AROMATICKÉ KOŘENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Člověk ve zdraví a nemoci Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
POCHUTINY VY_32_INOVACE_17_PRAKTICKÉ ČINNOSTI Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského Břidličná Doporučeno pro: ročník Předmět:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
Léčivé rostliny a jejich využití u koní. Přírodními léčivy můžeme: Udržet koně v dobré kondici Předcházet nemocem Přispět ke zkrácení léčby mnoha zdravotních.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/
ODLESŇOVÁNÍ. Důvody odlesňování člověkem: těžba dřeva využití půdy, na které lesy stojí, pro: - pastviny - zemědělské hospodaření (pole) - sídla - těžbu.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná VY_32_INOVACE_12_LÉČIVÉ A JEDOVATÉ ROSTLINY_HORKÁ ROSTLINY.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na louce.
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Bylinky - Kräuter.
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Světová a národní gastronomie
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘÍRODOPIS
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Hluchavkovité.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Psychotropní látky.
Živá a neživá příroda IV
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
VY_32_INOVACE_04-59 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
G&H ŘADA PÉČE O TĚLO.
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola Městec Králové
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo: VY_32_INOVACE_14_13 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Smíšené a listnaté lesy
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogerie – Osobní hygiena III.
Abiotický faktor voda.
Gabriela Černohorská 3.A
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
Letní pozdrav.
Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková
Jednoduché koření Tunková Barbora 7. E 2015.
PH.
Aromatické koření Lucie Machovská 3.C.
Léčivé rostliny Klára Dominová 3. A.
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Transkript prezentace:

AROMATICKÉ KOŘENÍ

LIBEČEK LÉKAŘSKÝ (miříkovité) původní ve střední Asii využití: gastronomie polévky léčitelství detoxikační a močopudné účinky koupel – revma, dna, artróza pomáhá při plynatosti, nepravidelné menstruaci odstraňuje ledvinové kameny, rozpouští hleny Čerstvé listy mají kvasnicově pižmovou chuť s citronovo-celerovým aroma.

PELYNĚK (hvězdnicovité) původní v mírném pásu Evropy a Asie využití: gastronomie alkoholické nápoje léčitelství léčba trávicích potíží, nechutenství pomáhá při plynatosti zabíjí střevní parazity okrasná bylina

MAJORÁNKA ZAHRADNÍ (hluchavkovité) původně v S Africe a JV Asii využití: gastronomie uzeniny, zabijačkové pochoutky léčivé účinky zvyšování chuti k jídlu podpora tvorby žaludečních šťáv proti nadýmání uvolňování křečí posilování dělohy (proti ženským potížím) zklidnění, potlačení nespavosti a migrény antibakteriální účinky Svěží kořenná, hořká a jemně štiplavá vůně a chuť, s kafrovými tóny, aroma po tymiánu a sladké bazalce.

ROZMARÝN (hluchavkovité) původní ve Středozemí využití: gastronomie maso, provensálské koření léčivé účinky podpora trávení, činnosti jater a vylučování žluči prokrvení okrasná bylina přírodní kosmetika Listy mají silné borovicové aroma, s čajovými tóny a lehce nasládlou chutí. Rozmarýn chutná po mátě, šalvěji, balsamiku a kafru, s lehce nahořklými a dřevitými podtóny.

ŠALVĚJ (hluchavkovité) původní ve Středozemí využití: gastronomie tučná masa populární v Itálii a Řecku léčivé účinky protizánětlivé účinky podpora trávení, vylučování žluči ústní hygiena proti pocení okrasná bylina přírodní kosmetika

Aroma se mění od jemně balzámové vůně po silně kafrové bylinné aroma a chuť. Způsobuje chladivý pocit v ústech.

SATUREJKA (hluchavkovité) původní ve Středozemí využití: gastronomie těžké pokrmy léčivé účinky podpora trávení podpůrný lék při frigiditě a impotenci proti střevním parazitům okrasná bylina Nať má bylinné aroma, lehce peprnou a hořkou chuť, podobnou tymiánu, mátě a oreganu.

TYMIÁN (hluchavkovité) původní ve Středozemí využití: gastronomie provensálské koření jihoevropské státy léčivé účinky protizánětlivé účinky onemocnění horních cest dýchacích působí příznivě při poruchách trávení, nadýmání a průjmech farmaceutický průmysl okrasná bylina Aroma je borovicově kouřové, lehce květinově bylinné. Podle chemotypu je chuť citronová, kořenná, mátová.

BOBKOVÝ LIST (vavřínovité) usušený list vavřínu ušlechtilého Malá Asie, Středomoří využití: gastronomie léčivé účinky protizánětlivý, lehce sedativní podpora trávení snižování krevního cukru (diabetici) olej – parfémy, vavřínový rum

PIMENTOVNÍK (myrtovité) tzv. Nové koření původní na Jamajce využití: gastronomie těžké pokrmy léčivé účinky obranyschopnost hojení ran Jeho chuť je ostrá a palčivá, připomíná hřebíček, skořici i pepř.

Zdroje http://www.pssp.cz/multi_dvd/atlas-fotografii.html http://www.zivebylinky.cz/cz-detail-1208612-salvej-lekarska-babske-ucho- salvia-officinalis.html http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/salvej-jako-okrasna- bylinka-lek-i-koreni/ http://cs.wikipedia.org

DĚKUJI ZA POZORNOST KATEŘINA MAZNOVÁ, 3. C