Hygienické předpisy v gastronomii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotelová škola Světlá a OA Velké Meziříčí HACCP V GASTRONOMII
Advertisements

Technologická zařízení ve výrobním středisku
PROSTORY PRO HYGIENU (ČÁST 2).
Hygienická problematika ve školním stravování
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Příprava pracoviště Úklid
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Nabídková prezentace Úklidové práce. Kdo jsme? Projekční a architektonická kancelář Stavební a obchodní společnost Servisní středisko.
KOŽNÍ SYSTÉM.
Šíření infekcí.
1.HYGIENA U SPORÁKU vedení provozovny je povinno zajistit pracovníkům bezpečné a zdravé prostředí V sanitárním a výrobním úseku jsou v potřebném množství.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Hygienické návyky Kód VM:VY_52_INOVACE_03 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a.
Klasická a sportovní masáž II
Základní povinnosti provozovatele
Hygiena a bezpečnost při práci
PROSTORY PRO HYGIENU (ČÁST 1).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
VY_32_INOVACE_TMM21160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Osobní hygiena:  Zástěra  Čisté ruce  Tašky na určené místo  Ruce neutírat do utěrky.
Hydrotermická úprava dřeva
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Hygiena ČISTOTA.
Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
VY_32_INOVACE_14_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Úklidové čistící prostředky I.
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
Zařízení umýváren nádobí
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Věcné učení VY_32_INOVACE_02_11_osobní hygiena 1.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Čistící úklidové prostředky II
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_12_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Hygienické zázemí Ing. arch. Milada Baumanová, Ph.D.
Transkript prezentace:

Hygienické předpisy v gastronomii

Hygiena osobní Pečovat o tělesnou čistotu. Nosit osobní ochranné prostředky (oděv, obuv). Nelze opouštět provozovnu v průběhu pracovní doby v pracovním oděvu a obuvi. Zdržet se nehygienického chování na pracovišti (konzumace jídla, kouření, úprava vlasů a nehtů).

Mít ostříhané a čisté nehty a ruce bez prstenů. Použitý pracovní oděv i civil (oděv občanský) ukládat na místo k tomu určené. V osobní hygieně klademe důraz na pečlivé mytí rukou!

Provozní hygiena, úklid, sanitace, odstraňování tuhých odpadů Provozní hygiena – je to souhrn činností a opatření jejichž důsledkem je zabránění: Vzniku a šíření nemocí, které souvisejí s přípravou a vydáváním stravy. Je to kombinace mytí, čištění a ošetřování povrchů, případně jejich dezinfekce.

Úklid Úklid, sanitace a odstraňování odpadu = nejdůležitější součásti provozní hygieny. Úklid se provádí vždy vlhkou cestou – větší nároky na úpravu povrchů stěn, podlah a jejich izolace. Podlahy – s mírným spádem Varné kotle a smažící pánve – sběrné kanálky, kryté kovovými rošty.

Pro úklid provozovny předepisuje vyhláška zřízení úklidové komory nebo výklenku. Vybavení úklidové komory: Přívod studené a teplé vody Police nebo skříňka pro uložení čistících a mycích prostředků Výlevka

Sanitace spočívá v provádění: průběžného úklidu týdenního úklidu velkého úklidu Pro velký úklid se využívají sanitární dny.

Kuchyňský odpad vzniká: při skladování hrubé přípravě výrobě výdeji konzumaci pokrmů

Pro sběr odpadů v provozu je předepsáno použít vhodné nádoby s víkem, řádně označené nádoby se musí pravidelně čistit. Kuchyňský odpad lze likvidovat pomocí drtičů odpadků (malé provozy).