KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
Advertisements

STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vlastnosti pevných látek Opakování. 1)Látka složená z elementárních struktur, které se pravidelně opakují v celém objemu se nazývá a) polykrystalb) monokrystal.
 Krystalická  Pravidelné uspo ř ádání č ástic  Periodicky opakované uspo ř ádání – dalekodosahové  Monokrystaly – č asto anizotropní – vlastnosti.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Technické materiály Pevné látky, které se používají na výrobu strojů, přístrojů, konstrukcí, technologických zařízení a nástrojů.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
38. Optika – úvod a geometrická optika I
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Vedení elektrického proudu v látkách
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vlastnosti plynů.
Změny skupenství látky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Částicová stavba látek
„Svět se skládá z atomů“
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Fyzika kondenzovaného stavu
Adsorpce na fázovém rozhraní
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Směsi Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Obecná a anorganická chemie
„Svět se skládá z atomů“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Struktura a vlastnosti
zpracovaný v rámci projektu
Pohyb dislokací, zpevnění
IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Mechanické kmitání a vlnění
Vzájemné silové působení částic
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Povrchová vrstva kapalin
Z čeho jsou složeny látky?
Adsorpce na fázovém rozhraní
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické atom kyslíku atom bóru Krystalické pevné látky jsou charakterizovány pravidel- ným uspořádáním částic (atomů, molekul, iontů), z nichž se skládají.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, křemen křišťál V monokrystalech se rozložení částic periodicky opakuje v celém krystalu – tzv. dalekodosahové uspořádání.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly. Polykrystaly se skládají z drobných krystalků - zrn (10 mm - mm), vzájemná poloha zrn je náhodná.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní. atom kyslíku atom bóru V nejbližším okolí částice, jsou ostatní částice rozloženy přibližně pravidelně, vzdálenější méně pravidelně.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní atom kyslíku atom bóru Periodické uspořádání částic je omezeno na vzdálenost ~10-8 m, na větší vzdálenost je pravidelnost porušena.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní atom kyslíku atom bóru Amorfní látky se vyznačují krátkodosahovým uspořádáním. Paří mezi ně – sklo, vosk, asfalt, pryskyřice, plasty, …

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní atom kyslíku atom bóru Polymery – zvláštní skupina amorfních látek organického původu (kaučuk, bavlna, celulóza, bílkoviny, termoplasty, …) Tvoří je dlouhé navzájem propletené makromolekuly.

Izotropie a anizotropie Izotropní je látka, jejíž fyzikální vlastnosti nezávisí na směru látka má ve všech směrech stejné vlastnosti polykrystaly (způsobeno různou orientací zrn), amorfní látky Anizotropní - je látka, jejíž fyzikální vlastnosti jsou závislé na směru některé vlastnosti látky jsou různé v různých směrech (např. štípání slídy nebo křemene jde snáze v určitých rovinách) typické pro monokrystaly