Pohyb dislokací, zpevnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

Vlastnosti pevných látek Opakování. 1)Látka složená z elementárních struktur, které se pravidelně opakují v celém objemu se nazývá a) polykrystalb) monokrystal.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Spoje potrubí-zákl. informace1 VY_32_INOVACE_441.
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Rozložení náboje na vodiči
Teorie soustružení - test
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
Vlastnosti plynů.
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
Elektromotor a jeho využití
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DYNAMICKÉ mechanické zkoušky cyklické
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
8.1 Aritmetické vektory.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Statické mechanické zkoušky tvrdosti
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Poměr v základním tvaru.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vlastnosti technických materiálů test
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Poruchy krystalové mříže
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KOVŮ
IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Vlastnosti plynů.
Vzájemné silové působení těles
Technologie Teorie obrábění.
VLASTNOSTI KAPALIN
Poměr v základním tvaru.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Povrchová vrstva kapalin
Konstrukce trojúhelníku - Ssu
KŘIVKA DEFORMACE.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Transkript prezentace:

Pohyb dislokací, zpevnění Zpevnění materiálu Pohyb dislokací, zpevnění

Úvod Mechanické vlastnosti těchto látek jsou nejvíce ovlivňovány dislokacemi. Zjednodušeně se dá říci, že v oblasti pružné se dislokace ještě nepohybují a teprve v okamžiku, kdy napětí, působící na dislokaci překročí jistou mez a dislokace se dají do pohybu, dá se hovořit o plastické deformaci. Protože pohyb dislokací je tak důležitý zejména pro charakterizování plastických vlastností látek (a zejména kovů), všimneme si nejprve podrobněji právě pohybu dislokací.

Pohyb dislokací Pohyb hranové dislokace - na pohybu dislokace se účastní pouze atomy v okolí hrany nadbytečné poloroviny. Atomy dislokace kmitají a mohou se navázat na atomy, nacházející se pod skluzovou rovinou, u nichž se při kmitání narušily vzájemné vazby. Nebude-li působit na dislokaci žádné napětí, bude dislokace kmitat kolem rovnovážné polohy. Působí-li však skluzové napětí např. ve směru zleva doprava, bude se dislokace pohybovat také tímto směrem a výsledkem bude skok o velikosti Burgersova vektoru na povrchu krystalu.

Pohyb dislokací

Pohyb dislokací Z makroskopického hlediska je pohyb dislokace hranové a šroubové a jeho výsledek znázorněn na obr.

Pohyb dislokací Během plastické deformace hustota dislokací neklesá, ale naopak prudce narůstá. Mechanismus, vysvětlující proč tomu tak je, navrhli Frank a Reed. Je to tzv. Frankův – Reedův (F-R) zdroj. Foto z el. mikroskopu

Pohyb dislokací Protože plastická deformace vzniká v důsledku pohybu dislokací, je základní strategií všech technologických postupů, jejichž výsledkem má být materiál daných vlastností, ovlivňování pohybu dislokací. Chceme – li vyrobit materiál velmi tvrdý (ale bohužel křehký), musíme pohyb dislokací co nejvíce omezit. Naopak v kujném (tažném) materiálu se dislokace mohou pohybovat. Je však ještě další cesta – vyrobit a používat tzv. bezdislokační materiál, který má velkou, tzv. ideální pevnost. Výroba takových materiálů je sice možná, je však velmi drahá a takové materiály nemusí být dostatečně stabilní (trhlinky na povrchu krystalu mohou být zdrojem dislokací).

Deformační zpevnění Významnou překážkou v pohybu dislokací jsou dislokace v jiných skluzových rovinách, tzv. „dislokace lesa“. Deformační zpevnění je v praxi užíváno již odedávna. Například kováním ostří kosy dosáhneme nejen jeho ztenčení (což bychom mohli provést snadněji broušením), ale zejména zpevnění ostří (které bude ale křehčí). Přitom zbytek kosy nebude křehký (což by bylo nevhodné, neboť by se lámala). Deformačního zpevnění používali kováři a platnéři dávnověku i novověku a je využíván i v současnosti (tzv. tváření za studena – viz obr. ) s tím rozdílem, že kovové součástky nejsou kovány ručně, ale pomocí bucharů a lisů.

Deformační zpevnění

Příměsové zpevnění Příměsové zpevnění materiálu zná lidstvo už asi 5600 let, neboť v té době začíná přibližně doba bronzová. Právě v té době, neznámo kde, člověk objevil skutečnost, že vzájemným slitím dvou měkkých kovů lze vytvořit slitinu mnohem tvrdší. Dá se předpokládat, že podobný vliv budou mít atomy příměsí i na mechanické vlastnosti vzniklé slitiny. Pokud jsou poloměry obou druhů atomů přibližně stejné, je vliv atomů příměsí nepříliš velký (daný zřejmě pouze rozdílem vazeb mezi atomy základního prvku mezi sebou a atomy příměsí a atomy základního prvku navzájem – Zn a Ni v Cu). Je-li rozdíl poloměrů atomů příměsí a atomů základního prvku větší, je vliv atomů příměsí na mez plasticity slitiny mnohem zásadnější (Al, Sn a Si, Be v Cu).

Příměsové zpevnění

Precipitační zpevnění Rozpustnost některých prvků v jiných může být dosti omezená. Fyzikální stránky tohoto problému si ještě všimneme podrobněji, zatím stačí poznatek, že v případě omezené, nebo nulové rozpustnosti vznikají v materiálu matrice tzv. vměstky, neboli precipitáty. Jsou to tzv. částice druhé fáze, které mají často zcela odlišné fyzikální a chemické vlastnosti a krystalickou strukturu.

Precipitační zpevnění

Zpevnění pomocí hranic zrn Hranice zrn jsou jako plošné poruchy složeny buď z dislokací (maloúhlové hranice), nebo z tenké téměř amorfní vrstvičky (velkoúhlové hranice) a jsou značnou překážkou pro pohyb dislokací. Deformace polykrystalů s velkým zrnem je obvykle dána hlavně deformací uvnitř zrn na rozdíl od deformace polykrystalů s malými zrny, která se téměř nedeformují a „kloužou“ po sobě (tzv. pokluz po hranicích zrn).

Zpevnění pomocí hranic zrn Velikost a tvar zrn se během deformování mění, přičemž se tvar jednoho zrna přizpůsobuje tvaru zrn sousedních (nevznikají mezi nimi kavity – prázdná místa). V tom případě hraje velký význam mechanismus difúze atomů, silně ovlivňovaná teplotou deformovaného materiálu. Poznámka: Ve fyzice pevných látek se nízkou (resp. vysokou) teplotou rozumí teplota nižší, (resp. vyšší), než je polovina teploty tání TM ( v K) dané látky.

Závěr Literatura: [1] Pokluda, J., Kroupa, F., Obdržálek, L.: Mechanické vlastnosti a struktura pevných látek. PC-DIR spol. s r.o., Brno, 1994, 385s. [2] Vondráček, F. Materiály a technologie I a II, 1985, 243+244s. [3] Ptáček a kol. Nauka o materiálu I a II. CERM, 2003, 520+396 s. [4] internet http://www.ped.muni.cz/wphy/fyzvla/