Využití chráněných aminokyselin ve výživě dojnic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1 Technika krmení skotu Přednáška č. 3 www2.zf.jcu.cz/public/departments/koz/st udium/predmety/zvhz/prednaska_10 www2.zf.jcu.cz/public/departments/koz/st.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Teoretické principy šlechtění a selekce Tomáš Kopec.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Studie možného VD Hanušovice Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Kvalita produkce – příležitost pro prvovýrobce Zlepšení pozice na (českém) trhu Chov skotu - maso - mléko MVDr. Václav Osička, MilkProgres - poradenství.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Základy automatického řízení 1
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Odborný seminář a vyhlášení vítězů soutěže Šlechtitelských chovů
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Rozvoj zaměstnanosti ve vybraném podniku
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Svazu chovatelů českého strakatého skotu
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Diabetes mellitus.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kde vzít na platy lékařů?
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Nutraceutika – témata pro samostatné projekty
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
ZD Chyšky a jeho spolupráce s firmou Tekro
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Spartan Dairy FVHE/2220/47.
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Diferencované stravování
Seminář o stavebním spoření
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Akreditace NMS Podklady Poděbrady
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
V lékárnách od BŘEZNA V lékárnách od BŘEZNA 2018.
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
VY_32_INOVACE_139_Chov_skotu
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Využití chráněných aminokyselin ve výživě dojnic Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu 7. - 8. prosince 2017 kongresový sál hotelu Skalský dvůr (u Bystřice nad Pernštejnem)

Přijatý protein (RUP) Mikrobialní protein Endogení protein AMINOKYSELINY Mléčný protein glukóza Bílkovina těla -růst svaloviny, plodu … energie NH4 močovina

Limitující aminokyseliny.

Kravské mléko.

Model ve výživě. (NRC (2001) Aminokyselinový model) Požadavky Met a Lys nebyly přímo modelovány kvůli nedostatku relevantních dat Namísto toho byl použit "nepřímý" přístup k odezvě na dávku používaný ve francouzském systému krmení (ale založený na souboru dat používaných k modelování toku EAA) Proto byly odvozeny požadované koncentrace Met a Lys v MP 2,4 a 7,2% (nebo 1,0: 3,0) pro optimální využití MP pro produkci a záchovu. "Praktické" doporučení jsou pro 2,2 a 6,6% (respektive Met a Lys, tj. Poměr 1: 3) Penn State data = Jeho požadavky jsou kolem 2,2-2,4% MP (NRC (2001) Aminokyselinový model)

Doplnění Lysinu. Schwab, 2002 Mid-South Ruminant Nutr Conf Milk Protein Content Response, g/100 g Percent Lys in MP (Met > 1.95 % of MP)

Doplnění Methioninu.

Aminokyseliny. Produkční účinnost je ovlivněna prvními limitující aminokyselinami: Methionin + Lysin Histidin může být limitující u diet s vysokým podílem pícnin (hlavní zdroj CP je mikrobiální protein; Lee et al., 2012)

Aminokyseliny. chráněné AA májí pozitivní efekt na fyziologické procesy bez ohledu na tvorbu mléčné bílkoviny. Další studie prokázaly, že AA se koncentrují ve vejcovodech a děloze mnohem více než v krvi. AA limitující prod. mléka jako lyzin, metionin a histidin. Jejich koncentrace v roste v těchto tkáních nejvíce během březosti. (10x)

Laktace. Využití při snižování NL v krmnné dávce – nízkoproteinové KD. Koncentrace AK má příznivý vliv na reprodukci. Snížení zátěže NL – zlepšení zdravotního stavu Prokazatelné navýšení mléčného proteinu Zlepšená funkce jater Snížení nákladů na krmení

Met meta-analyses – Robinson (2010); 6 exp

Suchostojné. Většina studií byla zaměřená na roli methioninu ve vztahu k metyl-dotaci a kapacity exportu tukové tkáně z jater. Největší důležitost mají lyzin a methionin jako esenciální AK u dojnic ve stání na sucho. Interakce mezi dietární balancí AA před a po otelení (Xu et al., 1998) Může být potřeba neesenciálních AA u nízkoenergetických diet a redukované mikrobiální syntézy (Larsen and Kristensen, 2012) Potřeba AA, nebo MP závisí na typu KD (kukuřičná siláž vs. Travní siláž) (Kokkonen, 2014)

Aplikace aditiv – USA.

