Nevědomí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
Carl Gustav Jung.
Psychologické směry Psychologie.
„Test“ schopnosti imaginace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Psychologie Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov01 Autor Mgr.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Pozornost, vědomí Škola:
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Psychologie test.
Analytická psychologie
Přístupy k osobnosti Škola:
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Psychoanalýza Sigmund Freud ( ).
v pedagogické diagnostice
Sebepoznání klientů KBT v porovnání s dalšími terapeutickými směry Mgr. David Kuneš Psychologický ústav FF MU v Brně.
Psychologie a komunikace Základní pojmy v psychologii
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
Obrazotvornost či představivost
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Teorie motivace Adéla Furiková.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
DETERMINISMUS PSYCHIKY OSOBNOSTI Různá pojetí teorie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Michal Pek.  Označení lidí, organizací, akcí, praktik a myšlenek  Vlastní interpretace filosofie, vědy a náboženství  Prvky okultismu, mýtické a magické.
Chyby při vnímání druhých lidí
Základy psychologie – úvod
SURREALISMUS.
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Stanislav Grof Marešová, V8A
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Surrealismus.
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Transpersonální psychologie
Experiment č. 1 Strom. házená hlína svízel škola.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fantazie Anotace: Prezentace navazuje na výukový materiál –
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Transpersonální psychologie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Témata kognitivní psychologie
Analytická teorie Carl Gustav Jung.
Dějiny psychologie současná psychologie.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Transkript prezentace:

Nevědomí

Vývoj ve studiu nevědomí Sokrates – uvědomoval si hlubší vrstvy osobnosti, daimonion = vnitřní hlas Arthur Schoppenhauer –myšlenka skrytých sil Sigmund Freud – zavádí pojem podvědomí, které vzniká buď podprahovým zážitky (z dětství) , nebo vytěsněním traumatických vzpomínek z vědomí Carl Gustav Jung – rozšířil pojem podvědomí (nevědomí) na celou oblast, která se nenachází ve vědomí a s jejíž částí (kolektivní n.) nemá člověk žádné vědomé zkušenosti

Nevědomí = souhrn psychických obsahů a procesů, které probíhají mimo vědomí, ale přesto mohou ovlivňovat chování a prožívání Existenci nevědomí nelze empiricky prokázat, pouze nepřímo Vysvětlení nevědomí se u různých psychologů liší Do nevědomí se pravděpodobně ukládají všechny informace, se kterými člověk přijde do styku, ale nevěnuje jim pozornost = neuvědomuje si je; tyto informace v nás mohou vyvolávat emoce, proto člověk propadá do depresí či podléhá euforiím, aniž tuší proč doposud známými způsoby, jak tyto informace dostat do vědomí je regresivní hypnóza či výklad snů

Podprahové vnímání: Archetypy: Probíhá v nevědomí Zaznamenávání všech informacích, i těch, které vědomí nezaregistruje Viz. kauza podprahových reklam Archetypy: Esoterické nauky tvrdí, že je v lidské mysli „otisk" celého kosmu, tedy veškeré poznání, kterého může být dosaženo; proces skutečného poznání si tedy můžeme představit také jako postupné odkrývání nebo aktivování obsahu vlastní mysli Nachází se v mýtech, náboženství, filosofii či literatuře Psychická zkušenost lidstva, která je vrozená a zděděná Vzorce imaginace a cítění, které formulují lidskou zkušenost

Nevědomí podle Freuda b) dynamicky nevědomé (vytěsňované) Nevědomé procesy a) předvědomé b) dynamicky nevědomé (vytěsňované) V předvědomí jsou uloženy vzpomínky, informace a dovednosti, které mohou být v případě potřeby vyvolány do vědomí Dynamicky nevědomé jsou vzpomínky, fantazie a přání, jejichž existenci lze pouze předpokládat a jež se stávají vědomými až po překonání kladeného odporu vůči nim. - Dynamické nevědomí se projevuje chybnými výkony, např.: přeřeknutím či fenoménem „mám to na jazyku“

Nevědomí podle Junga V jádře nevědomých duševních procesů stojí libido – psychická energie Odmítá považovat nevědomé obsahy výhradně jako fyziologické Nevědomí = tvůrčí princip, „životodárný oceán“ Nevědomí: a) osobní nevědomí b) kolektivní nevědomí Osobní nevědomí obsahuje tzv. komplexy, soubory představ a tendencí - vznikají na základě emočního šoku, jsou to obrazy určité situace, které jsou potlačené, ale většinou vyplují znovu na povrch s původní silou Kolektivní nevědomí je nejhlubší vrstva lidské psychiky, nejtrvalejší a nejstabilnější - jsou v něm uloženy archetypy

Učebnice obecné psychologie, Alena Plháková, Praha 2005 Zdroje informací: www.google.cz cs.wikipedia.org Učebnice obecné psychologie, Alena Plháková, Praha 2005 Vypracovala: Markéta Rumanová 30.12.2018