Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bratranci Veverkovi Ruchadlo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bratranci Veverkovi Ruchadlo."— Transkript prezentace:

1 Bratranci Veverkovi Ruchadlo

2 Bratranci Veverkovi Žili na přelomu 18. a 19. století
V Pardubicích mají pomník. František byl rolník a Václav kovář a chalupník. Oba žili v Rybitví

3 Rodný domek Václava Veverky, kovárna v Rybitví
Pomník bratranců Veverkových v Pardubicích. Rodný domek Václava Veverky, kovárna v Rybitví

4 Bratranci Veverkovi byli vynálezci, kteří vytvořili a vynalezli ruchadlo. František a Václav měli spory o autorství ruchadla. Ruchadlo se používalo na orbu pole. František and Václav had disputes over the authorship of the bumper. Ruchad was used for field plowing.usins ​​of Veverka were inventors who created and invent

5 Ruchadlo Je vynález roku z 1827
Je to pluh, který půdu rozrušuje a provzdušňuje, ale převrací taky vrchní vrstvu se spodní. Bratranci Václav a František Veverkovi pluh pojmenovali Ruchadlo. Ruchadlo využívali, ale taky vyráběli nové kusy. Orba s ruchadlem je méně namáhavá práce. O jejich vynález byl mezi zemědělci velký zájem.

6 Vyorána první brázda s ruchadlem
Ruchadlo Vyorána první brázda s ruchadlem

7 Spory o autorství O původcovství vynálezu se vedl spor, kdy nečestný Němec připravil prosté české vynálezce o autorství. Původ vynálezu byl proveden výslechem řady svědků v Rybitví a okolí a podal o tom v lednu 1835 zprávu tehdejší Hospodářské společnosti, kde se ale údajně spis ztratil a věc nebyla vůbec řešena. V roce 1868 se vyšetřování autorství vynálezu ujal redaktor Hospodářských novin Karel Procházka a znovu si vyžádal v Rybitví svědectví několika pamětníků, kteří původ vynálezu bratranců Veverkových potvrdili. 

8 Do síně slávy V Pardubicích 8. a 9. září 1883 se konala velká národní slavnost k odhalení pomníků bratrancům Veverkovým. Autorem návrhu sousoší Bratranců Veverkových v Pardubicích je Josef Strachovský. František Veverka je pohřben v Přelouči. Václav Veverka ve Dřítči. Od doby autorství vynálezu nikdo nezpochybňoval.

9 Přelouč Dříteč Pamětní deska Františka Veverky
Pamětní deska Václava Veverky

10 Konec


Stáhnout ppt "Bratranci Veverkovi Ruchadlo."

Podobné prezentace


Reklamy Google