DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Advertisements

AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí elektrické instalace ve stavbách občanské výstavby. Na deseti snímcích rozebírá základní problematiku.
Informace stavebníkům před provedením kanalizačních přípojek Obec Luběnice Jaroslav Matiáš starosta obce.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu.
VY_52_INOVACE_05_13_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Svodiče přepětí Obor:Elektrikář.
VY_52_INOVACE_05_08_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.8 Rozvaděče Obor:Elektrikář.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_17_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Autentizace předmětem
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Termika – Fotovoltaika
Výroba elektrické energie - obecná část
Proudové chrániče.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Technické materiály - nekovy - plasty - spojování, skladování
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technické prostředky v požární ochraně
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Název: Normy spotřeby času Autor: Ing. Petr Mareš
Elektromagnetická slučitelnost
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Technické prostředky v požární ochraně
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Revize elektrických zařízení (EZ)
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Důlní elektrické přístroje
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Klempířské práce Klempířské práce jsou nedílnou součástí každé kvalitní střechy. Aby střecha správně plnila svoji ochrannou funkci je potřeba klempířů.
UZEMŇOVÁNÍ ELEKTRICKÝCH ROZVODNÝCH ZAŘÍZENÍ
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Interaktivní elektrický obvod
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Průmyslové rozvody *** návrh a jištění vodičů
Informace stavebníkům před proJEKTOVÁNÍM kanalizačních přípojek
Proudové chrániče - RCD zdroj - Proudové chrániče,
Sociální a dostupné byty
Transkript prezentace:

DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *

Hlavní části domovního rozvodu 1. Elektrická přípojka připojení na veřejný rozvod přípojková skříň 2. Hlavní domovní vedení přípojková skříň odbočení k elektroměru 3. Odbočka k elektroměru odbočení od elektroměru elektroměrová skříň 4. Vedení od elektroměru elektroměrová skříň bytová rozvodnice 5. Bytový rozvod bytové rozvodnice rozvod ke spotřebičům

Elektrická přípojka - slouží k připojení odběrného elektrického zařízení odběratele k rozvodnému zařízení provozovatele distribuční soustavy. - slouží k připojení jedné nemovitosti, výjimečně více nemovitostí. - vlastníkem přípojky je ten, kdo uhradil náklady na její zřízení. - vlastník přípojky je povinen zajistit provoz, údržbu a případné opravy, případně může o to požádat provozovatele soustavy - přípojka se, za splnění předepsaných podmínek, jistí pro přetížení v přípojkové skříni a nejistí (v místě) odbočení proti zkratu - jestliže je přípojka hrazena provozovatelem distribuční soustavy (PDS), určuje si podmínky pro připojení. Žadatel hradí pouze stanovený příspěvek (platí pouze pro domácnosti, délka do 50 m). - 500,- Kč/1A pro třífázové připojení - 200,- Kč/1A pro jednofázové připojení - PDS může v určitých případech odmítnout připojení (distribuční soustava je plně vytížena, zkratové důvody, zhoršení kvality pro ostatní uživatele, …)

Rozdělení elektrických přípojek Podle způsobu provedení: 1. Přípojky provedení venkovním vedením 2. Přípojky provedené kabelovým vedení 3. Přípojky provedené kombinací obou způsobů

Začátek a konec přípojky Počátek elektrické přípojky: - venkovní vedení – odbočení z veřejného rozvodu připojovací svorky pro přípojku jsou součástí přípojky - kabelové vedení * odbočení v rozpojovací skříni kabelového vedení z jedné, samostatné řady pojistek * T - odbočkou z distribuční sítě Konec elektrické přípojky: - přípojka končí v přípojkové skříni (je na nemovitosti odběratele nebo v jeho blízkosti a musí být přístupná i bez jeho přítomnosti). * venkovní vedení – hlavní domovní pojistková skříň * kabelové vedení – hlavní domovní kabelová skříň

Obecné podmínky pro přípojky - přípojka má být zřízena plným počtem vodičů (4), výjimečně menším počtem (prodejní stánek, …). - přípojková skříň je součástí přípojky, s výjimkou kabelových přípojek provedených zasmyčkováním veřejného rozvodu - přípojka musí být označena příslušnou bezpečnostní značkou . - jištění v přípojkové skříni musí být alespoň o jeden stupeň vyšší, než je jištění před elektroměrem, pokud není HDV, případně o dva stupně vyšší, pokud je zřízeno HDV. Používají se nožové pojistky, ve starších skříních i závitové pojistky

Podmínky pro venkovní přípojky - spodní okraj přípojkové skříně má být 2,5 – 3 metry nad definitivně upraveným terénem. - minimální průřez přípojky lana AlFe, kabel AES - 16 mm2, kabel AYKYz - dříve 10mm2, dnes 16mm2. - vzdálenost mezi posledním podpěrným bodem a přípojkovou skříní má být co nejkratší a přednostně se provádí kabelem. - při zaústění kabelů do zdiva musí být učiněno opatření proti zatékání vody

Provedení venkovní přípojky Závěsný kabel AYKYz Uchycení na střešník Uchycení na zeď

Provedení venkovní přípojky 50 metrů

Provedení venkovní přípojky Přípojková skříň Závěsný kabel AYKYz

Provedení venkovní přípojky

Provedení venkovní přípojky

Podmínky pro kabelové přípojky - je-li připojení objektu provedeno smyčkováním kabelu distribučního rozvodu, přípojku tvoří pouze přípojková skříň - provedení: - odbočení z rozpínací skříně kabelového vedení - pomocí T-spojky - smyčkováním - odbočením z venkovního vedení (kombinovaná přípojka) - je-li to účelné, může být jedna sloužit pro připojení více odběratelů. Každý odběratel má samostatné jištění. - spodní okraj přípojkové skříně musí být 0,6 m nad konečně upraveným terénem (maximálně do 1,5 m) - odbočuje-li kabelová přípojka z venkovního vedení, musí být kabel chráněn proti mechanickému poškození minimálně do výše 2,5 m - minimální průřez kabelu AYKY je 16 mm2, při použití T-spojky 25 mm2. U kabelů CYKY je průřez o jeden stupeň nižší.

Podmínky pro kabelové přípojky Zasmyčkování – koncové připojení Zasmyčkování připojení do smyčky

Kabelová přípojka z venkovního rozvodu

Kabelová T-spojka