Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

Evropa Podnebí a vodstvo.
Evropa-jeden ze světadílů
VY_32_INOVACE_4.1.GE3N.03/Dm Autor materiálu: Mgr. Jaromír Dümler Datum vytvoření: Listopad Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Geografie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropa Vodstvo Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_004.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Předmět a očekávaný výstup
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_833_5TR_VL Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Evropa – podnebí, vodstvo 5. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Hydrosféra – vody pevnin
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Řeky Mgr. Petr Králík.
Přírodní podmínky v Evropě VODSTVO
Česká republika Vodstvo
Evropa: vodstvo VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.40 Mgr. Kosík Lukáš
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE ZUZANA ŠTĚPÁNKOVÁ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Evropa vodstvo.
VY_52_INOVACE_03/2/26_ZEMĚPIS
Přírodní podmínky Evropy
- poloha - rozloha - reliéf
E V R O P A vodstvo EU – OP VK – III/2 ICT DUM 1
EVROPA.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Evropa VODSTVO.
Vodstvo Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_453, 23. sada, Z3
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_EVROPA-ÚVOD ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
EVROPA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_01_Evropa Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název: EVROPA - VODSTVO Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8
Evropa - vodstvo VY_32_INOVACE_13_ZEMĚPIS_Evropa – vodstvo
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
EVROPA – povrch a vodstvo VLASTIVĚDA PRO 5.ročník pracovní prezentace
Obecná charakteristika kontinentu
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Přírodní podmínky V české kotlině.
Transkript prezentace:

Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0464 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM Mgr. Hana Polanecká Název DUM Evropa – vodstvo Kód DUM VY_32_INOVACE_6.1.3 Datum vytvoření 2. 9. 2013 Předmět Zeměpis Tematická oblast Evropa Výstup ŠVP Žák popíše rozložení vodstva v Evropě. Anotace DUM Materiál shrnuje základní informace o evropském vodstvu. Metodický popis Materiál je názornou pomůckou při výkladu. Může sloužit žákům k samostudiu. Hodnocení Materiál se osvědčil, pomohl názornější výuce. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Evropa - vodstvo

Zopakujte si: 1. V jakém skupenství se vyskytuje voda na naší planetě? 2. Jaký je rozdíl mezi oceánem a mořem? 3. Jaký je rozdíl mezi průlivem a průplavem? 4. Jaký je rozdíl mezi jezerem a rybníkem? 5. K jakým účelům lidé budují přehradní nádrže? 6. Proč je potřeba vodou šetřit a zabránit jejímu znečišťování?

7. Vysvětlete pojmy: a) Říční síť - Soustava všech vodní toků odvodňujících určité území. b) Povodí - Území, z něhož určitý vodní tok sbírá veškeré povrchové vody. c) Rozvodnice - Hranice mezi dvěma povodími. d) Úmoří - Území, z něhož řeky odvádějí povrchové vody do jednoho moře, event. oceánu. e) Sněžná čára - Hranice vymezující oblasti s celoroční sněhovou pokrývkou.

Evropská úmoří 1 – úmoří Atlantského oceánu, 2 – bezodtoková oblast, 3 - úmoří Severního ledového oceánu

Hlavní evropské rozvodí hlavní evropské rozvodí – Králický Sněžník na území ČR

ŘEKY Hustá říční síť Vodnatost řek závisí na typu podnebné oblasti, kterou protékají Volha – nejdelší (3531 km) a nejvodnatější, podle délky toku: Volha, Dunaj, Ural, Dněpr, Kama Dunaj, Rýn – lodní doprava Na mnoha řekách byly vybudovány průplavy, které je propojují, a umožňují tak přepravu zboží levnou lodní dopravou. Nejvíce průplavů – Francie, Německo, Rusko.

Bělomořsko-baltský plavební kanál spojuje Bílé a Baltské moře přes Ladožské a Oněžské jezero v Rusku. Vykopat kanál o délce 227km se povedlo za rekordních 22 měsíců. Na jeho stavbě se podíleli především političtí vězni Sovětského svazu. Stavba si vyžádala desítky tisíc lidských životů.

Evropské řeky – foto Volha http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Nizhny-Novgorod-Volga-Bor-1460.jpg

Dunaj http://cs.wikipedia.org/wiki/Dunaj

Rýn Dostupné: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/Loreley_mit_tal_von_linker_rheinseite.jpg/640px-Loreley_mit_tal_von_linker_rheinseite.jpg

JEZERA A PŘEHRADNÍ NÁDRŽE JEZERA jsou rozložena nerovnoměrně. Jezera ledovcového původu jsou ve Finsku, Německu, Polsku (jezerní plošiny) Finsko – největší počet jezer Největší jezera: Ladožské (18140 km2), Oněžské v Rusku, Vännern ve Švédsku PŘEHRADNÍ NÁDRŽE – slouží k různým účelům: chrání proti povodním, jsou zásobárnami vody pro obyvatelstvo, průmysl, zemědělství, stavějí se na nich vodní elektrárny nebo jsou využívány k rekreaci a rybolovu. Největší evropské přehrady jsou vybudovány na řekách v Rusku.

Jezera foto http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropa Norsko – jezera ledovcového původu

Finsko – jezerní plošina

LEDOVCE LEDOVCE se nacházejí převážně v subpolárním podnebném pásu a ve vysokých horských oblastech. Horské ledovce: Skandinávské pohoří, Alpy, Pyreneje Nad sněžnou čárou neroztává sníh a postupně se mění v led. Pevninské ledovce: na ostrově Západní Špicberky, na části Islandu

Velký Aletschský [alečský] ledovec – jeho tloušťka je dokonce 800 m, délka 26,8 km

Horský ledovec v Alpách

ledovec Vatnajökull z družice Dostupné: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Vatnaj%C3%B6kull.jpeg

Seznam použitých zdrojů: HÜBELOVÁ, Dana a Petr CHALUPA. Zeměpis: učebnice. 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Brno: Nová škola, 2010, 95 s. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-148-1. Česká republika: sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia. 2. vyd. Redaktor Stanislava Urbášková. Praha: Kartografie Praha, 2008, 1 atlas (32 s.). Školní zeměpisné atlasy. ISBN 978-807-3930-417. http://cs.wikipedia.org/wiki/Dunaj http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/Loreley_mit_tal_von_linker_rheinseite.jpg/640px-Loreley_mit_tal_von_linker_rheinseite.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Nizhny-Novgorod-Volga-Bor-1460.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Vatnaj%C3%B6kull.jpeg