FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veterinární dozor nad prodejem živočišných produktů na trzích, tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů A.Kozák.
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Informace Státní veterinární správy
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Svaz faremních zpracovatelů
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Řádné zacházení se zvířaty
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Farmářské trhy základní legislativní požadavky z oblasti potravin
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Zkušenosti a výsledky veterinárního dozoru v tržní síti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
MVDr. Jana Houdková (SVS ČR)
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Hygiena Masa volně žijící zvěře
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín.
Bioprodukce chovu ovcí a koz - prodej ze dvora - EU a ČR právní předpisy a skutečnost Pavel Mach, Svaz chovatelů ovcí a koz Martina Filipová & Jan Mertlík.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
CHOVATELSKÉ FÓRUM 2011 Veterinární hlediska dotace do ozdravení MVDr. Zbyněk Semerád.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Novela veterinárního zákona
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Problematika potravinových odpadů v ČR
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Transkript prezentace:

FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018 Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018 RAK Jihočeského kraje MVDr. Lubomír Nezbeda

Novela veterinárního zákona

Domácí porážka skotu § 21 Rozšíření kategorie zvířat, u nichž je možné provést domácí porážku skotu z 24 na 72 měsíců stáří zvířete U skotu staršího 24 měsíců může chovatel ve vlastním hospodářství porazit nejvýše 3 kusy ročně Povinnost nahlásit domácí porážku skotu a farmových jelenovitých v termínu 3 dny předem oproti dřívějším 7 Evidence hlášení (OIS, on-line formulář) Není nutné žádat o povolení provádět domácí porážku skotu a farmových jelenovitých Zrušena vyhláška, náležitosti ohlášení přímo v zákoně

Domácí porážka skotu a jelenovitých § 21 Možnost porazit zdravé zvíře (skot a jelenovité ve farmovém chovu), které utrpělo zranění Respektování welfare Nutná prohlídka veterinárním lékařem + prohlášení o zdravotním stavu Oznámení domácí porážky neprodleně po jejím provedení Rozlišení domácí porážky skotu a domácí porážky ostatních druhů. Maso a orgány z domácí porážky skotu lze spotřebovat pouze v domácnosti chovatele Maso a orgány z domácí porážky prasete, ovce a kozy lze konzumovat v domácnosti nebo osobou blízkou

Porážka ve mzdě § 23 odst. 1 písm. h) Provozovatel jatek je povinen oznámit neprodleně krajské veterinární správě porážku skotu nebo prasat, pokud jsou maso nebo orgány určeny k dodání zpět chovateli; v oznámení uvede počet poražených kusů a osobu, které maso nebo orgány dodal. Není stanoveno jakým způsobem má oznámit Není stanoveno, jak má KVS evidovat oznámení OIS je na evidenci připraven

Domácí porážka prasat Bez jakéhokoli omezení Není určeno jen pro vlastní domácnost, ale i pro osoby blízké Registrace prasat podle plemenářského zákona není nutná v případě jednoho chovaného prasete Novela PZ – bude povinnost registrovat vše Důvodem je nákazová situace AMP v EVROPĚ

Africký mor prasat DNA virus z čeledi Asfariviridae

Výskyt AMP v r.1981

EVROPA AMP k 11.5.2018

Parkoviště podél dálnic a silnic

Prodej kaprů § 25 odst. 3 Sezónní prodej – prodej na samostatném prodejním místě Hlášení prostřednictvím on-line formuláře na webu SVS

Prodej ze dvora § 27a Na trh je možné dodávat malé množství masa nutrií Invazivní druh, přechodné období do srpna 2018 V jednání výjimka (nejdřív 2019) Vyšetření na trichinely Kraj a sousední kraje nahrazeny celou ČR (výraz „místní“ vždy znamená celá ČR)

Prodej ze dvora § 27a Výraz „maloobchodní prodejna“ nahrazen výrazem „maloobchod“ (zahrnuje i stravovací zařízení) Produkty označeny v souladu se zákonem o potravinách (nebalené a zabalené) a nařízením (EU) č. 1169/2011 (balené – med). Vejce a med se nemusí označovat pokud se zpracovávají ve vlastním stravovacím zařízení Na tržišti se v místě prodeje uvede jméno a adresa chovatele nosnic (nebo kód producenta na skořápce) Produkty musí být na trh nebo do maloobchodu doprovázeny obchodním dokladem (nařízení (EU) č. 931/2011) Ryby pouze živé, možnost připravit pokrm v místě (nelze dodávat maso ryb). Vejce se nemusí třídit vč. prosvícení

