„prostor pro zahradnickou alternativu“ MARKÉTA OSINKOVÁ, AMZZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stáž v rámci programu Leonardo da Vinci Mobility
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Odborná praxe v Belgii v rámci programu Leonardo da Vinci Mobility
Koněvova 18, , Ústí nad Labem
TENERIFE.
KY. BY ZAHRADA CHLUMANY - vznik zahrady - cíl – ukázka tradičního venkovské prostoru – nabídka turistiky „na venkov“ – nabídka čerstvých lokálních produktů.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Vyšší odborná škola zahradnická a Střední zahradnická škola Mělník
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
3. ročník „Eko“ výchovně-vzdělávací ho dopoledne pro děti nižšího stupně základních škol října 2012 v 9.00 hodin Sbírkové skleníky Výstaviště.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Prezentace veletrhu FOR GARDEN 2008 Prezentace veletrhu FOR GARDEN 2008 Vypracovala: Jana Dlouhá Praha, dne
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
Sluneční hodiny Zajímavost
Zpráva pro poradní sbor Aktivita 05 Učebnice květinářství.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Nizozemí Aneta Bohdálková Kam na výlet Do hotelu: Delta. Cena: 2069 Kč. Celkem pokojů: 8. Můžete tam mít domácí zvíře. Je tam: cyklistika. Do hotelu:
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Enviromentální výchova na zahradnických školách
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY ŠKOLY ZŠ Želechovice nad Dřevnicí 4. Května 336, Želechovice nad Dřevnicí.
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Botanické a zoologické zahrady
ONDŘEJ FOUS Současná krajinářská architektura SEMINÁRNÍ PRÁCE Vypracovala: Lenka Martinátová Obor:AMZO 2. ročník LS 2015/2016.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Sociálně terapeutická dílna Kladno. Proč jsme potřebovali dílnu V Kladně tato služba chyběla, bylo nutné zajistit pro klienty program a náplň, podle jejich.
EJPOVICE Výstavba obytné zóny. Umístění Ejpovic: Plzeňský kraj, okres Rokycany.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na podzim Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-490 Zahradní slohy pravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název prezentace (DUMu): Trvalky
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Generativní množení hrnkovek
Autor: Mgr. Eva Procházková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Ing. Sikorová Renata
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Finanční analýza vybrané firmy
Daň z nemovitostí.
Název prezentace (DUMu):
PROJEKT ZAHRADA SNŮ práce ve dvojicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Náplň a význam fytocenologie
Tržní květinářství.
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
Waldorfská škola Olomouc.
Mateřská škola Libiš okres Mělník
TROST AUTO SERVICE TECHNIK s. r. o.
Transkript prezentace:

„prostor pro zahradnickou alternativu“ MARKÉTA OSINKOVÁ, AMZZ

květin s ovocem, vínem a zeleninou. Projekt pro historický prostor jednoho z nejstarších zahradnictví v českých zemích, který je v provozu od roku 2007. V současné době je zde k vidění na devíti vzorových záhonech více než 800 druhů vytrvalých zahradních květin a zásobní školka nabízí více než 2000 druhů trvalek. Součástí zahradnictví je vinice, štěpnice a květnice, kombinující sbírky květin s ovocem, vínem a zeleninou. … NÁVRAT K TRADICI jako trvale udržitelná alternativa pro zahradnictví. POSILOVÁNÍ PAMĚTI A MÍSTNI IDENTITY pochopení významu hodnot místa. FUNKČNÍ A EKONOMICKY SOBĚSTAČNÝ MODEL jako možnost oživení příměstské lokality.