Methionin. Met. Před otelením (24 vs. 19 g MP/d) Redukuje zánět a navyšuje antioxidační kapacitu (Orsorio et al., 2014) Zvyšuje produkci mléka, složek, energetické balance (Orsorio et al., 2013) Navýšení účinnosti metabolických regulátorů tukového metabolismu a imunitní funkce (Orosio et al., 2016) Přidaný hydroxianalog metioninu (+20 g/d) do vyvážené KD Redukuje mobilizace tělního proteinu Vyšší užitkovost a příjem krmiv (Phillips et al., 2003) Masný skot krmený pícninami nízké kvality s doplňkem 5, 10 nebo15 g Met./d Zvýšení rentence N a nárůst proteinu v pozdní březosti + 5g/d (Waterman et al., 2007)

Souhrn studií dávky MP v KD před a po otelení u dospělých dojnic. French, P. PSU Dairy Nutr Conf 2014

Souhrn studií dávky MP v KD před a po otelení u dospělých dojnic. French, P. PSU Dairy Nutr Conf 2014

Náš výzkum. Většina výzkumů pouze na H plemeni. Většina výzkumů odlišné podmínky výživy – např. živočišný protein, jiná skladba KD aj. Většina výzkumů v odlišných klimatických podmínkách.

Vliv zkrmování chráněného methioninu v období přípravy na porod na průběh laktace a vliv na výskyt ketóz v období po porodu. Cíle práce: Cílem práce bude sledovat vliv zkrmování chráněného methioninu v období přípravy na porod na průběh laktace a vliv na výskyt ketóz v poporodním období ve vybraném chovu u červenostrakatých dojnic. Hypotézy:  1. Testovaná skupina krav o proti kontrolní skupině po přídavku methioninu bude mít menší výskyt ketóz. 2. Testovaná skupina krav o proti kontrolní skupině po přídavku methioninu bude mít více mléka v laktaci. 

Předběžné výsledky. 100 ks dojnic (50 kontrolní skupina 50 pokusná) Sledované znaky: BCS při zaprahnutí, BCS při nástupu na porodu, BCS 5 den po porodu. Denní nádoj do 120 dne laktace, složky (tuk, bílkovina, močovina), BHB 5 den po porodu (vyhodnocení ketózy), nažranost. U pokusné skupiny prokazatelně o 30 – 40 % nižší hladina BHB. Pokusná skupina vykazuje cca. o 0,5 l vyšší nádoj Vyšší bílkovina v mléce u pokusné skupiny.

Další provozní pozorování. Otestováno na 15 farmách. Při zkrmování v laktaci prokazatelně navýšena mléčná bílkovina. Využití nízkoproteinových diet bez negativního vlivu na reprodukci a produkci. U 50 % farem které zkrmovaly v laktaci - zlepšená reprodukce. U 30 % farem které zkrmovaly v laktaci - zlepšená produkce. Snížený výskyt ketóz téměř u všech chovů, při zkrmování AK v tranzitním období. Zlepšení kvality mleziva.

Shrnutí. Chráněné AK májí pozitivní efekt na fyziologické procesy. Prokazatelně zlepšují reprodukci. Velký význam v tranzitním období. Prokázáno v podmínkách ČR. Velký význam ve výživě skotu – další výzkum. Diety nizkoproteinové – MP se doplňuje AK.

KRÁSNÉ ČESKÉ TRADIČNÍ VÁNOCE VŠEM.