Prodej čerstvých vajec Chovatel může v malých množstvích prodávat nebalená čerstvá vejce pocházející z vlastního hospodářství konečnému spotřebiteli, a to buď přímo ze dvora v jeho vlastním hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, anebo do místní maloobchodního zařízení. Tato vejce nesmí být dále uváděna do oběhu. Za malé množství čerstvých vajec, která mohou být prodána chovatelem v jeho vlastním hospodářství, v tržnici nebo na tržišti přímo jednomu konečnému spotřebiteli, se podle § 14 odst. 4 vyhlášky č. 289/2007 Sb., považuje nejvýše 60 vajec. Za malé množství čerstvých vajec, která mohou být předmětem jedné dodávky těchto vajec chovatelem do maloobchodního zařízení, se podle § 14 odst. 5 vyhlášky č. 289/2007 Sb., považuje nejvýše 600 vajec v průběhu 1 týdne. Čerstvá vejce mohou být prodána konečnému spotřebiteli nejpozději do 21 dnů po snášce, přičemž doba minimální trvanlivosti slepičích vajec je 28 dnů od data snášky. Čerstvá vejce, dodávaná chovatelem v malých množstvích do místní maloobchodní prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele, musí být prosvícená a musí k nim být připojena dobře viditelná informace pro spotřebitele o minimální trvanlivosti vajec a o jménu, popř. jménech, chovatele a adrese chovu, kde byla vejce vyprodukována.

MED § 27a (1) Chovatel může v malých množstvích prodávat d) med, mateří kašičku nebo včelí vosk pocházející z vlastního chovu včelstev ve své domácnosti, ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, a to přímo spotřebiteli, anebo jej dodávat do místního maloobchodu. Chovatel včel, který med použije v jím provozovaném zařízení stravovacích služeb53), nemusí med označit stanoveným způsobem56), (2) Za místní maloobchod podle odstavce 1 písm. b), c) a d) se považuje maloobchod podle předpisu Evropské unie, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva a zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin60) s odpovídajícím sortimentem živočišných produktů, který se nachází na území České republiky a který produkty uvedené v odstavci 1 písm. b), c) a d) dodává přímo spotřebiteli. č. 289/2007 Sb., považuje množství nepřevyšující 2 tuny ročně. Tento med nesmí být uváděn dále do oběhu. V maloobchodní prodejně, v tržnici nebo na tržišti musí být med označen: ‐ jménem, příjmením chovatele, adresou bydliště, ‐ druhem medu podle původu, ‐ množstvím ‐ v maloobchodní prodejně navíc i datem minimální trvanlivosti. Malé množství včelích produktů lze prodávat bez registrace u KVS.

MED – časté dotazy na internetový prodej ze dvora Ten kdo si med zakoupí, ho nesmí dále uvádět na trh (med takto nelze prodávat obchodníkům/společnostem, kteří ho prodají teprve konečnému spotřebiteli). Med musí být dodáván, přeléván a skladován v obalech, určených pro potraviny. Je možné prodávat pouze a výhradně med, nikoliv výrobky z medu nebo med s přídavkem jakékoliv jiné potraviny (meruňky v medu, medové tyčinky, medové perníčky apod.. Internetová nabídka např. formou internetové reklamy s uvedením sdělení, že med si lze vyzvednout na adrese chovatele, na stanovišti včelstev nebo na hospodářství chovatele je v souladu s pravidly pro prodej „ze dvora“. Prodej na dálku (např. prostřednictvím internetu) nelze považovat za prodej „ze dvora“ a je pro něj vyžadována registrace u dozorového orgánu. V případě medu jako produktu prvovýroby, tj. vyprodukovaného včelařem, to znamená registraci u krajské veterinární správy. Registrace se týká osob, které „jako podnikatelé“ získávají a zacházejí  se živočišnými produkty.

Prodej syrového mléka §27a Vzorkování CPM, PSB (somatické buňky) a patogenů pouze 2x za rok

Přímý prodej zvěřiny § 27b Nově je umožněno prodávat ulovenou drobnou, volně žijící zvěř, vyšetřenou proškolenou osobou i v tržnici a na tržišti Uživatel honitby musí ke vzorku na trichinelu přiložit pírko Laboratoře (mimo SVÚ) musí hlásit vyšetření na trichinelu prostřednictvím on-line formuláře

Děkuji za pozornost