Přehled možných potravinových alergenů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Advertisements

Přehled možných potravinových alergenů.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_03_OBECNÉ_VÝKLADY_O_.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MANDLE_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
AutorMgr. Ludmila Eisová Vytvořeno dne20. března 2012 Odpilotováno dne26. března 2012ve tříděIII.A Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborPrvouka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Ovoce Vypracoval: Lukáš Karlík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_ Pa-PR_Celed Bobovite Mgr. Dita Papežová ZŠ Valašské Klobouky Čeleď Bobovité.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Alternativní výživové směry
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Aktuální problémy potravinářského sektoru – obchodní přirážky a dovozy
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
Seznam alergenů 1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice , žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich Korýši.
Charakteristika výukového materiálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
zpracovaný v rámci projektu
TEPLÉ SLADKÉ OMÁČKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: teplé, sladké, omáčky Autor:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
FINANČNÍ GRAMOTNOST Reklamace. FINANČNÍ GRAMOTNOST Reklamace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Charakteristika výukového materiálu
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Procenta - úvod Název : VY_32_inovace_01 Matematika – procenta úvod
IRSKO.
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Bc. Anna Hana Kučeráková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Nutraceutika a funkční potraviny LEGISLATIVA
Základní skupiny živočichů
Člověk a jeho svět, Prvouka, Stavba stromu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny nového typu Márton Boráros Jaroslav Šajgal.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
3/4 takt 3. ročník.
Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE
Transkript prezentace:

Přehled možných potravinových alergenů. ALERGENY Na základě směrnice Evropského parlamentu a Rady 200/13/ES a 2003/89/ES a směrnice Evropské komise 2005/26/ES a 2006/142/ES a na základě vyhlášky č. 101/2007 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášek, je vydán tento Přehled možných potravinových alergenů.

Seznam alergenů 1. Obiloviny 2. Korýši a výrobky z nich 3. Vejce a výrobky z nich 4. Ryby a výrobky z nich 5. Podzemnice olejná 6. Sójové boby a výrobky z nich 7. Mléko a výrobky z něj

Seznam alergenů 8. Skořápkové plody 9. Celer 10. Hořčice a výrobky z ní 11. Sezamová semena a výrobky z nich 12. Oxid siřičitý a siřičitany 13. Vlčí bob (Lupina) a výrobky z něj 14. Měkkýši a výrobky z nich

Obiloviny

Korýši a výrobky z nich

Vejce a výrobky z nich

Ryby a výrobky z nich

Podzemnice olejná

Sójové boby a výrobky z nich

Mléko a výrobky z něj

Skořápkové plody

Celer

Hořčice a výrobky z ní

Sezamová semena a výrobky z nich

Oxid siřičitý a siřičitany

Vlčí bob (Lupina) a výrobky z něj

Měkkýši a výrobky z nich

Základní škola Plzeň-Božkov, Vřesinská 17, příspěvková organizace Oznámení Základní škola Plzeň-Božkov, Vřesinská 17, příspěvková organizace     Oznámení Jídla uvařená v naší školní kuchyni mohou obsahovat alergeny. Veškeré informace o složení uvařených jídel vám podají pracovnice školní kuchyně. Miroslava Kryčová – VŠJ Jana Kroftová – kuchařka Renata Poláková - kuchařka    Miroslava Kryčová vedoucí ŠJ Plzeň, 1.12.2014 ZŠ a MŠ Plzeň-Božkov IČO: 70879214 Telefon: 378027021 Vřesinská 17 Bankovní spojení: Fax a zázn.: 378027027 326 00 Plzeň Komerční banka Plzeň Mobil: 724157723 č.ú. 14634-311/0100 E-mail: krycovami &zsbozkov.plze-edu.cz

Hlavní alergeny dle specifikace EU Obiloviny – obsahují lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život Ryby a výrobky z nich Podzemnice olejná (arašidy) a výrobky z nich -patří mezi potraviny ohrožující život Sojové boby (sója) a výrobky z nich Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů Celer a výrobky z něj Hořčice a výrobky z ní   Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich   Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg   Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj   Měkkýši a výrobky z nich