BIELKOVINY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Sloučeniny v organismech
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
TUKY.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
BÍLKOVINY Proteiny.
Chemické značky a vzorce II
ORGANICKÁ CHEMIE.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CHEMIE 9. ROČNÍK KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Výživa buňky.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.1.10/
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
ZMYSLOVÉ ORGÁNY STAVOVCOV
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Eva Džurinová KRV-ZLOŽENIE A VÝZNAM
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TUKY.
BIOCHÉMIA Zaoberá sa chemickými látkami a reakciami prebiehajúcimi v živých organizmoch.
Domáce zvieratá a ich mláďatá
Róbert Novotňák Paly Palidrab
Energia potravín.
Potraviny – zdroj života
Zdroj : I.Beňo, Náuka o výžive, Osveta Martin, 2001
1.Výživa detí a dospievajúcich ( vek 11– 18 rokov) 2. Druhy stravy
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Ekologické problémy sveta
Redoxné reakcie Anna K..
NÁZVY A VZORCE OXIDOV.
Vlastnosti plynov Mgr. Viera Levočová.
Príklady reakčných schém: (Vysvetlite, čo vyjadrujú uvedené schémy.)
Časticové zloženie látok
Mydlá a saponáty Mária Meščanová Kvarta B.
Kyselinotvornosť a zásodotvornosť
Koľko je v jablku vitamínu C?
Ropa Sebastian Szilvasi, 9.B.
CHOVATEĽSKY VÝZNAMNÉ VTÁKY
PROKARYOTICKÉ ORGANIZMY
Živočíchy Zuzana Fusiková.
Prírodné látky Lipidy.
CHÉMIA Pracovný list HETEROCYKLICKÉ ZLÚČENINY Otázky a úlohy
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Makroelementy Mikroelementy
Chémia makromolekulových látok
ZŠ nár. um. Ľ. Podjavorinskej Bzince pod Javorinou
*Síra* Martina Murínová 1.D.
VITAMÍNY.
HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy.
V ä z b y Chemická väzba.
Význam kovov pre organizmus
BIELKOVINY, PROTEÍNY.
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

BIELKOVINY

Bielkoviny sú prírodné makromolekulové látky. Sú to viacprvkové organické zlúčeniny Obsahujú zlúčené atómy uhlíka, vodíka, kyslíka, dusíka, často aj síry a fosforu

Základnými stavebnými látkami sú aminokyseliny. Aminokyseliny sú karboxylové kyseliny, ktoré okrem charakteristickej skupiny –COOH obsahujú ešte druhú charakteristickú skupinu- aminoskupinu –NH2

Najjednoduchšia aminokyselina je kyselina aminooctová CH2COOH NH2 V živočíšnom svete existuje okolo 20 aminokyselín, niektoré sú rozpustné vo vode- sú zložkou krvi, mlieka a vajec. Iné, sú vo vode nerozpustné- tvoria vlasy, nechty, perie, vlnu, šľachy, cievy, kopytá.

PERIE KOPYTÁ NECHTY VLNA

Bielkoviny predstavujú látkový základ života. Nachádzajú sa v každej živočíšnej bunke Živočíchy nie sú schopné vytvárať bielkoviny z anorganických látok, musia ich prijímať v potrave

Rozdeľujeme ich na: sója, fazuľa, hrach), zemiaky, obilniny rastlinné – strukoviny ( šošovica, sója, fazuľa, hrach), zemiaky, obilniny živočíšne – mäso, zemiaky, syr tvaroh, mlieko

Podľa toho či majú vysokú alebo nízku kvalitu sa klasifikujú na: Vysokokvalitné bielkoviny– mäso, hydina, ryby Nízkokvalitné bielkoviny – chlieb, ryža, strukoviny

STRUKOVINY

OBILNINY

SYRY