Ako sa vyznať v makronutrientoch, používaných v doplnkoch výživy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bukovec
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukry (sacharidy).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sacharidy.
Sleduj informácie na obale potravín
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
BIOCHÉMIA Zaoberá sa chemickými látkami a reakciami prebiehajúcimi v živých organizmoch.
ZŠ s MŠ POPRAD-SPIŠSKÁ SOBOTA
Voda a jej kontaminácia
Powerpoint v edukačnom procese
Význam, rozdelenie a charakteristika hlavných druhov ovocných rastlín
Implementácia IKT do vyučovania chémie
Klinická Biochémia Vyšetrenie moču.
L1 cache Pamäť cache.
Cukry ,tuky a bielkoviny ako základné živiny vo výžive
Biologická hodnota stravy, výživa
Zvuk Kód ITMS projektu:
POSILŇOVACÍ TRÉNING.
Zdroj : I.Beňo, Náuka o výžive, Osveta Martin, 2001
Sacharidy.
Rôzne obrázky v prezentácii
Mäso, ryby, vajcia a strukoviny
Vstrekovanie paliva.
Elektrolýza Kód ITMS projektu:
Aditíva – prídavné látky v potravinách
4. Zdravotne postihnutých
Droga nie je riešenie Droga je každá látka, ktorá po požití určitým spôsobom mení normálne fungovanie organizmu.
Rýchlosť chemických reakcií
NOZOKOMIÁLNE NÁKAZY – NN
Športové hry žiakov špeciálnych škôl s mentálnym postihnutím
Mechanika kvapalín.
Životné procesy živočíchov Výživa živočíchov
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Cukrovka.
Ultrazvuk a Infrazvuk.
V zdravom tele, zdravý duch...
Mgr. Jaroslav Feranec Odborné učilište internátne Lučenec
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠOM TELE
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Čo a skrýva v atómovom jadre
Význam vody vo výžive človeka
pitnej a odpadovej vody
Rooibos alebo červený ker
Makroelementy Mikroelementy
SVETOVÝ DEŇ MLIEKA V ŠKOLÁCH
Informačné systémy Simona Franková Mária Babčáková 3.Ag
Aerobný a anaerobný prah metabolizmu
BIELKOVINY, PROTEÍNY.
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Diferencované stravování
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Ako sa vyznať v makronutrientoch, používaných v doplnkoch výživy Ing. Ž.Komorechová 27.11.2015

Pitný režim - hydratácia Nedostatočná hydratácia spôsobuje: Únava, vyčerpanie, stres, depresie, bolesti hlavy Svalové kŕče, znižuje krvný tlak Tmavý moč, vznik obličkových kameňov Prekyslenie organizmu - bolesti chrbtice, stuhnutosť a zápaly kĺbov, znížená imunita, onkologické ochorenia Zažívacie problémy, zápcha, porucha metabolizmu Vznik toxínov - kožné problémy, urýchlené starnutie, vrásky, spomalené hojenie Obezita Znížený svalový výkon, vylučovanie kortizolu Život bez jedla aj niekoľko týždňov, bez vody – pár dní 400 hl vody vypijeme za rok, 1,5-5 l tekutín,

Denný príjem tekutín? Rovnomerný – cca 1,5-2 l vody Najzdravšie: čistá voda s citrónom, nesladené čaje, minerálne vody Výživovo hodnotné: zeleninové a ovocné šťavy Športovci – dobre hydratovaní vydržia o 33% viac Častejší príjem = lepšia absorpcia a využitie Hydratácia pred tréningom (žalúdok - tkanivá) Tréning viac ako 1 hod. nutný športový nápoj Základné prvky iontového nápoja: sacharidy, minerály, vitamíny a stimulačné látky Strata 0,5 kg = 500-900 ml tekutín Ročne vypijeme 400 hl vody Človek vypije za život cca 400 hl tekutín

1 liter coly = 110 g cukru= 440 kcal

Sacharidy – zdroj energie Energetické zdroje (glukóza, fruktóza, laktóza, sacharóza, škroby) Zdroj energie, 1g = 4 kcal/17 kJ Nízkokalorické/vysoko-intenzívne sladidlá (sacharin, aspartam, acesulfam, sukralóza, stévia) 1 g =4 kcal ale 200-800 x menšie použitie Novodobé sacharidy – SuperStarch vysokomolekulový sacharid Nadbytok užívania spôsobuje OBEZITU, KARDIOVASKULARNE CHOROBY, RAKOVINA,

SS – revolučné palivo 21. storočia Umožňuje trénovať dlhšie, bez hlaďáku Dlhodobý zdroj energie bez inzulínovej odozvy Zabezpečuje energiu potrebnú k prekonanie mentálnej a fyzickej únavy Nezaťažuje tráviaci trakt, rýchlo sa posúva do tenkého čreva Uhľohydrát, ktorý neblokuje telo, aby spaľovalo tuk – duálny charakter Lepší výkon, lepšie zdravie, lepšia regenerácia

Tuky–zdroj energie... dobré tuky -9kcal/1g

Tuky skryté a zlé............

Bielkoviny – základné stavebné látky Rastlinné živočížne Význam pre športovca – základná stavebná látka pre svaly, enzýmy, Hormóny, hemoglobín, imunitné bunky Katabolizmus/anabolizmus Denaturácia (telom, kyselinami, žiarením, Optimálne dávky: 0,8-2,0g/ kg váhy

Denná potreba bielkovín Závisí od: veku, pohlavia, fyzickej záťaže, zdravia, rýchlosti metabolizmu, Využité pre: obnova stavebných bielkovín, tvorba enzýmov, zdroj energie, Pomer AK v bielkovinách musí byť vyvážený. Nevyvážený pomer AK je limitujúci pre syntézu, Ak je niektorá zastúpená iba 60%, výsledná syntéza bude prebiehať na 60 %. 18% z telesnej hmotnosti

Kompava Fitness recepty 2015

Darček, ktorý poteší ....... Koľko druhov produktov má f. Kompava vo svojom výrobnom programe k 30.11.2015