SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 1. První světová válka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Průběh 1. světové války 3. část.
1. Světová válka Roman Valenta.
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
Svět po válce 5. část.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Počátky a příčiny 1. světové války
První svĚtová válka.
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
První světová válka
První světová válka
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
První světová válka I Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_110 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
I. světová válka – první roky války
První světová válka III
I. světová válka – konec války
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Cesta k první světové válce
Velká francouzská revoluce
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY Autor: Mgr. Veronika Košťálová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_DEJEPIS_18 Předvečer první světové války Téma sady: Dějepis.
Opakování I.světová válka. Část 1. Rozliš příčinu a záminku k první světové válce. Uvedˇ příklad příčiny a co byla záminka. Která země jako první vyhlásila.
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
První světová válka 1914 – Na počátku 20. století Evropa prožívala „zlatý věk“. Společnost bohatla, životní podmínky se zlepšovaly, zdálo se, že.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Svět po první světové válce
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
První světová válka. Vznik československého státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Druh učebního materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
První světová válka 8. třída.
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
8. Mnichovská konference
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Základní škola Čelákovice
I. světová válka.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 1. První světová válka Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 1. První světová válka Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 28.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na příčiny, průběh a důsledky 1. světové války.

Příčiny války: Ekonomické a politické spory mezi velmocemi Vytvoření koalic a rozdělení světa na bloky: Dohoda (Anglie, Francie, Rusko) x Ústřední (Centrální) mocnosti (Německo, Rakousko – Uhersko, později Turecko, Bulharsko)

František Ferdinand d´Este (1863 – 1914) Záminka: Atentát na následníka rakousko-uherského trůnu, synovce Františka Josefa I., Františka Ferdinanda d´Este v Sarajevu 28. června 1914.

Atentátníkem byl Gavrillo Princip z tajné srbské organizace Černá ruka, proto bylo Srbsko obviněno z podpory atentátníků. Gräf und Stift Double Phaeton z roku 1910, v němž byl František Ferdinand v Sarajevu zavražděn

28. července 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko Srbsku válku a 1 28. července 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko Srbsku válku a 1. srpna vyhlásilo Německo válku Rusku, které patřilo k nejvlivnějším oporám Srbska. Tak se aktivizovaly spojenecké smlouvy a vypukl celoevropský konflikt.

Charakter války: Předpoklad bleskové války (blitzkrieg) nevyšel, válka dostala charakter zákopové války (sitzkrieg). Nakonec můžeme hovořit o válce totální (nasazeno všechno obyvatelstvo) a světové (účast 34 zemí), dochází k militarizaci ekonomiky a hospodářství.

Průběh války V Evropě se vytvořila čtyři bojiště: západní, východní, haličská (Halič = oblast sahající od Krakova na území nynější západní Ukrajiny) a srbská fronta.

etapa - 1914 Na západě se postup německé armády zastavil před Paříží na řece Marně. Na východní frontě pohyb fronty zastaven na území nynějšího Polska. Na haličské frontě R-U armáda zatlačena do oblasti Krakova, na balkánském bojišti Srbové vytlačili R-U armádu za Dunaj. Boje mimo Evropu: na Kavkaze, na Blízkém i Dálném východě.

2. etapa: 1915 – 1916 Vleklé, nerozhodné boje v zákopech (Ypres – použití jedovatého plynu, Verdun, na řece Sommě). Do války vstupují Itálie (Dolomity, Piava), Bulharsko, Rumunsko, Řecko. Byla rozpoutána válka v koloniích a na mořích.

Změna ve vedení války: využití nejnovějších výsledků vědy a techniky = nasazení tanků a chemických zbraní, výroba kulometů, dalekonosných kanónů, bojových letadel, válečných lodí včetně ponorek.

3. etapa: 1917 – březen 1918 Vstup USA do války proti Německu (německá ponorka potopila parník Lusitania, veřejné mínění se obrátilo proti politice izolacionismu). Růst napětí ve společnosti a odpor proti válce, v Rusku svržení cara, vzniká sovětské Rusko, které vystupuje z války a uzavírá v Brestu Litevském separátní mír s Německem.

Po zásahu torpédem se Lusitania potápěla 18 minut, na její palubě zahynulo 1198 osob.

