Třené hmoty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Linecké těsto Milena Ungerová, SŠŽ Sokolov
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Jádroviny musí se přebrat, odstranit skořápky, žluklá jádra,
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
Piškoty LEHKÉ ŠLEHANÉ HMOTY 1
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
VY_32_INOVACE_11_ODV_632_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Moučníky z litého těsta
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_500 Ročník: 2. Cukrářská technologie
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Výroba listového těsta
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
Transkript prezentace:

Třené hmoty

Charakteristika třených hmot Rozdíl mezi šleháním a třením spočívá v použité surovině a ve způsobu šlehání Tekuté suroviny /koloidní roztoky/ se šlehají Suroviny tužší konzistence /tuky/ třeme

Třením – podobně jako šleháním – se vhání do hmoty vzduch, kde je uzavírán a hmota nabývá na objemu Třené hmoty obsahují větší množství tuku

Základní suroviny Mouka Cukr Vejce Tuk

Výrobky z třených hmot jsou převážně neplněné Chuťové přísady se přidávají přímo do hmoty Výrobky řadíme do polotrvanlivých výrobků

Výrobky Bábovky Ovocné a biskupské chlebíčky Jádrové chlebíčky Řezy do čajového pečiva Třené hmoty jsou nepostradatelné pro výrobu balených výrobků

Výhody použití třených hmot Výrobky se vyznačují výbornou jakostí a lze je chuťově i tvarově obměňovat. Značná stabilita hmoty umožňuje zařadit do výrobního procesu větší mechanizaci. Výrobky lze péci v nevratných hliníkových obalech. Výrobky lze balit na balicích automatech. Delší trvanlivost umožňuje centrální výrobu.

Výběr a úprava surovin Tuk – změklý margarín nebo máslo /26°C/ Cukr – prosátý moučkový cukr Vejce – čerstvá, mražená melanž, chladírenská, konzervovaná Mouka – hladká pšeničná /prosát/ Rozinky – propereme v teplé vodě Proslazené ovoce – nasekat a prosypat moukou

Mléko – čerstvé nebo sušené /26°C/ Chuťové přísady – vanilinový cukr, citropasta, kakao, jádroviny Kypřící přísady – kypřící prášek do pečiva

Výroba třených hmot Mírně nahřátý tuk se tře s moučkovým cukrem do vzniku hladké pasty /emulze/. Postupně se přidávají vejce nebo žloutky. Do vypěněné hmoty se zamíchá upravená mouka s chuťovými přísadami. Pozor na sražení hmoty /stejná teplota surovin/.

Tvarování Dávkováním do bábovkových nebo chlebíčkových forem, do kapslových tvořítek /vymazat tukem a vysypat moukou/. Roztíráním přes šablony /plněné výrobky/ nebo se roztírá na silnější pláty.

Pečení Počáteční teplota 170 – 180°C Doba pečení: 45 minut Upečený výrobek se po částečném prochladnutí vyklopí z tvořítka.

Vady třených hmot Sražená hmota na řezu – výrobek byl nedostatečně upečen,nebo při pečení došlo k nárazu Vrchní kůrka výrobku je popraskaná – příliš vysoká počáteční teplota pece Výrobek má bledou barvu – malá spodní teplota při pečení

Při vyklápění došlo k deformaci výrobku – nedostatečně vymazaná tvořítka tukem Výrobek je málo pórovitý – nedostatečně vypěněný tuk s cukrem Proslazené ovoce při pečení kleslo ke dnu – hmota byla příliš lehká a ovoce nebylo prosypáno moukou Hmota při pečení vytéká z tvořítka – příliš vyšlehaná hmota, větší množství pečícího prášku

Třené hmoty ze sypkých směsí Sypké směsi pro cukrářskou výrobu obsahují většinu surovin vhodných k přípravě TH, kromě vody, tuku a rychlošlehacího přípravku.

Výrobky z třených hmot Neplněné výrobky - bábovky - biskupský chlebíček - anglický chlebíček - třený chlebíček s jablečným protlakem

Výrobky z třených hmot Plněné výrobky - Žloutkové oválky - Mocca placičky - Třené žloutkové pečivo

Kontrolní otázky Jaký je rozdíl mezi šlehanou a třenou hmotou? Popište postup třených šlehaných hmot? Jak se třené hmoty tvarují a odpékají? Uveďte vady třených hmot a jejich příčiny. Popište výrobu bábovky z třené hmoty. Popište výrobu chlebíčků z třených hmot. Popište výrobu plněných výrobků z třených hmot.