Soužití národnostních skupin - 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008
Advertisements

Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Počítačová kriminalita
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 – Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
Název vzdělávacího materiálu
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
SOCIÁLNÍ PROBLÉMY.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
MIGRACE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Horizontální témata EU
Boj proti sociálnímu vyloučení Bc. Tereza Holišíková http://
Problémy menšinových skupin I
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Společenské a hospodářské prostředí
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Sociální patologie SCPT SCPA
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Anotace Materiál slouží při výkladu učiva o rasismu a aktivuje žáky k přemýšlení o nebezpečí rasismu.
ZÁKLADNÍ ZÁSADY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Lidské rasy, národy, jazyky
Nacismus Michal Kolář.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_247_Migrace obyvatelstva AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Práva národnostních etnických menšin. Slovníček pojmů Příslušník=člen nějaké skupiny /přísluší k ní/ Formulovat=vyjádřit, zpracovat Národ=společenství.
Menšina většinou znamená menší část z nějakého celku. Ve státě většinou žije jeden hlavní národ. Mezi námi žijí i příslušníci národnostních menšin. MAJORITA.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Násilí z nenávisti Mgr. Klára Kalibová In IUSTITIA, o.s , Jihlava.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.8 Pronásledování Židů. Holocaust a jiné pojmy Název sady:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk. SVOBODA možnost a schopnost volit, rozhodovat a jednat „podle své vůle“ a nést za to přiměřenou odpovědnost absence.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol 6. třída
8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Lidské rasy.
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Tolerance k národnostním menšinám
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Porušování lidských práv
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
MIGRACE.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
Poválečné uspořádání uč
Pracovní skupina pro boj s extremismem KŘP Libereckého kraje
Hitlerova agrese ve 30. letech
LIDSKÁ PRÁVA y.
Studená válka úvod.
Transkript prezentace:

Soužití národnostních skupin - 2 Matouš Bořkovec

Které národy nacisté vyzdvihovali a které naopak chtěli ovládnout nebo vyhubit? + - Nacismus byl čirou formou rasismu. Pro Evropu znamenal šok.

Holocaust šokoval Evropu a celý svět

OSN – Organizace spojených národů Vznikla po 2. sv. válce – k zajištění míru Lidská práva – všechny národy jsou si rovny, zákaz hanobení národa

Zločin z nenávisti (hate crime) = trestný čin motivovaný nenávistí ke skupině lidí jiné rasy, náboženství nebo sexuální orientace. Příklad zločinu z nenávisti: Trestný čin podněcování k nenávisti (hanobení národa)

Podněcuje tento text k nenávisti? „Kdo je tady podporuje, kde se tady vzali, proč se tady roztahujou, jak ve vlastní zemi, Je to nebezpečí, které nezná mezí, vystavěli synagogy, poroučet by chtěli, Probuďte se válečníci, v naší Český zemi, Sražte hvězdu šesticípou, co chce zářit na nebi, bílý Evropy, sražte konečně na kolena, ty židovský psy.“ Text neonacistické skupiny Conflict 88

§ 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině nebo náboženství, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. § = paragraf = číslovaný odstavec v zákoně

Sociální vyloučení - jeden z důvodů napětí? = život na okraji společnosti Často jsou s ním spojené: Nezaměstnanost, zadluženost, špatné bydlení, pobírání sociálních dávek, drobná kriminalita, závislosti Příčiny: Vnější: diskriminace Vnitřní: nízká vzdělanost, neochota přijmout většinovou kulturu U nás se často týká Romů Ale týká se všech národnostních skupin

Udílení cen Český slavík http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10117034229-168- hodin/216452801101204/obsah/508400-stavidla-nenavisti Od začátku do 3:09

Minulost Tomáše Ortela – neonacistická skupina Conflict 88 88 = Heil Hitler

Příklad nenávistného útoku na Romy na Facebooku:

Trestní oznámení Při podezření na spáchání trestného činu Podat lze na kterémkoliv oddělení Policie ČR Policie má povinnost se jím zabývat