Charakteristika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Popis budovy / místnosti
Advertisements

1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.15 Anotace: Prezentace vysvětluje dělení charakteristiky a obsahuje slohová cvičení zaměřená na charakteristiku vnější, vnitřní,
Název projektu: Moderní škola
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_11
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_362_Slohové postupy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Astrologie.
POPIS teorie.
Vedení týmů a týmová práce Týmové role. RoleČinnostRysy Předseda (Co-ordinator, chairman) demokratický vedoucí, zaměřený na cíl, pomáhá rozdělovat role,
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
CHARAKTERISTIKA znaky.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Psychologie osobnosti
Charakter Pavel Šuranský.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Alternativní a augmentativní komunikace
Charakteristika Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Slohový útvar CHARAKTERISTIKA
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Komunikační inteligence. Cíle a obsah kurzu  definice asertivity  charakteristiky pasivity, pasivní agresivity, agresivity a asertivity.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_20 Název materiáluSloh-Charakteristika.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis osoby a charakteristika Název sady:Funkční styly pro.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ONTOGENEZE OSOBNOSTI, FORMOVÁNÍ, TEMPERAMENT Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu.
JÁ A MŮJ KAMARÁD Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_11_Osobnost člověka Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen  Definice  Rozdělení  Schopnosti  Temperament  Charakter.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
M A G I E B A R E V.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – vystihuje vzhled, zevnějšek
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
7. ročník Michaela Hantková
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_77_Charakteristika
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základy pedagogické metodologie
Temperament, charakter, motivace
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola J. E
CHARAKTERISTIKA Aneta Bartošová. CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – VZHLED POSTAVA.
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
Transkript prezentace:

Charakteristika

Charakteristika - slohový útvar, který zachycuje povahu člověka - vlastnosti, zájmy, schopnosti, vztah k lidem, vztah k práci - součástí může být i popis osoby – vnější charakteristika

Charakteristika přímá – vlastnosti pojmenujeme přímo - Honza je ze všeho vystrašený. Charakteristika nepřímá – příklady chování, jednání - Myslí jen na sebe.

Vzorová osnova 1. Úvod – seznámení s osobou, kterou charakterizujeme, vysvětlení, proč právě ji jsme si pro charakteristiku zvolili, stručný popis osoby 2. Vlastní charakteristika  a) vnější projevy b) vztah k lidem c) vztah k přírodě d) vztah k prostředí e) vztah k práci f) schopnosti, dovednosti a nadání dané osoby g) její vztah k sobě samému, k vlastní osobě 3. Váš vztah k charakterizované osobě – v čem se s ní ztotožňujete, v čem je vám blízká, v jakých oblastech k ní vzhlížíte (nebo byste mohli vzhlížet) jako ke svému vzoru

Jazyk charakteristiky V charakteristice užíváme hodnotící výrazy, především přídavná jména. Ta mají vyjádřit: 1. jaký vztah k lidem má charakterizovaný člověk, jestli často vyhledává společnost nebo bývá rád sám, jak se ve společnosti chová, jak reaguje. Hodnotíme zda je: a) upřímný, přátelský, srdečný, přizpůsobivý, důvěřivý, zda přeje druhým lidem úspěch, nebo je naopak neupřímný, lstivý, škodolibý, pokrytecký, nesnášenlivý, konfliktní, podezíravý b) vlídný, jemný, citlivý, zdvořilý, taktní, nebo hrubý v jednání i verbálně, drsný, zatrpklý c) klidný, zdravě sebevědomý, vyrovnaný – nesmělý, ostýchavý, nejistý ve vystupování, zda trpí pocitem méněcennosti d) kritický k sobě i druhým, důsledný, dovede se omluvit, přiznat svůj omyl, nebo naopak nedůsledný, podceňuje druhé, přeceňuje se, zveličuje nedostatky druhých

Příklady vlastností: - vztah k lidem – přátelský, oblíbený, bezohledný, protivný, čestný, nesmělý, pokrytecký, skromný, domýšlivý - vztah k práci – pracovitý, snaživý, šikovný, líný, lajdácký - zájmy a schopnosti – o co se zajímá (sport, hudba ), prospěch ve škole, výsledky v práci - další vlastnosti – statečný, bojácný, výřečný, chytrý

Jazyk charakteristiky 2. zájmy a schopnosti charakterizované osoby  – zda jsou vzájemně v souladu, jakých výsledků člověk dosahuje a v jaké činnosti: je cílevědomý, chce být vzdělaný, zda se zajímá o literaturu, hudbu, matematiku, přírodní vědy, má všeobecný rozhled, vyniká v cizích jazycích – má nestálé a povrchní zájmy, chce se pouze zalíbit druhým 3. vztah k práci a) zda je člověk pilný, vytrvalý, snaživý, má pevnou vůli, je trpělivý – nestálý, pohodlný, potřebuje v práci neustále dohled, kontrolu a podporu, hodně čte, umí se učit b) ukázněný, zodpovědný – vzdorovitý, umíněný nezodpovědný, nespolehlivý c) iniciativní, obětavý – sobecký

Přirovnání a rčení Na čtenáře zapůsobíte, použijete-li v charakteristice také přirovnání – např. je umíněný jako beran, má jazyk jako břitvu, točí se jako korouhvička, byl zavalitý a pevný jako hříbek (K. Čapek) a lidová rčení – není ryba ani rak, chtěl by, aby mu pečení holubi do úst lítali.

Rčení Když o někom řekneme, že má hroší kůži, je jako slon v porcelánu, co tím myslíme? - nic se ho nedotkne, je necitlivý…… - je neohrabaný………………………………..

Závěr Zpracovala Mgr. Lucie Marková v programu PowerPoint Ilustrace www.office.microsoft.com