Otevřeno denně od 10-18 hodin. Po finanční stránce zde funguje model "veřejně prospěšné podnikání" = všechny příjmy jsou zpětně vraceny do projektu. V případě přebytku jsou finance použity na vybavení firmy, na testování nových rostlin a do šlechtění. Pracovní tým tvoří 7 lidí, bez hlavního pracovního poměru. Roční tržby se pohybují kolem 1,2-1,4mil. Kč  za prodej trvalek (1/2 tvoří přímý maloobchodní prodej v místě, 2/2 tvoří odbyt rostlin mimo školku). Převážný odbyt prodeje tvoří skupina zákazníků, tvořící si zahrady u svých domů, sběratelé rostlin a návštěvníci zámku. Nevýznamnou, ale přesto důležitou skupinou, z hlediska získání nových zákazníků pro zahradnictví jsou profesionální zahradníci. Otevřeno denně od 10-18 hodin.

TRVALKY Trvalky jsou sbírány po celé Evropě, a dále putují nejvíce na Slovenko, do Polska, Běloruska, Estonska, Švédska a na Ukrajinu. Sbírky pravidelně doplňují expozice Českého spolku perenářů , například při veletrzích For Garden a Flora Olomouc. Své sbírky si díky zahradnictví obohatila např.: Botanická zahrada PF UK v Praze, Botanická zahrada Praha-Troja, Dendrologická zahrada v Průhonicích, Alpinum Průhonického parku, Botanická zahrada a arboretum MZLU v Brně, Botanická zahrada výstaviště Flora Olomouc, Botanická expozice Západočeské univerzity v Plzni a další.

ZÁHONY Devatero vzorových záhonů s více než 800 druhy vytrvalých zahradních květin, vysazovaných od května 2008. Zajímavostí jsou záhony založené na stavební suti, bez zálivky a s minimální údržbou. Stovka- šikmé lichoběžníkové plochy lichých počtů se stovkou taxonů doplněnou bohyškami. Modrá laguna- malé plochy kvetoucí od května do října modravými až modrofialovými tóny (Geranium, Salvia, Nepeta, Veronica, Aster). Raholina- směsný záhon,představující plošné užití individuálních rostlin. Důraz je kladen na květ během května a června s remonty do září (Salvia, Nepeta, Verbascum, Euphorbia, Rudbeckia). Třepot světla a třepot tmy- směsné záhony individuálních rostlin. Důraz na letní květ a atrakci hmyzu. Barvy a struktury širokého spektra. Polední- záhon orientovaný severojižně, využívá mikroklimatu stanoviště použitím vysokých peren snášejících slunce a nižších trvalek společenstva polostínu (Hosta, Lavandula, Rosa). Český- záhon peren šlechtěných v tuzemsku. Individuální výsadba nebo malé plošky. Velký podíl rodu Aster a Hemerocallis. Bílé Inferno- dosazovaný krátkodobí prvek. Alfonsův- zeleninový záhon pro zajíce.

SKLENÍK Funkční již od roku 1924. Systém vytápění představuje kamnová šachta. Větrání probíhá pomocí střešních a bočních oken.

ŠKOLKA Cílem vzniku je zkvalitnění nabízeného sortimentu a ukázka života rostliny od semene po dospělého jedince. Pěstování probíhá v podmínkách blízkým běžné zahradě. Závlaha probíhá ručně, vodou z místního rybníka. Používaným pěstebním substrátem je nejčastěji listovka a kompost, zakládaný na místě zahradnictví, a snaha je i o snížení podílu rašeliny. Pro zvyšování biodiverzity je využita i biologická ochrana proti plžům a lalokonosci, chemie je použita v nejkrajnějších případech. Nedílnou součástí rostlin je jmenovka s informací o nárocích na stanoviště a pěstování. V současnosti je výběr z 56 000 rostlin. V poslední době jsou nejžádanějšími rody: Aster, Echinacea, Heuchera, Hemerocallis, Hosta, Helenium a Phlox.

POLOŽKY UTVÁŘEJÍCÍ CENU TRVALKY

ZDROJEM TEXTU A FOTOGRAFIÍ BYL(Y): Ing. Ondřej Fous, DĚKUJI ZA POZORNOST ZDROJEM TEXTU A FOTOGRAFIÍ BYL(Y): Ing. Ondřej Fous, http://www.zameckezahradnictvi.cz/ http://muzeumprahy.cz/zamecke-zahradnictvi-ctenice/