Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jaroslav SEIFERT
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Představitel skupiny lumírovců
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Poezie 50. a počátku 60. let Mgr. Ludmila Růžičková
Srovnávací a vědomostní test
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.7
VY_32_INOVACE_31-12 Česká poezie po r Karel Šiktanc.
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
František Hrubín Jan Musil.
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Host do domu – Mikulášek Pavel Šupka
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Karel Toman Anarchistický buřič.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
VV VY_32_INOVACE_55_NE.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Jaroslav Seifert ( )
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Jaroslav Seifert
21 Září 2015 Marek Parvonič C3B Walter Whitman a Stébla Trávy.
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Literatura – Jaroslav.
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Jan Neruda - dílo.
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Meziválečná poezie a drama
„Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Kultura v předválečném Československu
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_12_INOVACE_Jir_I_10 Jaroslav Seifert
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jan Skácel životopis, básnické.
JAROSLAV SEIFERT MRÁZ TOMÁŠ. JAROSLAV SEIFERT Jaroslav Seifert (23. září 1901 Žižkov, Rakousko-Uhersko – 10. ledna 1986 Praha, ČSSR) byl český básník,
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1 Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1.4 75022320 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Název a číslo učebního materiálu : VY _32_INOVACE_05_15J.SEIFERT Ročník: 6. - 9. ročník Anotace: JAROSLAV SEIFERT – životopis, dílo, ukázky z tvorby Podpora vzdělávání v ZŠ Šumná Autor materiálu: Mgr. Dana ŽIŠKOVÁ Vytvořeno: ŘÍJEN 2013

Praha Žižkov † 10. ledna 1986 Praha Jaroslav SEIFERT * 23. září 1901 Praha Žižkov † 10. ledna 1986 Praha

ŽIVOTOPIS Básník, spisovatel, spoluzakladatel poetismu Dětství – Kralupy nad Vltavou u prarodičů Pracoval jako novinář, redaktor časopisů 1967 – 1970 předseda Českosloven. svazu spisovatelů V 70. letech vychází jeho knihy v samizdatu Nositel Nobelovy ceny (1984)

DÍLO Jeho tvorba prošla všemi směry meziválečné poezie, proměňovala se s přicházející dobou a vždy měla co říci svému okolí Přínos jeho poezie: zpěvnost, citovost, výrazová prostota poezie, krása češtiny

Období poetismu 20. léta 20. století verše jednoduché, motivy krásy života, lásky k domovu, k matce poetizace všedních věcí Na vlnách T.S.F. (1925) Slavík zpívá špatně (1926) Poštovní holub (1926)

Období intimní lyriky 30. léta 20. století lyrické básně, vzpomínky na matku, dětství, krása české krajiny Jablko z klína (1933) Ruce Venušiny (1936) Jaro, sbohem (1937)

Válečné období 40. léta 20. století zapůsobili na něj události z r. 1938 (Mnichovská dohoda) obava o osud země, motivy úzkosti, obrat k Bohu, smutná, tragická až depresivní poezie Zhasněte světla (1938) Vějíř Boženy Němcové (1940) Světlem oděná (1940) Kamenný most (1944)

Poválečné období, 60. léta poválečné: motivy války, radost z osvobození, vzpomínky na válečné utrpení, lítost nad mrtvými 60. léta: po desetileté odmlce, změna z pravidelného verše na uvolněný nerýmovaný verš Přilba hlíny (1945) Šel malíř chudě do světa (1949, obrázky M. Alše) Maminka (1954) Koncert na ostrově (1965) Halleyova kometa (1967)

70. a 80. léta publikace v samizdatu Morový sloup (1970) vzpomínky, životní bilance, verše přátelům, láskám, Praze poslední dílo jsou paměti, je to proza Morový sloup (1970) Deštník z Piccadilly (1970) Všecky krásy světa (1979)

Ukázky tvorby Na vlnách T.S.F. Zmrzlina poezie Podejte mi tu kytici sněhových růží. To už je jaro na severní točně? Ach ne, to jen andělé ze sněhu křídla mají A člověk si myslí: Proč ne? …... Na střechách domů sladká zmrzlina, to všechno, co tu vidíš, je tak krásné! ……

Jablko z klína Maminčino zátiší Náprstek jehly, kolikero nití a staré brejle, světlem protkané, čím jsem to měřil čas, jenž svítí a míjí, sotva nastane. Jak před lety mi šeptáš jako snící: - Můj hochu rozmilý, to jistě zas ti někde uličníci kamenem hlavu rozbili. Ne maminko, má hlava je dnes celá a ani koleno dnes nemám odřené. ….. Píseň o dobrodružství Když jsem si vlezl pod peřinu a v důlku teple vystlaném řásněmi měkkých mokasínů šíp letěl a já pře stanem Díval se na prérii spící v účesu řádku pestrých per- maminka byla náčelnicí a potkala mě navečer. …..

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Seifert Seifert, J.: Ruce Venušiny, nakl. Labyrint, Praha 2000, str. 87, 129, 135 OBRÁZKY: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/176919- chudik-vedl-tichy-dvojhlas-se-seifertem-basne-ho- ucily-cesky/