AMINOKYSELINY (AMK).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aminokyseliny.
Advertisements

Substituční deriváty karboxylových kyselin
aminokyseliny a proteiny
Substituční deriváty karboxylových kyselin
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Aminokyseliny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
KLÍŠE lázn ě 9:30 Na rycht ě 9:45 Mírové nám ě stí 11:00.
AMINOKYSELINY VÝSKYT:
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
AMINOKYSELINY Jana Novotná Ústav lék. chemie a biochemie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_07_Aminokyseliny TEMA:VY_32_INOVACE_06C_Organická.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VYS_32_INOVACE_488_Hodnota pH. NÁZEV ŠKOLY
Výživa a hygiena potravin
Vedení elektrického proudu v látkách
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AMK.
Peptidy Oligopeptidy Polypeptidy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Metabolismus aminokyselin.
Adsorpce na fázovém rozhraní
Nutraceutika – témata pro samostatné projekty
Cukry (sacharidy).
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Obecná a anorganická chemie
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Minerální látky jako podmínka života
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
u organických sloučenin
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
Protonová teorie kyselin a zásad, vodíkový exponent pH
Magnetická indukce Název školy
Roztoky Acidobazické děje
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Mechanické kmitání a vlnění
Mgr. Jana Schmidtmayerová
C5720 Biochemie 01c-Aminokyseliny Petr Zbořil 5/6/2019.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Organická chemie v průmyslu
Adsorpce na fázovém rozhraní
Aminokyseliny a bílkoviny
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

AMINOKYSELINY (AMK)

Vlastnosti Bílé, krystalické látky, rozpustné ve vodě - COOH kyselá ? amfoterní - NH2 zásaditá

Může dojít ke vzájemné interakci funkčních skupin v rámci jedné molekuly = VNITŘNÍ DISOCIACE Závisí na pH prostředí Vznikají obojaké ionty = AMFIONTY

Vznik amfiontu R – CH – COOH R – CH – COO NH2 NH3 H V podobě amfiontů jsou AMK při hodnotě pH, která se označuje IZOELEKTRICKÝ BOD pI R – CH – COOH R – CH – COO NH2 NH3 + H +

Jak se AMK chovají při různém pH A) zásadité prostředí – chovají se jako kyseliny: ANIONTY: R – CH – COOH + OH R – CH – COO NH2 NH2 B) kyselé prostředí – chovají se jako zásady KATIONTY: R – CH – COOH + H R – CH – COOH NH2 NH3 +

Ionty AMK se v elektrickém poli pohybují různou rychlostí k elektrodám Ionty AMK se v elektrickém poli pohybují různou rychlostí k elektrodám. (Podle toho, jak jsou disociovány. Toto závisí na pH prostředí) Této vlastnosti se využívá k rozdělení směsi AMK a jejich identifikaci: ELEKTROFORÉZA

Při pI je daná AMK zcela disociována na amfionty Celkový náboj je nulový – v elektrickém poli se nepohybují Při tomto pH jsou nejméně rozpustné ve vodě

Výskyt, význam α-L-aminokyseliny (20) = stavební jednotky peptidů a bílkovin Aspartam - umělé sladidlo Prokain - lokální anestetikum, Glutasol - sodná sůl kyseliny glutamové, zvýrazňovač chuti Framykoin - peptidové antibiotikum Potravinové doplňky

Reakce, vznik peptidové vazby NH2 – CH – COOH + NH2 – CH – COOH R1 R2 NH2 – CH – CONH – CH – COOH + R1 R2 PEPTIDOVÁ VAZBA (AMIDOVÁ) H2O DIPEPTID

Esenciální AMK Neesenciální AMK = pro živočichy nepostradatelné Neumí je syntetizovat Musí je přijímat v potravě hotové Neesenciální AMK = pro živočichy postradatelné umí si je syntetizovat

1. Napište rovnici vzniku dipeptidu reakcí alaninu s cysteinem: NH2 – CH – COOH + NH2 – CH – COOH CH3 CH2SH NH2 – CH – CONH – CH – COOH + H2O CH3 CH2SH

2. Napište vznik iontu glycinu v kyselém prostředí: + H– CH – COOH + H H – CH – COOH NH2 NH3 +

3. Napište vznik amfiontu alaninu 3. Napište vznik amfiontu alaninu. Za jakých podmínek tato částice vzniká? Obojaké ionty (amfionty) vznikají při pH rovném izoelektrickému bodu dané kyseliny. - CH3– CH – COOH CH3 – CH – COO NH2 NH3 +