Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Polohová ( potenciální ) energie
Pohybová (kinetická) energie
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
MECHANICKÁ ENERGIE souvisí s konáním mechanické práce polohová energie
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Mechanická práce a energie
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
5. Práce, energie, výkon.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Energie LC.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
3. Mechanická energie a práce
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _616 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Mechanická práce, výkon a energie
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_11-02 Mechanika II. Kinetická energie.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné.
Polohová energie ZŠ Velké Březno.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Pohybová energie - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Polohová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
VY_32_INOVACE_F8-005 FYZIKA .ROČNÍK POLOHOVÁ ENERGIE Název školy
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Přípravný kurz Jan Zeman
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_41_AZ- kvíz
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Polohová energie NÁZEV ŠKOLY
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Harmonický oscilátor – pružina
Třída 3.A 10. hodina.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
Energie.
Transkript prezentace:

Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK

Energie tělesa Polohová Pohybová Potenciální Kinetická Energie spojená se silovým polem - magnetickým, elektrickým, nejčastěji však vztahujeme k Zemi - tedy gravitačním. Energie spojená s  pohybem tělesa.

Pohybová (kinetická) energie tělesa Pohybující se kulička narazila do stojícího tělesa, to se začalo pohybovat. Kulička vykonala práci – působila silou a uvedla těleso do pohybu. Pohybující se těleso má tedy pohybovou (kinetickou) energii. Značka Ek Jednotka: 1 J (Joule)

Na čem závisí velikost Ek ? Čím větší práci kulička odvede, tím bude mít kvádr větší pohybovou energii. Prudší pohyb kuličky Těžší kulička Pohybová energie závisí přímo úměrně na rychlosti a hmotnosti.

Pohybová energie tělesa - souhrn Ek – kinetická energie v J m – hmotnost v kg v – rychlost v m/s Pohybová energie závisí na jeho hmotnosti a rychlosti: čím je hmotnost větší, tím větší je energie čím je rychlost větší, tím větší je energie v Těleso v klidu má nulovou kinetickou energii.

Polohová (potenciální) energie tělesa Potenciální energie tělesa je rovna práci, kterou musíme vykonat při zvednutí tělesa do nějaké výšky. Název je odvozen z latinského slova potentialis = možný. Značka Ep Jednotka: 1 J (Joule)

čím větší je hmotnost tělesa, tím větší je jeho polohová energie polohová (potenciální) energie tělesa závisí na jeho hmotnosti a poloze v gravitačním poli (zpravidla ji vztahujeme k povrchu Země, kde je hodnota polohové energie nulová) čím větší je hmotnost tělesa, tím větší je jeho polohová energie čím vyšší je jeho poloha vzhledem k nulové hladině (např. povrch Země), tím větší je jeho polohová energie

Je-li energie rovna práci, pak Ep = W = F. s = m. g. s Je-li energie rovna práci, pak Ep = W = F . s = m . g . s. Dráhu s nahradíme výškou = zvednutí tělesa = písmeno h. Pak platí: Ep = m . g . h Ep = polohová energie v J m = hmotnost v kg h = výška zvednutí v m g = gravitační konstanta 10N/kg

Příklad: Jakou má polohovou energii těleso o hmotnosti 10 tun 30 metrů nad povrchem Země? m = 10t = 10 000kg h = 30m g = 10N/kg ... gravitační konstanta Země Ep=? (J) Ep= m.g.h = 10 000kg . 10N/kg . 30m = 3 000 000J = 3MJ Těleso má polohovou energii 3 MJ.

2. Příklad: Jakou měla sekera přibližně pohybovou energii, těsně před dopadem, když na špalek působila silou asi 700 N a zarazila se do hloubky 15 cm ?  F = 700 N s = 15 cm = 0,15 m Ek = ? (J) Ek = W Ek = F • s Ek = 700 • 0,15 Ek = 105 J Těsně před dopadem měla sekera pohybovou energii asi 105 J.

3. Příklad: Míč o hmotnosti 1,5 kg padá z výšky 2 m. Jakou pohybovou energii má těsně před dopadem na zem? [ 30 J ] 4. Příklad: Urči, jak se změnila polohová energie sekyrky vzhledem ke špalku, jestliže ji zvedneme do výšky 1,2 m nad špalek? Hmotnost sekyrky je 3,5 kg. [ 420 J ]

5. Příklad: Po silnici jedou dva stejné automobily. Porovnej jejich pohybovou energii, jestliže jeden předjíždí druhého. 6. Příklad: Nákladní automobil jede rychlostí 60 km/h jednou prázdný, jednou naplněný. Kdy má větší pohybovou energii? Kdy snáze zabrzdí?

Polohová energie pružnosti má ji stlačená pružina nebo zdeformované těleso ( pero v natahovacích hodinách, tětiva nataženého luku ) má ji také stlačený plyn je nutné vykonat práci pro stlačení nebo roztažení

Vzájemná přeměna polohové a pohybové energie polohová energie se při některých dějích může přeměňovat na pohy- bovou a naopak. při přeměnách energie může docházet k přenosu energie i na jiná tělesa. Příklady: skákající míč, skate na U-rampě, kyvadlo hodin, bungee jumping, houpačka, vodní elektrárna, …

Vzájemná přeměna polohové a pohybové energie Při přeměně platí zákon zachování energie, který říká, že: Energii nelze vyrobit ani zničit, ale pouze přeměnit na jiný druh energie.

Motivační obrázky