VY_32_INOVACE_04.02.34.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace PODMÍNKY PRO ŽIVOT- VODA
Advertisements

Voda a její okolí.
HYDROSFÉRA.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Hydrosféra.
Stavba a vznik Země Projevy života
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
vypracovala: Vendula skalová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Krajina a krajinná sféra
Krajinná sféra a její části
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra Filip Bordovský.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Hydrosféra oceánská voda
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
KRAJINNÁ SFÉRA.
Šablony GEOLOGIE 23. Nejstarší období vývoje Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pří_221_Vesmír_Planeta Země Autor: Mgr. Martina Vaculová
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Planeta.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Krajina biosféra hydrosféra sociosféra.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – světové rozložení Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Země a život, vývoj života
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Název školy: Základní škola T. G
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
PLANETA ZEMĚ.
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Geografie Krajinná sféra
DUM II. / 18. voda v přírodě Bc. Zdeněk Klíma.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_12_05_stavba Země
Přírodní složky a oblasti Země
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_04.02.34

Hydrosféra – rozdělení, oběh vody Tomáš Kvasný Tomáš Kvasný Zeměpis Březen 2012 6.ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí obrázků a schémat přiblížit žákům dané téma.

Fyzickogeografické sféry - opakování původní přírodní krajina Atmosféra Biosféra Litosféra + Pedosféra zemská kůra oceány a moře zemský plášť Hydrosféra zemské jádro voda v atmosféře a povrchová voda podpovrchová voda litosféra

HYDROSFÉRA Rozděl vodu podle „chuti“ na dvě kategorie. slaná a sladká Kde před milióny let vzniknul život? Jaké skupenství má voda v průběhu „Oběhu vody v přírodě“? Kde je nahromaděno nejvíce vody, uveď procenta? slaná a sladká ve vodě (v oceánu) kapalné, plynné (vodní pára), ale i pevné (led, sníh..) v oceánech a mořích 98%

HYDROSFÉRA voda na planetě ZEMĚ ( kapalné, pevné, plynné skupenství ) ROZDĚLENÍ – vlastnost SALINITA ( slanost ) VODA SLANÁ 98% oceány a moře 97,7% jezera 0,01% SLADKÁ 2% ostatní – př. ledovce, jezera, řeky

HYDROSFÉRA voda na planetě ZEMĚ ROZDĚLENÍ podle umístění OCEÁNY A MOŘE 97,7% LEDOVCE 1,7% PODPOVRCHOVÁ VODA 0,57% VODA NA PEVNINĚ (povrchová) 0,02% VODA V ATMOSFÉŘE 0,001%

HYDROSFÉRA obrázek 1

HYDROSFÉRA oceány obrázek 2

HYDROSFÉRA ledovce obrázek 4 obrázek 3

HYDROSFÉRA obrázek 5 obrázek 6 podpovrchová voda

HYDROSFÉRA obrázek 7 vodstvo na pevnině

obrázek 1 [cit.2012-03-27].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Watercycleczechhigh.jpg obrázek 2 [cit.2012-03-27]..Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:World_oceans_map_mollweide_de.png obrázek 3 [cit.2012-03-27].. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alte_prager_huette_pano.jpg obrázek 4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antarctica_6400px_from_Blue_Marble.jpg obrázek 5 autor: Johann Dréo http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Islande_source_Deildartunguhver.jpg obrázek 6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prameny.png obrázek 7 autor:Ondřej Žváček http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Řeka_Arpa.jpg