SME Instrument a Fast Track to Innovation: vývoj, novinky Brno 29. 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Podpora výzkumu a inovací v Evropě Michaela Vlková, TC AV ČR (CZELO) Týden výzkumu, vývoje a inovací 2013 Praha,
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Struktura podnikatelského plánu
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
SME Instrument (H2020) Andrea Nogová BIC Brno, spol. s r.o Brno.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Podpora inovací ve firmách: SME Instrument a FTI Mgr. Andrea Nogová
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Česko-Norský výzkumný program výzva vyhlášení – zajištění podpisů – uzávěrka – :00 vyhlášení výsledků – 15.
1. Význam a úloha malých a středních podniků (MSP) v HORIZON 2020 Táňa Perglová Ředitelka sekce, delegát ČR v programovém výboru SMEs and Access to risk.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
GRANTY Praha, duben 2017 Jaromír Levíček Delegace EU ve Skopje.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
PODPORUJEME LIDI VE VYTVÁŘENÍ A ROZVOJI FIREM, KTERÉ MĚNÍ SVĚT
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Charakteristika a nástroje
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Fast Track to Innovation
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

SME Instrument a Fast Track to Innovation: vývoj, novinky Brno 29. 5 SME Instrument a Fast Track to Innovation: vývoj, novinky Brno 29.5.2018 Michaela Vlková, vlkovam@tc.cz Martin Škarka, skarka@tc.cz TC AV ČR Národní kontakty pro priority Inovace v MSP a Doprava programu Horizont 2020

Fast Track to Innovation EIC Pilot: 2018 - 2020 Pilot je složen z existujících schémat Horizont 2020, která jsou zaměřena na inovace a inovátory Slouží k testování a ověřování možností pro EIC v 9. RP Pilot EIC a EIC v 9. RP mohou mít zcela jinou podobu! EIC Nástroj pro MSP Fast Track to Innovation FET Open Horizon Prizes

EIC Pilot: Specifika Podporuje projekty se zvýšenou mírou rizika Schémata (s výjimkou Horizon Prizes) využívají plně „bottom-up“ přístup bez tematického omezení Výzvy jsou (s výjimkou Horizon Prizes) otevřeny průběžně, využívají tzv. cut-off dates (průběžné uzávěrky) Nabízí MSP zapojeným do projektů Nástroj pro MSP, FTI a FET Open specifické služby business koučingu, mentoringu, propojování s investory, přístupu k rizikovému kapitálu apod.

SMEi a FTI: přehled SMEI – fáze 1 SMEI – fáze 2 FTI Studie proveditelnosti k ověření tržního potenciálu 50K € Pouze pro MSP Bez nutnosti konsorcia Jednokolové hodnocení Příprava inovace pro vstup na trh 0.5 – 2.5 M € Dvoukolové hodnocení Demonstrace, testování, ověření před vstupem na trh Max. 3 M € Typ subjektu neomezen Nutné konsorcium s převahou průmyslu Bez tematického omezení Průběžné uzávěrky s možností opětovného podání Portfolio služeb k dispozici MSP v projektech

SMEi a FTI: uzávěrky 2018, 2019 SMEI – fáze 1 SMEI – fáze 2 FTI 3.5. 2018 23.5. 2018 31.5. 2018 5.9. 2018 10.10. 2018 23.10. 2018 7.11. 2018 9.1. 2019 21.2. 2019 13.2. 2019 3.4. 2019 23.5. 2019 7.5. 2019 5.6. 2019 22.10. 2019 5.9. 2019 9.10. 2019 6.11. 2019

Nástroj pro MSP: Přehled O co se jedná? Schéma programu H2020 na podporu komercializace průlomových inovačních řešení (produkt, služba, proces), růstu a rozvoje podniků Pro koho je určen? Vysoce inovační MSP s mezinárodními ambicemi se sídlem v členském státě EU nebo státu asociovaném k H2020 Co se podporuje? Přeměna přelomových výzkumných řešení v inovace s potenciálem pro evropský i globální trh

Nástroj pro MSP: Fáze Fáze 1: Koncept a hodnocení proveditelnosti Zpracování studie proveditelnosti za účelem ověření technologické a ekonomické životaschopnosti inovace 6 měsíců, 50 000 € (paušální částka, 70% rozpočtu projektu) Fáze 2: Demonstrace, tržní replikace Podpora aktivit vedoucích k připravenosti inovace pro vstup na trh 12 – 24 měsíců, 0.5 – 2.5 mil. € (70% přímých uznatelných nákladů) Fáze 3: Business acceleration services Specifické podpůrné služby pro MSP, které uspěly v 1. a/nebo 2. fázi SMEI, přístup k nástrojům rizikového financování Žádná přímá finanční podpora

Nástroj pro MSP: Plně bottom-up Přechod od 13 tematických oblastí k neomezené volbě tématu Přechod od 13 rozpočtů k jednomu společnému V projektové žádosti se neuvádí, do kterého tématu je projekt podáván Nově žadatelé zvolí v části A přihlášky key words (klíčová slova), na základě kterých bude projekt přiřazen hodnotitelům Klíčová slova jsou předdefinovaná, žadatel vybere max. 3 hlavní klíčová slova (main keyword), ke každému může přiřadit max. 1 další specifičtější klíčové slovo (sub-keyword) Příklad: Main: Biotechnology – Sub: biofules, biodiversity, microbiology… Main: ICT – Sub: artificial intelligence, cloud computing, digital services…

