Manufaktury a první stroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
Advertisements

Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Filip Leden. Historie využití vodní páry v parním stroji Základem parního stroje byl pohyb pístu v uzavřeném válci způsobený přiváděnou párou z parního¨kotle.Vylepšení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Sortiment a označování zboží Zbožíznalství 1. ročník.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE proces, který začal ve 2. pol. 18. st. proces, který začal ve 2. pol. 18. st. využívání vědeckých poznatků ve výrobě využívání vědeckých.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.9 Manufaktury a první stroje Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ČS TEMA: Manufaktury a první.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.8 Rozvaděče Obor:Elektrikář.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
S TOLETÍ PÁRY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s průmyslovým a kulturním rozvojem českých zemí. Učebnice:
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): září 2011 Ročník: 5
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Přírodní zdroje na Zemi
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_03_19_Století páry
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Název materiálu: Nerostné suroviny
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. OPAKOVACÍ KONTROLNÍ PĚTIMINUTOVKA
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_VLASTIVĚDA
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
Název školy: Základní škola Městec Králové
Frézky rovinné a speciální
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Informace z učebnice I..
Název projektu: Moderní škola
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_04
  Název materiálu: Čeští vynálezci Ročník: 5.
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Bratranci Veverkovi Ruchadlo.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Člověk a životní prostředí
Digitální učební materiál
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Modelová oblast PR Příhrazské skály
Transkript prezentace:

Manufaktury a první stroje Markéta Gašová 12.11.2017

Obsah referátu Řemeslná výroba Doba manufaktur První stroje Parní stroj První továrny Ukázky strojů a vynálezci Kvíz Zdroje

Řemeslná výroba Lidé vyrobili celý výrobek, nejčastěji u sebe doma. Ale začaly růst potřeby obyvatel. Oblečení Potraviny Nástroje a nářadí …

Doba manufaktur Manufaktura znamená ruční práce. Každý vyrobil jednu část výrobku, například: V textilu jeden člověk vyrobí přízi (nit) Druhý utká látku Třetí látku obarví Čtvrtý látku sešije Manufaktury se nejvíce rozšířily v textilním průmyslu. V manufakturách pracovali děti i ženy, 12 – 14 hodin denně. Manufaktury umožnily vyrábět více a levněji.

První stroje Manufaktury pomohly, ale jen na krátkou dobu. Potřeby obyvatel rostly dále. Lidé stále přemýšleli, jak zlepšit výrobu v manufakturách.

První stroje Do manufaktur se začaly zavádět první stroje. Nejdříve byly poháněny vodou nebo koňmi. Ale ne všude byla voda a koně byli slabí. Proto lidé hledali nový způsob pohánění strojů.

Parní stroj Za vynálezce prvního parního stroje je považován James Watt. Parní stroje se používaly k Pohonu dopravních prostředků Pohonu strojů V dolech, k čerpání vody

První továrny Řemeslná výroba byla postupně nahrazována stroji. Takovým výrobnám se začalo říkat továrny. Stroje začaly přebírat práci lidí. Továrny nahradily manufaktury.

Ukázky strojů a vynálezci František Josef Gerstner Josef Božek První parní stroj v Čechách Návrh koněspřežné železnice České Budějovice - Linec První parní automobil První parní loď https://www.novinky.cz/domaci/380378-historicky-parni-vuz-josefa-bozka-je-po-200-letech-opet-probuzen-k-zivotu.html

Ukázky strojů a vynálezci Josef Ressel Prokop Diviš Vymyslel, jak nejlépe umístit lodní šroub Farář Sestrojil uzemněný bleskosvod

Ukázky strojů a vynálezci Bratranci Veverkové Vymysleli ruchadlo – zdokonalený pluh Ruchadlo umělo půdu nadzvedávat a zároveň obracet

Kvíz V jaké výrobě se rozšířilo nejvíce manufaktur? v textilní v lesnické v potravinářské

Kvíz V manufakturách na rozdíl od řemeslnických dílen se vyrábí levněji a více výrobků dráže a méně výrobků není mezi nimi rozdíl

Kvíz První stroje v manufakturách byly poháněny vodou a koňmi elektřinou uhlím

Kvíz První parní stroj na světě sestrojil Prokop Diviš James Watt Karel IV

Kvíz Čím byly nahrazeny manufaktury? řemeslnickými dílnami výměnným obchodem továrnami

Kvíz Parní stroje se využívaly k pohonu dopravních prostředků k čerpání vody k pohonu strojů

Kvíz První parní stroj v Čechách sestrojil František Josef Gerstner Josef Božek Jan Becher

Kvíz Uzemněný bleskovod vynalezl farář Prokop Diviš František Nepil bratranci Křečkové

Kvíz Ruchadlo bratranců Veverkových umělo nadzvedávat půdu hnojit obracet půdu

Zdroje Učebnice Vlastivěda 5 pro 5. ročník základní školy, 6. vydání Wikipedia https://cs.wikipedia.org/wiki/Parn%C3%AD_stroj Internet Josef Ressel lodní šroub nevynalezl, http://www.novakoviny.eu/archiv/historie/482-josef-ressel- lodni-sroub Josef Ressel: https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Ressel Prokop Diviš: https://cs.wikipedia.org/wiki/Prokop_Divi%C5%A1 Josef Božek: https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Bo%C5%BEek Dušan Drahoňovský, První železnice na evropském kontinentě: https://vlast.cz/prvni-zeleznice-na- evropskem-kontinente/