4. etapa: březen – listopad 1918 O výsledku války stále není rozhodnuto. Nepokoje v zázemí a vojenské vzpoury (v Rumburku, v boce Kotorské, v Kragujevci). Postupné vítězství dohodových vojsk na Balkáně, na italské frontě i na Blízkém východě. Kapitulace centrálních mocností: 3.11.1918 kapitulace Rakouska-Uherska, 11.11.1918 kapitulace Německa (v železničním vagóně v Compiegne) = konec 1. světové války.

Důsledky války Padlo 10 milionů vojáků a 20 milionů bylo zraněno a zmrzačeno, v důsledku hladu a epidemií zahynulo 7 milionů civilních obyvatel.

Sociální a nacionální radikalismus, sociální nepokoje a revoluce. Vznik nástupnických států (Rakouská republika, Republika Československá, Maďarské království, …) Změny na mapě Evropy: od Ruska se oddělila Litva, Lotyšsko, Estonsko, obnovena Belgie, Francie dostala zpět Alsasko a Lotrinsko, Besarábie připojena k Rumunsku. Růst úlohy USA Rozvoj vědy a techniky Vznik Společnosti národů = mezinárodní instituce, která měla zajistit mír a řešit problémy diplomatickou cestou.

Otázky k opakování Která seskupení států stála proti sobě v 1.sv.v., které státy patřily k jednotlivým válčícím stranám? Datace 1.sv.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání? Vysvětli pojmy „blesková válka“ a „zákopová válka“ Které fronty se vytvořily v Evropě? (uveď i místo bojů) Která událost způsobila vstup USA do války?

Zdroje pro textovou část SOCHROVÁ, M. DĚJEPIS V KOSTCE II. Novověk, Dějiny nové doby. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999. s. 104 – 108. ČORNEJ, P. ČORNEJOVÁ, I. PARKAN, F. KUDRYS, M. DĚJEPIS PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY. Dotisk 2. vydání. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., 2010. s. 176 – 178.

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 3 - [cit. 2005-09-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Russian_Troops_NGM-v31-p379.jpg> Snímek 4 - [cit. 2005-20-11]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Franz_ferdinand.jpg> Snímek 5 - [cit. 2010-08-09]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gavrilloprincip.jpg> Snímek 5 - [cit. 2008-26-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FranzFerdinandCar.jpg> Snímek 6 - [cit. 2013-12-01]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USA_bryter_de_diplomatiska_f%C3%B6rbindelserna_med_Tyskland_3_februari_1917.jpg> Snímek 7 - [cit. 2005-20-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vickers_IWW.jpg> Snímek 8 - [cit. 2012-25-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:WW1_TitlePicture_For_Wikipedia_Article.jpg> Snímek 9 - [cit. 2011-18-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europe_1914.jpg> Snímek 10 - [cit. 2007-25-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.m.wikipedia.org/wiki/File:GermanInfantry1914.jpg> Snímek 11 - [cit. 2008-03-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-1983-0323-501,_Kriegskinematograph_im_Sch%C3%BCtzengraben.jpg>. Autor: Bundersarchiv Snímek 12 - [cit. 2008-28-09]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Piave_Front_1918.JPEG> Snímek 13 - [cit. 2008-11-11]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:NationaalArchief_uboat155London.jpg> Snímek 14 - [cit. 2008-31-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lusitania_1907.jpg> Snímek 15 - [cit. 2008-28-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Torpedoed_Lusitania.jpg> Snímek 16 - [cit. 2009-09-08]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Armisticetrain.jpg> Snímek 17 - [cit. 2010-18-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:General_gouraud_french_army_world_war_i_machinegun_marne_1918.JPEG> Snímek 18 - [cit. 2012-06-12]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Austrians_executing_Serbs_1917.JPG> Snímek 19 - [cit. 2012-25-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Aerial_view_of_ruins_of_Vaux,_France,_1918,_ca._03-1918_-_ca._11-1918_-_NARA_-_512862.tif> Snímek 21 - [cit. 2011-26-12]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Battle_of_Messines_-_destroyed_German_trench.jpg> Snímek 22 - [cit. 2011-05-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:0_Verdun_-_Cimeti%C3%A8re_de_Douaumont_(1).jpg>