HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Renesanční architektura v Čechách
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Kostelec nad Černými lesy
Česká kultura v 16. století renesance
SVITAVY.
Gotická kultura.
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Ve znamení gotického slohu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Občanská výchova 6. ročník
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Chráněná území v Olomouci a okolí
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Český Brod.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Matěj Stolička, Ondřej Vavro, Lukáš Čecháček, Jiří Močkoř.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
SPRÁVA OBCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_04_SPRÁVA OBCE Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
ČESKÉ BUDĚJOVICE A3V Obor Historie a místopis dne
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Pozdně gotická architektura v Čechách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Frenštát pod radhoštěm
HOŘICE TURISTICKÉ ZAJÍMAVOSTI – PODZVIČINSKO – VLASTIVĚDA – 4. r
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky– dům U Mouřenína
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Hrad Bezdez zvuk mono.
STÁTNÍ SYMBOLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Královské město Rakovník
Architektonické směry
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_02_HOSTINNÉ - HISTORIE Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Helena Baculáková Vytvořeno dne 28. ledna 2012 Odpilotováno dne 30. ledna 2012 ve třídě VI.B Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Výchova k občanství Tematický okruh Naše obec, region, vlast Téma Hostinné - historie Klíčová slova Obec Hostinné, radnice, pověst o obrech, morový sloup, pomník císaře Josefa II., Františkánský klášter, GAU, děkanský kostel Nejsvětější trojice, fara, Olivetská kaple, kaplička (směr Čermná), socha sv. Františka, Karel Václav Klíč, Emil Votoček, Viktor Lustig

RENESANČNÍ RADNICE - Leží na západní straně náměstí. - Poprvé je o ní zmínka v polovině 15.století. - Roku 1525 byla k radnici přistavěna renesanční věž. - V roce 1610 byla po požáru přestavěna a ozdobená sgrafity. - Radnice byla mnohokrát přestavována, poslední velká přestavba pochází z roku 1912, další rekonstrukce se uskutečnila roku 2002.

V horní části věže je nápadný ochoz a barokní báň s lucernou. Hodiny pocházejí z roku 1789. Plastický městský znak je z roku 1759. Obři byli na radnici umístěni roku 1641.

Pověst o obrech Pověst vypráví o obrech – pekaři a řezníkovi, kteří kdysi dávno žili za městskými hradbami a do města chodili krást jídlo. Obyvatelé města je chytili tak, že na ně z hradeb vylili horkou smolu. Poté oba obry postavili na památku na radnici. Jiná verze naopak vypráví o obrech hodných, kteří lidem pomáhali, město dokonce zachránili, a proto si je město postavilo na památku na radnici.

MOROVÝ SLOUP Pochází z raně gotického období. Roku 1678 jej dala postavit manželka majitele panství Sibyla Lamboyová jako ochranu před morovou nákazou. Ve výklenku je umístěna socha spící sv. Rozálie, která byla patronkou nemocných morem. Po obvodu je ozdoben sochami světců: Sv. Antonín, Sv. Jan Nepomucký, Sv. Rocha, Sv. František, Sv. Sebastián, Sv. Ignác.

Pomník císaře Josefa II. odhalen 24.6.1906 jako autor: Jiří Leisek z Vídně odhalen 24.6.1906 jako ● pocta za reformy v období osvícenského absolutismu ● připomínka jeho tří návštěv ve městě Na místě stál do roku 1921, pak byl na nějakou dobu zakrytý dřevěným bedněním a poté odvezen do Fořtu. - Roku 1999 byl zrestaurován a postaven na původní místo.

V prostorách kláštera je FRANTIŠKÁNSKÝ KLÁŠTER V prostorách kláštera je umístěna Galerie antického umění. Po rekonstrukci slouží jako knihovna a městská knihovna. Základní kámen položen roku 1678, stavba byla dokončena r. 1684, postupně byl rozšiřován a přistavován. Jedná se o unikátní dvoulodní stavbu, která nemá obdobu ve střední Evropě.

Děkanský kostel Nejsvětější trojice Věž = nejstarší kamenná stavba ve městě První zmínka o něm pochází z roku 1270, během existence kostela došlo k několika přestavbám v době renesance. Části stavby jsou zdobeny gotickými prvky, najdeme zde znaky majitelů města, období baroka připomínají postranní oltáře hlavní oltář (pseudogotický) je z roku 1878, varhany z roku 1785 byly vyrobeny v Kutné Hoře. Věž výška: 53 m 2 zvony z roku 1599 a 1612 Ve zdi postranní kaple Sv. Jáchyma najdeme náhrobní kameny rodu Valdštejnů, kteří byli r. 1521 majiteli města.

Fara Renesanční fara pochází z roku 1525. Zajímavostí je, že severní strana byla vestavěna přímo do městských hradeb a západní stěna navazovala na horní městskou bránu. Fara vyhořela roku 1555, poté došlo k její renesanční přestavbě - tu připomíná letopočet na portálu hlavního vchodu. Další velká přestavbu provedl po požáru roku 1610 italský stavitel Carlo Valmadi, včetně psaníčkového sgrafita na fasádě. Barokní zeď s branou pochází z roku 1750.

OLIVETSKÁ KAPLE = Ojedinělá pozdně barokní stavební památka, údajně největší svého druhu ve střední Evropě. Původní freska pochází z roku 1777. Poslední rozsáhlá rekonstrukce byla dokončena koncem září 2003.

VIRTUÁLNÍ PROCHÁZKA MĚSTEM: Kaplička směr Čermná VIRTUÁLNÍ PROCHÁZKA MĚSTEM: http://www.hostinne.info/virtualni-prohlidky-hostinneho/ms-1450/p1=1450

? ? Rodáci Karel Václav Klíč (1841 – 1926) - vynálezce hlubotisku Dr. Emil Votoček (1872 – 1950) – chemik - spoluautorem českého chemického názvosloví ? ? Viktor Lustig (1890 – 1947) - údajně dvakrát prodal Eifelovku

Zopakuj si Znáš některou ulici pojmenovanou po rodácích našeho města? Kde je najdeš? Víš, kdo byl Karel Václav Klíč? Kam v Hostinném bys zavedl návštěvu, která nezná naše město? Která významná budova stojí nedaleko Olivetské kaple? Kde by ses mohl ještě dozvědět další informace o historii Hostinného?

ANOTACE Prezentace obrázků z historie města – doprovázena diskusí Cílem prezentace je vzbudit zájem žáků o město, ve kterém se narodili, bydlí či zde chodí do školy. Žáci ze spádových obcí mohou na následující hodinu přinést fotografie ze svých obcí. Lze využít virtuální procházku městem: http://www.hostinne.info/virtualni-prohlidky-hostinneho/ms-1450/p1=1450, = odkaz připravený pro možné požití Další pomůcky: Knihy o historii Hostinného, pohledy Následuje návštěva městského muzea. POUŽITÉ ZDROJE Fotografie i texty z vlastních zdrojů Prezentace obsahuje animace. http://www.hostinne.info/virtualni-prohlidky-hostinneho/ms-1450/p1=1450 ze dne 28.1.2012