METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Marketingový informační systém Je to systém vytvořený za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací o trhu, které Je to systém vytvořený.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Volba budoucího povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu
Poetický slovník Opakujeme základní pojmy Návo d Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického.
AUTOBUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Projektivní techniky.
METODY VÝVOJOVÉ PSYCHOLOGIE
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Pracovní listy k vytisknutí
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
Techniky práce s mentálně postiženými
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Matematický kufr Verze 3
3. Metody pedagogické diagnostiky
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Digitální učební materiál
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Dělitelnost J. Šiřická Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Grafický editor GIMP (3)
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Pořadí obrázků – domeček
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Školní poradenské pracoviště
Psychologie test.
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
Výběrové kempy v Policii ČR
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Diagnostika dítěte předškolního věku
Modelová oblast PR Příhrazské skály
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
Transkript prezentace:

METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Psychologie je empirická věda, která disponuje souborem metod, které slouží ke sběru dat a k jejich vyhodnocení. Výzkumná práce se má vždy opírat o využití několika metod. Hlavní metody psychologie: a) metody psychologického výzkumu b) psychologické diagnostické (vyšetřovací) metody

A) Metody psychologického výzkumu Pozorování - sebepozorování (např. deník) - pozorování další osobou: a) přímé – kdy sledovaný jedinec nebo skupina o sledování ví b) nepřímé – pokud sledovaný o pozorování neví (magnetofonový záznam, film, fotografie, skryté kamery)

Pozorovatel zásadně nezasahuje do činnosti pozorovaných Pozorovatel zásadně nezasahuje do činnosti pozorovaných. Nesmí do pozorování promítat vlastní přání nebo osobní zvláštnosti. Pozorování musí být soustavné, plánovité, cílevědomé – vedou se přesné záznamy. Při pozorování ale pozor na ochranu osobnosti!

Experiment Zkoumá psychické jevy v uměle vytvořených podmínkách (vyloučíme tím náhodné vlivy). a) experiment přirozený – přechod mezi pozorováním a experimentem, aplikuje se v přirozených životních situacích (např. ve třídě) b) experiment laboratorní – probíhá v uměle vytvořeném prostředí, zaměřuje se například na vnímání, paměť, pozornost aj.

Rozhovor (interview) Velmi cenná metoda, přímý kontakt s klientem, můžeme pozorovat i neverbální projevy, reakci klienta na dotazy. Rozhovor: a) standardizovaný – přesně stanovené formulace otázek v určeném pořadí b) nestandardizovaný – otázky promyšlené, určen cíl rozhovoru, ale pořadí necháno na tazateli

Dotazník Soustava standardizovaných otázek ve formě tištěných dotazníků. Určen k hromadnému zkoumání. Otázky: a) otevřené – volně odpovídáme b) uzavřené – volí se z několika odpovědí, např. odpovědi ANO – NE – NEVÍM. Nevýhodou je snaha dotazovaného jevit se v lepším světle, proto obsahují některé osobnostní dotazníky tzv. „lži skóre“!

Anamnéza Na základě rekonstrukce životopisu pomocí otázek se zjišťují podmínky a okolnosti vývoje jednotlivce, jeho dosavadní psychický vývoj, životní prostředí a psychický stav. Anamnéza má několik částí – osobní, rodová, zdravotní, sociální apod.

Rozbor spontánních výtvorů (výtvarné, slovní či hudební) Jsou to práce, které byly vytvořeny při běžné činnosti a nebyly určeny pro psychologický výzkum. Příklady: slohové práce, práce z výtvarné výchovy apod.

B) Psychologické diagnostické metody Jsou určeny pro poznávání osobnosti, především pro praktické účely (personalistika, poradenství apod.). Jejich použití je určeno výhradně pro psychology.

Výkonové testy Speciální případ psychologických experimentů. Výsledky jednotlivých osob jsou srovnávány. Různé typy testů: a) testy inteligence b) testy speciálních schopností (paměti, kreativity, zkoušky matematických schopností apod.)

Testy osobnosti Dotazníky, např. Cattel – popisuje osobnost pomocí 16 faktorů. Testy temperamentu. Projektivní testy – např. Rorschachův test inkoustových skvrn, Baumtest (kresba stromu), Hand – test (interpretace obrazů ruky), Figur – test (zobrazení postav), Lüsherův test barev, asociační testy a psychologie písma.

Seznam použité literatury ŠIL, P. - Karolová, J.: Já člověk. 2. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o, 2004. ISBN 80–7182–175–6 . Říčan, P.: Psychologie. 1. vyd. Praha: Portál, 2005. ISBN 80–7178–923–2.