Koľko je v jablku vitamínu C?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Kyselost a zásaditost látek
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Sacharidy.
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Železo a jeho zlúčeniny II
Čierne ovce Európskej únie
Metabolizmus II Kód ITMS projektu:
Výživa a športový výkon
Základné prejavy života organizmov
Význam vody pre život Erika Strihanová II. A.
Znečisťovanie vody Vypracovala :Veronika Simanová.
Dementný syndróm pri Alzheimerovej chorobe.
RÝCHLOSŤ CHEMICKÝCH REAKCIÍ
Význam, rozdelenie a charakteristika hlavných druhov ovocných rastlín
Imunitný systém Septima
1 Dusičnany.
V rieke, v jazere a pri vode
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Ekologické problémy sveta
Zdravie a zdravé stravovanie
Lipidy v bežnom živote.
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
1.Chrante našu prírodu. 2.Lesy lúky. 3.Stavovce Bezstavovce
Téma: PYTAGOROVA VETA PRE 8. ROČNÍK ZŠ
Redoxné reakcie Anna K..
Trnavská arcidiecéza Služba k chorým a starým Mgr. Jana Laudárová
Časticová stavba látok
Potravinová pyramída Bc. Agáta Šuleková.
Metabolizmus I Kód ITMS projektu:
- žiacka práca.
Ochrana zdravia pri práci s počítačom
Čo je horenie a podmienky horenia
Príklady reakčných schém: (Vysvetlite, čo vyjadrujú uvedené schémy.)
Základy algoritmizácie
Kyselinotvornosť a zásodotvornosť
Mgr. Katarína Hlavatovičová
VODA a jej význam v prírode.
CHOVATEĽSKY VÝZNAMNÉ VTÁKY
V zdravom tele, zdravý duch...
HUBY JEDLÉ a NEJEDLÉ.
Prírodné látky Lipidy.
Prečo je dôležité, čo jeme?
Pohybová a polohová energia
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
Ovocie a zelenina.
Kočtúchová, Šubová, Dzuriaková, Vyšňan, Račková
Galvanické články Sú zariadenia, v ktorých prebiehajúce oxidačno-redukčné reakcie produkujú elektrický prúd.
Hydroxyderiváty uhľovodíkov II
ZŠ nár. um. Ľ. Podjavorinskej Bzince pod Javorinou
Prečo rastliny žijú na jednom mieste?
*Síra* Martina Murínová 1.D.
VITAMÍNY.
3D modelovanie Polygony
HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy.
Hydroxidy Mária Lukačinová.
BIELKOVINY.
Perspektívy verejného zdravotníctva v 21.- storočí
Výživa.
Co je to zdravá výživa ?
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Koľko je v jablku vitamínu C? Vitamín C Koľko je v jablku vitamínu C?

Vitamín C základná forma: L-askorbová kyselina rozpustný vo vode výživná látka nevyhnutná pre život a pre zdravie antioxidačná látka zvieratá a rastliny okrem človeka a niekoľkých ďalších živočíchov sú schopné syntetizovať vlastný vitamín C

Vitamín C

Model

Náš dôkaz vitamínu C Vitamín C je kyselina → neutralizačná reakcia ľahká oxidácia → kyseliny dehydroaskorbová Preto ešte silnejšie oxidačné činidlo – jód

Reakcia - titrácia

Namerané hodnoty

Odporúčané množstvá

V zdravom tele zdravý duch! Záver Každému z nás by malo záležať na vlastnom zdraví. Preto denne zjedzme 2 až 3 jablká, alebo 2 citróny. Konzumáciou ovocia prispievate k svojmu lepšiemu fyzickému, ale aj duševnému zdraviu. V zdravom tele zdravý duch! Vypracoval: Dávid Repka 3.D