Nástroj pro MSP: Hodnocení Fáze 1 Hodnotící kritéria: Excelence (4/5) Dopad (4/5) Implementace (4/5) ↓ 13/15 = způsobilost k financování SoE Grant SMEI Fáze 2 Hodnotící kritéria: Excelence (4/5) Dopad (4/5) Implementace (4/5) ↓ 13/15 = způsobilost k postupu do druhého kola hodnocení SoE Pohovor s investory SoE Grant SMEI

Nástroj pro MSP: Hodnocení - další změny Kritérium Dopad má 50% váhu v celkovém hodnocení (25% Excelence, 25% Implementace) Zvýšený důraz bude kladen na přelomový charakter řešení (méně postupných inovací) Zvýšená pozornost na projektový tým, jeho zkušenosti, schopnost projekt realizovat a uvést inovaci na trh

Nástroj pro MSP: Hodnotitelé Hodnotitelé jsou vybíráni z databáze expertů EK (viz. Participant portal, sekce Experts) Rozdílná expertíza, specializace: zástupci výzkumných institucí, firem, konzultačních společností, business center, veřejné správy, investoři…(seznam hodnotitelů rovněž dostupný na Participat portal → How to participate → Reference documents) – projekt hodnotí jejich mix Hodnotitel nemusí být expert v dané oblasti (nebo je z jiného konce oboru), nicméně rozumí trhu, jeho fungování, myšlení investorů, umí používat Google  apod.

Nástroj pro MSP F2: Před pohovorem K pohovorům bude pozván takový počet projektů, jejichž celkový požadovaný příspěvek bude maximálně dvojnásobek rozpočtu na danou uzávěrku MSP musí již při podání návrhu zajistit, aby se mohl zástupce projektu účastnit pohovoru (náhradní termíny nebudou vypisovány) Termíny pohovorů 2018: 12.-16.2. (10.1.) 16.-20.4. (14.3.) 25.-29.6. (23.5.) 12.-16.11. (10.10.) Náklady na účast jsou plně v režii žadatele Před termínem pohovoru firma musí zaslat Pitch deck, který bude prezentovat

Nástroj pro MSP: Průběh pohovorů Účast možná max. 3 zástupců projektu (MSP nebo konsorcia MSP), ideálně vyšší pozice, vedení Vyloučeny jsou třetí strany (poradenské společnosti, subkontraktoři apod.) Účastníci pohovoru musejí doložit svůj vztah k firmě (např. pracovní smlouva, výplatní páska apod.) 6 porot, min. 5 expertů v každé Délka pohovoru: 30 minut 10 minut prezentace Pitch deck 20 minut otázky panelu (nejsou předdefinované) Vše v angličtině Po skončení pohovorů panel všech expertů konsenzuálně rozhodne o hodnocení projektů A = financován x B = nefinancován

Nástroj pro MSP: Koučing Úspěšné firmy mají nárok na bezplatný koučing: Max. 3 dny ve fázi 1 Max. 12 dní ve fázi 2 3 hlavní oblasti služeb kouče: Rozvoj podnikání (zaměření na podnikatelské příležitosti) Organizace (efektivita a výkonnost s ohledem na strukturu organizace) Spolupráce (plánování a implementace inovačních partnerství)

Nástroj pro MSP: Podpůrné služby Koučing ve fázi 1 a 2 – nově bude zahrnovat rovněž oblast financí a financování Nově bude vedení firem poskytován Mentoring v oblasti leadership skills (odolnost, výdrž, strategické uvažování…) Služby fáze 3 – Business acceleration services Školení, učení (SME Academy) Akce s investory a potenciálními partnery (Matchmaking) Přístup k nástrojům rizikového financování (Access to Risk Finance)

Nástroj pro MSP: Pro & proti Výhody Stáří firmy nehraje roli Bez povinnosti konsorcia Celoročně otevřená výzva 4 uzávěrky Možnost projekt podat opakovaně Rychlé hodnocení Menší rozsah projektové žádosti (10/30 stran) Jednoduchá administrace Množství podpůrných služeb pro držitele grantu Výzvy Vysoce konkurenční Nízké procento úspěšnosti Nepříliš detailní hodnotící zpráva k projektu Veškerá projektová dokumentace a komunikace v angličtině

SMEi a FTI: úspěšní žadatelé z ČR SMEI – fáze 1 SMEI – fáze 2 FTI Kinalisoft s.r.o. Olife Corporation a.s. PBS Velká Bíteš a.s. ENANTIS s.r.o. PVFS s.r.o. ZX-Benet CZ s.r.o. Matapo s.r.o. SINTEX a.s. Green Power Invest s.r.o. Noliac Systems s.r.o. Incomaker s.r.o. Elbee Mobility s.r.o. ThreatMark s.r.o. Inocure s.r.o. FUTTEC a.s. Pharmaceutical Biotechnology s.r.o. LiCrete s.r.o.

Nástroj pro MSP: Doporučená „literatura“ Pracovní program European Innovation Council – úvod, cíle nástroje, podmínky, uzávěrky Definice TRL – příloha G pracovního programu (TRL 6?) FAQ k nástroji pro MSP H2020 Online Manual (příprava, podání, hodnocení, průběh) Self evaluation form – možnost zhodnotit projekt podle kritérií hodnotitelů Essential tips for your application (web EASME) YouTube (videa hodnotitelů, konzultantů) – jak napsat úspěšný projekt, jakých chyb se vyvarovat apod.

Informace a podpora EASME: http://ec.europa.eu/easme/ Průvodce pro žadatele, vzor Pitch deck, vzorová žádost, mapa úspěšných projektů SMEI, European Commission: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/sme-instrument Participant Portal: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/ Pracovní program, vzorové žádosti, experti… H2020 v ČR: http://www.h2020.cz/cs Enterprise Europe Network CZ: http://www.enterprise-europe-network.cz/cs