Přírodopis Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_lidské rasy a rovnoprávnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÉ RASY.
Advertisements

Č l o v ě k (výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.
Bílé plemeno Člověk se mění
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
VY_52_INOVACE_ZE.8.61 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Lidské rasy.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Lidské rasy, národy, jazyky
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM SAVCI ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: žáky 3. ročníku ZŠ Předmět: německý jazyk Autor: Mgr. Richard.
LIDSKÉ RASY.
Lidské rasy 1 Název školy
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
VY_32_INOVACE_09 Člověk a jeho svět Živočichové 3.ročník.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_alkoholismus Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Lidské tělo - kostra.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
PTÁCI 6. ročník ZŠ Londýnská.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tolerance k národnostním menšinám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Porušování lidských práv
SVĚTADÍLY - OLYMPIJSKÉ KRUHY
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Člověk je součástí přírody
Obratlovci-prezentace
ČLOVĚK.
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_10- Vlaštovka obecná Přírodověda - 5. ročník
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
VÝVOJ JEDINCE opakování
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce VY_32_INOVACE_5A_16
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_01_jaro
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
PTÁCI – LETCI (BRODIVÍ)
Rasy, národy a náboženství
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Přírodopis Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_lidské rasy a rovnoprávnost ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0961 Přírodopis Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_lidské rasy a rovnoprávnost Jméno autora: Pavla Zajdová

Anotace: Tato prezentace je vytvořena jako metodická pomůcka v hodinách přírodopisu pro žáky 6. tříd ZŠ praktické. Děti si tak zábavnější formou mohou procvičit a zdokonalit poznatky o lidských rasách a rovnoprávnosti mezi lidmi. Je možné vytisknout i jako pracovní list. Doba vytvoření vzdělávacího materiálu – březen 2012.

LIDSKÉ RASY A ROVNOPRÁVNOST

1. Poznej, o které světadíly se jedná a která rasa je nejčastěji obývá. Napiš aspoň 3 věci, kterými se od sebe mohou lidé lišit.

1. Poznej o které světadíly se jedná a která rasa je nejčastěji obývá. ŘEŠENÍ: 1. Poznej o které světadíly se jedná a která rasa je nejčastěji obývá. Afrika - černoši Austrálie - černoši Evropa - běloši Amerika - žlutí Asie - žlutí Antarktida - žlutí Napiš aspoň 3 věci, kterými se od sebe mohou lidé lišit. barva pleti, jazyk, velikost kostry, tvar lebky, zvyky….

2. Vyber správnou odpověď a zakroužkuj ji. Člověk patří mezi obojživelníky – savce, protože se jeho mláďata živí mateřským mlékem – mateřskou krví a rodí živá mláďata – mrtvá mláďata. Za předky člověka považujeme opici – vlaštovku. Od zvířat se lišíme hlavně tím, že umíme mluvit – spát. Rozmnožování savců, tedy i člověka, probíhá tak, že výtrus – vajíčko splyne s mužskou pohlavní buňkou – virem. U člověka se jí říká jikra – spermie. Po splynutí buněk se rodí uvnitř – zvenčí maminčina těla nový život. Této fázi se říká stárnutí – těhotenství. Po 9 měsících – rocích na svět maminka přivede bratříčka nebo sestřičku. Tak se rodí každý člověk na světě. Těm s velmi tmavou až černou pokožkou říkáme hnědouši – černoši. Ty, kteří se narodí s bílou, lehce narůžovělou pletí nazýváme bělochy- žluťáky a poslední skupině s běložlutou až lehce hnědou barvou kůže se říká černoši – žlutí. Všichni lidé by měli mít stejná práva – auta, protože jsou si navzájem křiví – rovní.

ŘEŠENÍ: 2. Vyber správnou odpověď a zakroužkuj ji. Člověk patří mezi obojživelníky – savce, protože se jeho mláďata živí mateřským mlékem – mateřskou krví a rodí živá mláďata – mrtvá mláďata. Za předky člověka považujeme opici – vlaštovku. Od zvířat se lišíme hlavně tím, že umíme mluvit – spát. Rozmnožování savců, tedy i člověka, probíhá tak, že výtrus – vajíčko splyne s mužskou pohlavní buňkou – virem. U člověka se jí říká jikra – spermie. Po splynutí buněk se rodí uvnitř – zvenčí maminčina těla nový život. Této fázi se říká stárnutí – těhotenství. Po 9 měsících – rocích na svět maminka přivede bratříčka nebo sestřičku. Tak se rodí každý člověk na světě. Těm s velmi tmavou až černou pokožkou říkáme hnědouši – černoši. Ty, kteří se narodí s bílou, lehce narůžovělou pletí nazýváme bělochy- žluťáky a poslední skupině s běložlutou až lehce hnědou barvou kůže se říká černoši – žlutí. Všichni lidé by měli mít stejná práva – auta, protože jsou si navzájem křiví – rovní.

POUŽITÉ ZDROJE: Obrázky dostupné z WWW: <http://office.microsoft.com>