad Orlicí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických.
Advertisements

Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
TABÁKOVÁ EPIDEMIE A JEJÍ PŮVODCE Eva Králíková Ústav hygieny a epidemiologie1.LF UK a VFN a Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
Laxus o.s. sociální a zdravotní služby pro uživatele drog CENTRUM TERÉNNÍCH PROGRAMŮ PARDUBICKÉHO KRAJE.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Soutěž o informační centrum roku. Čtyři roky úspěšné spolupráce První soutěž ve spolupráci s vydavatelství VLTAVA- LABE-PRESS proběhla v roce 2009 Od.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Zdravotnictví v KHK PharmDr. Jana Třešňáková členka rady s gescí za oblast zdravotnictví.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Reálná data ,4 % Co víme o insolvenčních.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
IROP předpokládaná podoba implementace.
 chorobný stav, při kterém dochází k postižení hostitelského makroorganismu prostřednictvím parazit  inaparantní infekce- skrytá infekce bez typických.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Infokanál obce Vigantice Aktualizováno:
Projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - Screeningové programy“ Financováno z Integračního operačního programu (IOP) ( )
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Setkání zástupců 1. ročníků
Standardy funkčního programu prevence a kontroly infekcí
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Chřipka prakticky od praktika
Centrum na podporu integrace cizinců
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Pojem přeměna obchodní společnosti
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
KLUB ZDRAVÍ KDY: každé pondělí od 10 – 11 hodin
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
E B O L A.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Ošetření při poranění od jehly
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Úvodní setkání s poskytovateli sociálních služeb –
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Příspěvek na konferenci
Základní škola, Hradec Králové
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
SLUŽBY POSKYTOVANÉ KRAJSKOU SPOLEČNOSTÍ ARR s.r.o.
Vypracoval : Matyáš Fritscher
Infokanál obce Vigantice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Datové sklady a BI Řízení kvality v prostředí veřejné správy
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Epidemiologie užívání drog v ČR
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Život bez střeva , Praha.
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

HIV / AIDS MUDr. Pavel Slezák, poradna HIV Pardubice, Ústí nad Orlicí Beseda pro školní metodiky prevence, Běleč nad Orlicí, 27.3.2018

Témata k disKuzi Co je vlastně HIV infekce? Pravděpodobnost nákazy Epidemiologická situace – aktuální data Lze HIV infekci vyléčit? Pre a post expoziční profylaxe Možnosti a dostupnost testování v ČR Zdroje informací, instituce

Co je vlastně HIV infekce virus HIV napadá buňky s CD4 receptory typicky část bílých krvinek (T lymfocyty) ale i jiné buňky imunitního a nervového systému (např. glie) primoinfekce za 3 – 8 týdnů u 50% infikovaných období latence (roky) lymfadenopatie, persistentní generalizovaná l. (PGL) < 500 CD4 / mm3 = symptomatická infekce mykózy, herpetické infekce únava, horečky, průjmy, hubnutí lymfadenopatie ustupují syndrom selhání imunity – AIDS oportunní infekce, nádory, encefalopatie, wasting sy.

Pravděpodobnost nákazy Riziko % poměr na 10 000 expozic transfúze krve 90% 1:1,1 9 250 z matky na dítě 20 – 30% 1:3 - 5 2 000 – 3 000 - při ART 8% 1:12,5 800 anální pohlavní styk – receptivní 1 – 2 % 1:50 - 100 138 - insertivní 0,2% 1:500 11 sdílení stříkaček a jehel u IUD 0,6% 1:167 63 poranění o injekční jehlu 23 vaginální pohlavní styk – žena 0,08% 1:1250 8 vaginální pohlavní styk – muž 0,04% 1:2500 4 Upraveno dle: Estimated Per-Act Probability of Acquiring HIV from an Infected Source, by Exposure Act, CDC, 4, 2015 (https://www.cdc.gov/hiv/risk/estimates/riskbehaviors.html, acc: 2018/02/07)

Epidemiologická situace – aktuální data Svět 37 milionů lidí žije s HIV (2016) skoro 2 miliony nových HIV pozitivních ročně (2016) Evropa 29 440 nových HIV + (2016) 48% diagnostikováno pozdě(<350 CD4/mm3) 40% MSM‘s ČR – k 31.1.2018 3 611 HIV pozitivních, z toho 637 AIDS v lednu: 18 nových HIV+, z toho 3 AIDS v roce 2017: 269 nových HIV+, toho 47 AIDS Pardubický / Královéhradecký kraj – k 31.1.2018 59 / 72 HIV+, z toho 14 / 24 AIDS v lednu 1 nový HIV+, 1 nový s AIDS v PU kraji v roce 2017: 5 / 11 HIV+ Zdroje: www.unaids.org HIV/AIDS Surveillance in Europe 2017, ECDC, 28 Nov 2017. (https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/hivaids-surveillance-europe-2017-2016-data, acc. 18/03/21) Marešová M: Zpráva o výskytu a šíření HIV/AIDS za rok 2018. Leden 2018, SZÚ. http://www.szu.cz/uploads/documents/CeM/HIV_AIDS/rocni_zpravy/2018/HIV_AIDS_01_2018.pdf, acc. 18/03/21)

