Audit a banka v procesu AML

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Advertisements

Obecná část finančního práva II
Obecná část finančního práva II
ANTIKORUPČNÍ AUDIT a PROGRAM. PRÁVNÍ ZÁKLAD PROJEKTŮ ANTIKORUPČNÍ AUDIT V bodě II/10 c) doporučila Vláda ČR „provést vnitřní protikorupční audity v rámci.
Plánování auditu 3. cvičení.
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Boj proti praní špinavých peněz v České republice
Audit seminář CGI duben 2014.
Regulace auditingu – 2.část Právní úprava v ČR Směrnice o povinném auditu ročních a konsolidovaných účetních závěrek (pokračování)
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Lamfalussyho proces.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Správní právo procesní - úvod-
Financial Stability Forum 1.Charakteristika FSF 2.Uznávané mezinárodní standardy 3.Základní principy bankovní supervize.
Ekonomika a řízení bank
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Úvod k účetnictví ÚSC.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Úvod do účetních systémů Ing. Jana HINKE, Ph.D. Ing. Jitka Zborková
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Stalo se … příběh jednoho „průšvihu“ Ing.Tomáš Boubelík PhDr.Iva Moravcová Mgr.Oldřich Smola.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Obecná část finančního práva III
Správa sociálního zabezpečení
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Obecná část finančního práva II
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Tradiční metody vývoje softwaru
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Hodnocení řídícího a kontrolního systému interním auditem
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
Transkript prezentace:

Audit a banka v procesu AML Josef Budík VŠFS Praha 7. června 2018

Struktura příspěvku Uvedení do problematiky Možné přístupy a případová studie – Irsko Výbor pro audit v subjektech veřejného zájmu Auditor anebo počítač v procesu AML Témata pro budoucí výzkum

Důraz na AML V ekonomickém tisku – především negativní příběhy, skandální kauzy a údajně všudypřítomná korupce Zákon vymezuje osoby, které jsou povinny k identifikaci a ověření totožnosti klienta … …tedy zabránit legalizaci výnosů Ale podle našeho předcházejícího výzkumu ratingové agentury ČR hodnotí lépe, TA hůř

Možné přístupy Johnston (2012): Sherman (1988) Finanční instituce samy potřebují odpovídajícím způsobem vyškolení svých zaměstnanců k zjišťování činností, které vyvolávají podezření z praní špinavých peněz Sherman (1988) bankovní podvody, padělání a zpronevěry byly v USA v letech 1986 a 1987 odpovědné za ztráty více než 1,1 miliardy dolarů

Případová studie - Irsko Cahill (2006) Banka National Irish Bank (NIB) byla předmětem vyšetřování. Různé bankovní praktiky, které zákazníkům umožnily vyhnout se zdanění prostřednictvím utajování finančních prostředků, pokračovaly až do konce 90. let. Výbor pro audit, se zdál být si vědom mnoha nelegálních praktik, které přesto nebyly řádně opraveny.

Lekce výborům pro audit Interní audit by měly výbory pro audit aspoň příležitostně zpochybňovat Problémy, i když nejsou klasifikovány jako "závažné", by měly být projednány Případová studie z Irska poskytla nezávislý pohled na realitu operací interního auditu a výboru pro audit.

Výbor pro audit Poprvé zavedl do českého práva povinnost zřizovat výbory pro audit zákon o auditorech z roku 2009. Stalo se tak na základě tehdejší směrnice EU o povinném auditu, která byla novelizována a v roce 2014 doplněna nařízením unie o provádění auditu subjektů veřejného zájmu. Aktuální úpravu výborů pro audit lze nalézt zejména v zákonu o auditorech, který je účinný od 1. října 2016.

Proč zřizovat výbor pro audit Hlavním záměrem, který vedl ke zřízení výborů pro audit, je zvýšení nezávislosti auditora na auditované společnosti a kvality provádění vlastního auditu Definice "subjektu veřejného zájmu" je v zákoně o účetnictví

Subjekt veřejného zájmu v ČR Je například: emitentem investičních cenných papírů přijatých k obchodování na evropském regulovaném trhu, bankou podle zákona upravujícího činnost bank, spořitelním a úvěrním družstvem podle zákona upravujícího činnost spořitelních a úvěrních družstev, pojišťovnou nebo zajišťovnou podle zákona upravujícího činnost pojišťoven a zajišťoven, penzijní společností podle zákona upravujícího důchodové spoření nebo doplňkové penzijní spoření, zdravotní pojišťovnou.

Poslání výboru pro audit Dohled nad procesem sestavování účetní závěrky a systémem účinnosti vnitřní kontroly a vnitřního auditu. Dále Výbor pro audit odpovídá za dohled nad procesem řízení rizik a dodržováním etického kodexu společnosti.

Výbor pro audit je poradním orgánem dozorčí rady – proto: sleduje účinnost vnitřní kontroly, systému řízení rizik, sleduje účinnost vnitřního auditu a jeho funkční nezávislost, sleduje postup sestavování účetní závěrky a konsolidované účetní závěrky a  předkládá dozorčí radě doporučení k  zajištění integrity systémů účetnictví a finančního výkaznictví

Role informačních technologií Konsolidovaný přístup IT systémů k detekci podvodů a proti praní špinavých peněz. Analyzuje kompletní obraz zákazníka a jeho aktivity a rychle upozorňuje na potenciálně podezřelé chování. Nezákonnou činnost lze vykonávat současně v mnoha finančních institucích – analýza chování klientů bank může ukázat neobvyklý postup klienta Efektem je úspora času a včas získané informace nutné pro správné rozhodnutí, jak postupovat.

Příklad IT nabídky pro podporu AML

Možnosti budoucího výzkumu Jaké funkce IT systémů zkvalitní rozhodování zaměstnanců banky v procesu AML? Mohou se IT systémy zdokonalovat a učit se i z problémů jiných finančních institucí? Lze moduly IT systémů pro AML kupovat jako třeba antivirové programy nebo jiné aplikace? Brání GDPR (nebo jiná legislativa), aby IT modul AML trvale analyzoval účty klientů?

Literatura CAHILL, Edward. Audit committee and internal audit effectiveness in a multinational bank subsidiary: A case study. Journal of Banking Regulation[online]. 2006, vol. 7, no. 1, s. 160-179. ISSN 17456452. JOHNSTON, R. B. Money laundering [online].Princeton: Princeton University Press, 2009. 3-787 s.Copyright - Copyright Princeton University Press 2009; Další obsah dokumentu - ; Poslední aktualizace - 2012-02-22. SHERMAN, M. C. The automated banker: forging ahead in the battle against forgery and fraud. Bankers Monthly [online]. 1988, vol. 105, no. 6, s. 36. ISSN 00055476. https://www.rvda.cz/file/448/pomucka-pro-vybory.pdf

Děkuji Vám za pozornost