Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petr Tlustoš Zadávání veřejných zakázek v projektech OP VK OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ORR, Krajský úřad kraje Vysočina Globální.
Advertisements

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Co nás čeká nového při zadávání veřejných zakázek ? Eva Vizdalová
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Tomáš Mikulecký Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
JEDNÁNÍ MONITOROVACÍ SKUPINY projektu Podpora procesů v soc. službách dne
Sociálně odpovědné zadávání veřejných zakázek Sdružení příjemců evropských dotací, z.s.
1. PCP (pre-commercial procurement) Zkušenosti s PCP v České republice Pavel Slípek.
Petr Prášek Veřejné zakázky v OP VK Veřejné zakázky v OP VK.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Integrovaný operační program (IOP) Oblast intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví Programové období
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 2.1 ZVÝŠENÍ KVALITY A DOSTUPNOSTI SLUŽEB VEDOUCÍ.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Josef Jemelka Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Kulatý stůl se koná za podpory programu Evropské unie Hercule III ( ). Tento program je realizován Evropskou komisí. Byl vytvořen na podporu aktivit.
Seminář pro zájemce o veřejné zakázky v rámci projektů Úřadu práce v Mostě Práce na Mostecku pro každého Rodina a práce na Mostecku.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Veřejné zakázky malého rozsahu ve světle základních zásad
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ 5. dubna 2017 Tato akce je financována.
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Řízení rizik podvodů v Evropských fondech: Zkušenosti a nejlepší praxe
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Příbram Ing. Václav Chytil
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
jako forma kontroly ve veřejné správě
Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programu Interreg CENTRAL EUROPE
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Výkon veřejného opatrovnictví z pohledu veřejné ochránkyně práv
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
veřejných zakázek IROP
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI Z OPERAČNÍHO PRGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
VYHODNOCENÍ přezkoumání hospodaření obcí a DSO za rok 2017
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Transkript prezentace:

Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek Miroslav Kruchina NKÚ

Ústava České republiky Působnost NKÚ Ústava České republiky Čl. 97, odst. 1 „Nejvyšší kontrolní úřad je nezávislý orgán. Vykonává kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu Zákon č.166/1993 Sb., o NKÚ § 3 odst. 1 „Úřad vykonává kontrolu : d) Hospodaření s prostředky poskytnutými České republice ze zahraničí … f) Zadávání státních zakázek 28.12.2018 Opatření pro boj proti podvodům a korupci při využívání evropských strukturálních a investičních fondů

Podíl kontrol prostředků EU v PKČ Kontrolní informační systém NKÚ = KIS – systém pro ukládání kontrolních zjištění z kontrolních protokolů Rok Celkem Z toho s Celkem zahraniční porušením ZVZ PKČ _________________________________________ 2009 7 3 30 2010 5 3 32 2011 12 8 38 2012 12 7 36 2013 7 dosud 1 40 Celkem 55 (25%) dosud 22 (11%) 214 (100%) Pozn. Rok 2013 dosud neschváleny 4 KZ z kontrol zahraničních prostředků, nálezy v KIS neuloženy 28.12.2018 Opatření pro boj proti podvodům a korupci při využívání evropských strukturálních a investičních fondů

Přehled porušovaných zákonů 28.12.2018 Opatření pro boj proti podvodům a korupci při využívání evropských strukturálních a investičních fondů

Porušení ustanovení zákona o ZVZ 28.12.2018 Opatření pro boj proti podvodům a korupci při využívání evropských strukturálních a investičních fondů

Zásadní pochybení zjišťovaná NKÚ Nejčastěji zjišťované nedostatky: nedostatečné vymezení předmětu zakázky z hlediska věcného, kvantitativního a kvalitativního s následným prodlužováním termínů, vícepracemi a zvyšováním výdajů; účelové dělení předmětu veřejné zakázky na více samostatných zakázek s následným zadáním jako veřejné zakázky podlimitní nebo zakázky malého rozsahu; chyby v zadávací dokumentaci, odkazy na konkrétní výrobky a výrobce zadávání zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění; nedostatečné vymezení předpokládané hodnoty zakázky; 28.12.2018 Opatření pro boj proti podvodům a korupci při využívání evropských strukturálních a investičních fondů

Zásadní pochybení zjišťovaná NKÚ nastavení diskriminačních kvalifikačních předpokladů a kritérii pro výběr nejvhodnější nabídky; neprůkazný postup při hodnocení nabídek, nejasně stanovená kritéria a způsob jejich hodnocení s možností diskriminace nedostatečné zdůvodnění potřebnosti a ekonomické efektivnosti zakázky; zajištění přípravy a realizace zakázek dodavatelským způsobem bez prokazatelného vyhodnocení ekonomického přínosu pro stát; 28.12.2018 Opatření pro boj proti podvodům a korupci při využívání evropských strukturálních a investičních fondů

Rizikové oblasti ZVZ z pohledu NKÚ Zvýšené riziko podvodu vyplývá z: Předmětu zakázky (ICT, právní a poradenské služby…) Kvality zadávací dokumentace Neprokázání kvalifikačních předpokladů Netransparentního způsobu hodnocení Lokálního klientelismu a personální propojenosti Dohod uchazečů (rozdělení vlivu, subdodávky) Rozdělování zakázek (pod stanovené limity) Víceprací a dodatečných změn 28.12.2018 Opatření pro boj proti podvodům a korupci při využívání evropských strukturálních a investičních fondů

Dotazy Děkuji za pozornost 28.12.2018 Opatření pro boj proti podvodům a korupci při využívání evropských strukturálních a investičních fondů