Epidemiologická situace - trendy Svět rychlost šíření epidemie HIV se zpomaluje – cíl: zastavit nárůst do 2030. Evropa v zemích západní Evropy v roce 2016 poprvé stagnace, někde i pokles počtu nových případů HIV ČR nárůst počtu HIV + nadále pokračuje (ve srovnání se západní i východní Evropou ale stále nízké počty) převažuje stále homosexuální přenos mezi muži více než 15% nově diagnostikovaných ve věku 15 – 25 let (průměr Evropa 12%)

Lze HIV infekci vyléčit? zatím nelze, lze s ní ale žít lze dosáhnout nulové virové nálože a to dlouhodobě nemocný pak není infekční musí trvale užívat léčbu a být kontrolován jako u jiných, chronických nemocí (diabetes, ischemická choroba srdeční apod.) věk dožití srovnatelný s běžnou populací léčba se nezahajuje ihned u každého nově HIV pozitivního dispenzarizace – sledování CD4 lymfocytů a dalších ukazatelů

Pre a post expoziční profylaxe pravidelné užívání antiretrovirových preparátů k prevenci přenosu HIV (PrEP) přerušovaná PrEP postexpoziční profylaxe (PEP) TRUVADA (tenofovir+emtrictabin) a řada dalších preparátů HIV pozitivní partner / partneři trvale vysoce rizikové chování u MSM redukce rizika kolem 80% nechrání před jinými pohlavními nemocemi – kombinovat s kondomem NÚ – hlavně ledviny – nutná vyšetření před a během preskripce – jako u antikoncepce např. Rp. – infektolog se zkušeností s léčbou a prevencí HIV není hrazeno POJ – cena cca 5 tisíc Kč / balení Zdroj: Metodický návod PrEP, Schváleno pracovní skupinou lékařů HIV center České republiky v Plzni 10.11.2017. (www.hiv-prevence.cz, acc. 18/02/07)

Možnosti a dostupnost testování v ČR praktický lékař, gynekolog, dermatovenerolog ... testování je hrazeno ze ZP poradny HIV i zdarma a anonymně v každém kraji nejméně 1 (provozuje Zdravotní ústav) Dům světla Státní zdravotní ústav v Praze – NRL pro HIV/AIDS infekční oddělení nemocnic hematologické a biochemické laboratoře nemocnic

Poradny HIV v Pardubickém kraji provozuje Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem ve spolupráci se Střediskem očkování a cestovního lékařství, s.r.o. ordinace Střediska očkování (www.ockovani-zahranici.cz, 733 689 360) v Pardubicích (poliklinika KOLF, Masarykovo nám. 2667, 4. p) pondělí, 8 – 10 hodin (po domluvě i jindy v ordinačních hodinách Střediska) úterý, 14 – 16 hodin (po domluvě i jindy v ordinačních hodinách Střediska) v Ústí nad Orlicí (nemocnice, pavilon F) pátek, 10 – 12 hodin (po domluvě i jindy v ordinačních hodinách Střediska) ve Svitavách (budova ZÚ, Pavlovova 6) po domluvě v ordinačních hodinách Střediska (čtvrtek, 8 – 16)

Poradny HIV v KRÁLOVÉHRADECKÉM kraji Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem pracoviště Hradec Králové, Habrmanova 154 tel. 495 075 185 e-mail hiv.poradna@zuusti.cz pondělí, středa 10:00 – 11:30 Kontaktní centrum a terénní služby RIAPS Trutnov Procházkova 818, Trutnov Telefon: 499 828 144, 731 441 269 E-mail: kcentrum@riaps.cz pro klienty centra: pondělí, středa 12:00 – 17:00, úterý, čtvrtek, pátek 12:00 – 16:00 pro veřejnost: čtvrtek 17:00 – 18:00

Zdroje informací, instituce UNAIDS – www.unaids.cz Evropské centrum pro kontrolu nemocí – www.ecdc.europa.eu Ministerstvo zdravotnictví ČR – www.mzcr.cz Krajská hygienická stanice Pardubického kraje – www.khspce.cz Mgr. Jana Nedbalová (podpora zdraví a zdravotní politika), Jana.Nedbalova@khspce.cz, 466052336 Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje – www.khshk.cz Státní zdravotní ústav – www.szu.cz Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem – www.zuusti.cz Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě – www.zuova.cz Národní program boje proti AIDS – www.prevencehiv.cz Česká společnost AIDS pomoc, z. s. – www.hiv-prevence.cz

Děkuji za pozornost! MUDr. Pavel Slezák Středisko očkování a cestovního lékařství s.r.o. ordinace Pardubice, Ústí nad Orlicí, Svitavy tel. 733 689 360 e-mail slezak@ockovani-zahranici.cz