Maturitní téma 3 Účtování daní a dotací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Daně.
Daň z přidané hodnoty.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Daň z přidané hodnoty.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Účtování daní a dotací „3“
Finanční a rozpočtové právo
Účtová třída 3 –zúčtovací vztahy
Účtování DPH účet 343.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Druhy daní Daně FO.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Základní prvky daňové techniky
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.14 RočníkDruhý.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Daň silniční a daň z hazardních her
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Účtová třída 4 Účtová skupina 49 Účet 491
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Maturitní téma 3 Účtování daní a dotací

Definice daně Povinná zákonem určená platba do státního rozpočtu. Daně jsou placené pravidelně v určitých intervalech nebo při určitých okolnostech

Definice dotace Příspěvek FO nebo PO osobám ze státního nebo jiných rozpočtů, které jsou čerpány za určitým účelem po určitou dobu v určité výši

Dělení daní Daně přímé: Daně nepřímé: Daň důchodové, tj. z příjmů Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob Daně majetkové Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí Silniční daň Daně nepřímé: Univerzální daň = Daň z přidané hodnoty (DPH) Selektivní daň = Spotřební daň Ekologická daň

Dělení dotací Dotace ze státního rozpočtu Dotace z jiných rozpočtů (měst, krajů, EU, atd.)

Poplatník x plátce Poplatník = osoba, jíž je daň vyměřena Plátce = osoba, která je daň ze zákona povinná vypočítat, vybrat nebo srazit a v určité lhůtě odnést správci daně Poplatník = plátce např. daň z příjmů FO u OSVČ např. daň z příjmů FO u zaměstnance

Daň z příjmů PO

Základní informace Základ daně: hospodářský výsledek (V – N), upravený o nedaňové náklady a nedaňové výnosy Sazba daně: 19% Termín podání daňového přiznání: 1.dubna, popř. 1.července (je daňový poradce, auditor)

Nezdanitelná část základu daně: Snižuje základ daně Poskytnutý dar (min 2.000, max. 10% ze základu daně) Daňová ztráta z minulých let Podpora výzkumu a odborného vzdělávání Sleva na dani: Snižuje daň Za zaměstnávání osoby zdravotně postižené

Účtování: V běžném roce Předpis daně z příjmů PO 591/341 Úhrada zálohy na daň z příjmů 341 / 221 Po podání daňového přiznání Přeplatek daně 221 / 341 Doplatek daně 341 / 221

Daň z příjmů FO

Základní informace Základ daně: příjmy dle §6-§10 Sazba daně: 15% §6 – ze závislé činnosti §7 – ze samostatné činnosti §8 – z kapitálového majetku §9 – z nájmu §10 – ostatní Sazba daně: 15% Solidární zvýšení daně: 7% z kladného rozdílu mezi příjmy dle §6 a §7 a 4násobkem průměrné mzdy Termín podání daňového přiznání: 1.dubna, popř. 1.července (je daňový poradce, auditor)

Nezdanitelná část základu daně: Snižuje základ daně Poskytnutý dar (min 1.000,- Kč, max. 15% ze základu daně) Darování krve = 2.000,- Darování orgánů = 20.000,- Úroky ze stavebního/hypotečního úvěru Penzijní připojištění Soukromé životní pojištění Příspěvky odborové organizaci Úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání

Sleva na dani: Daňové zvýhodnění: Snižuje hodnotu daně Základní sleva na poplatníka Sleva na manželku/manžela Základní sleva na invaliditu (1. a 2. stupeň) Rozšířenou slevu na invaliditu (3. stupeň) Slevu na držitele ZTP/P Slevu na studenta Školkovné Daňové zvýhodnění: Snižuje daň po slevě Na vyživované dítě (vlastní, osvojené, dítě v náhradní rodinné péči, vnuk-kdy rodič je sám vyživovanou osobou)

Účtování: V běžném roce Předpis daně z příjmů FO - OSVČ 591/341 Předpis daně z příjmů FO - zaměstnance 331/342 Úhrada zálohy na daň z příjmů - OSVČ 341 / 221 Úhrada zálohy na daň z příjmů - zaměstnance 342 / 221 Po podání daňového přiznání - OSVČ Přeplatek daně 221 / 341 Doplatek daně 341 / 221 Po ročním zúčtování daně – zaměstnance Podnik vrací přeplatek zaměstnanci 342/331 FÚ vrací daň podniku* 221/342 * Většinou se nerealizuje – podnik odešle FÚ zálohy na daň z příjmů za běžný měsíc snížené o hodnoty přeplatků z ročního zúčtování daně

Společné - Daň z příjmů FO i PO

Přijatý dar Řeší se jako bezúplatný příjem FO, které měly bezúplatný příjem z daru, jsou osvobozeny, pokud Jsou s dárcem v přímé linii Jsou s dárcem ve vedlejší linii Sdílel s dárcem společnou domácnost po dobu minimálně 1 roku Dary byly příležitostné a nedosahovaly hodnoty 15.000,- PO jsou osvobozeny, pokud bezúplatný příjem byl Do svěřeneckého fondu PO je veřejně prospěšným poplatníkem Plyne do / z veřejné sbírky

Dědictví Řeší se jako bezúplatný příjem PO a FO, které měly bezúplatný příjem z nabytí dědictví nebo odkazu, jsou osvobozeny

Daň z nemovitých věcí

Základní informace Základ daně: vlastnictví nemovitosti – stavby a jednotky + pozemky Sazba daně: se stanoví podle velikosti plochy, počtu podlaží u staveb, bonity (kde se nachází), účelu použití Termín podání daňového přiznání: 31.ledna pokud nejsou změny oproti minulému roku, nové přiznání se nepodává, pokud jsou změny podává se dílčí daňové přiznání, FÚ posílá platební výměr

Účtování: Předpis daně z nemovitosti 532/345 Úhrada daně z nemovitosti 345/221

Silniční daň

Základní informace Předmět daně: vlastnictví silničního motorového vozidla používaného k podnikání nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti Základ daně: zdvihový objem motoru u osobních automobilů, součet největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počet náprav u nákladních automobilů Základ daně: fixně stanovená částka pro jednotlivé skupiny automobilů Termín podání daňového přiznání: 31. ledna

Rozhodná období: 5 období Leden – březen Duben – červen Červenec – září Říjen – listopad Prosinec V daňovém přiznání Pro úhradu záloh

Účtování: Předpis daně silniční 531/345 Úhrada zálohy na daň silniční 345/221 Úhrada nedoplatku na dani silniční 345/221 Vrácení přeplatku na dani silniční 221/345

Daň z nabytí nemovitých věcí

Základní informace Základ daně: nabývací hodnota nemovitého majetku snížená o uznatelný výdaj: Sjednaná cena = kupní cena Srovnávací daňová hodnota = 75% směrné (stanoví FÚ) nebo zjištěné ceny (dle zákona k oceňování majetku) Zjištěná nebo zvláštní hodnota (stanovená při exekuci, veřejné dražbě, stanovená znalcem) Daň platí: kupující

Sazba daně: 4% Termín podání daňového přiznání: do konce 3 kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl v katastru nemovitosti proveden vklad

Účtování: Předpis daně z převodu nemovitosti 538/345 Úhrada daně z převodu nemovitosti 345/221

Daň z přidané hodnoty

Základní informace Základ daně: ze zboží a služeb Poplatník: konečný spotřebitel Plátce: osoba registrovaná (přihlášená) k dani Ze zákona Dobrovolně

Sazba daně: Základní 21% První snížená 15% Druhá snížená 10% (od 1.1.2015) Termín podání daňového přiznání: k 25. dni rozhodného období (měsíc x čtvrtletí)

Daňový doklad Identifikace osoby, která uskutečňuje plnění Rozsah a předmět plnění Datum vystavení dokladu Datum uskutečnění zdanitelného plnění (nebo datum úhrady u záloh) Cena bez daně (základ daně), sazba daně, výše daně v Kč

Zjednodušený doklad Lze vystavit, pokud cena vč. daně nepřesáhne 10.000,- Kč Nemusí uvádět základ daně a daň Uvádí pouze cenu vč. daně a sazbu daně (hodnotu DPH si vypočítá kupující sám)

Pojmy: DPH na vstupu = přijatá plnění, při nákupu, 343 na MD DPH na výstupu = uskutečněná plnění, při prodej, 343 na DAL Dovoz z EU/mimo EU = samovyměření daně plátcem daně Daňová povinnost – při přechodu přes hranice Nárok na odpočet – při daňovém dokladu Z EU – se DPH počítá jen z hodnoty zboží/služby Mimo EU – se DPH počítá z hodnoty zboží navýšené o hodnotu cla

Režim přenesení daňové povinnosti = reverse charge DPH vyčísluje pouze příjemce/odběratel a to jak daňovou povinnost, tak nárok na odpočet Dodavatel DPH tedy vůbec nepočítá ani neúčtuje Dovoz z EU a mimo EU Vybraná tuzemská plnění (na dokladu musí být uvedeno „daň odvede zákazník“) Stavební a montážní práce Odpady

Účtování: DPH na vstupu 343/XXX DPH na výstupu XXX/343 DPH – samovyměření – povinnost 349/343 DPH – samovyměření – odpočet 343/349 Platba DPH FÚ 343/221 Vrácení přeplatku DPH od FÚ 221/343

Spotřební daň

Základní informace Základ daně: vybrané komodity (ohrožují zdraví, přírodu) Líh, pivo, víno, meziprodukty, tabákové výrobky a minerální oleje (pohonné hmoty, těžké topné oleje a zkapalněné ropné plyny)

Sazba daně: v Kč, u každé komodity jinak Termín podání daňového přiznání: k 25. dni rozhodného období

Účtování: na účet 345 (obdoba účtování DPH)

Dotace

Účtování Dotace ze státního rozpočtu – účet 346 Dotace z jiných rozpočtů – účet 347 Přiznaná dotace provozní 346, 347 / 648 Přiznaná dotace investiční 346, 347 / 041, 042 Přiznaná dotace kapitálová 346, 347 / 413 Příjem dotace na BÚ 221 / 346, 347

Inventarizace daní a dotací Dokladová U daní na příslušné daňové přiznání (položka přeplatek/nedoplatek) U dotací na předepsanou evidenci Bez inventarizačního rozdílu