Stav hmyzu v ČR ve světle změn v krajině

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Advertisements

Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
Obchod, trh Základy hospodaření.
Přírodověda – 5. ročník, Půda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
model fungování a praxe
Základy automatického řízení 1
Fotosyntéza je váš kamarád
Josef Středula, předseda ČMKOS
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
FOSFOR A VODA PŘEHLED PROBLEMATIKY
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis 6. – 9. třída
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Ekonomika– národní hospodářství
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Věcné učení Ochrana přírody
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
Kvadratické nerovnice
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozdělení zemí podle vyspělosti
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_OCHRANA PŮDY
Chráníme přírodu Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_19_CHRÁNÍME PŘÍRODU_HULEJOVÁ Člověk a jeho.
Kůrovcová situace v NPŠ v roce 2009
Atmosféra Země.
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Program na podporu lesních ekosystémů
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Dotační programy odboru životního prostředí v roce 2019
Využití potenciálu českého zemědělství po roce 2020
Seminář o stavebním spoření
Dělitelnost přirozených čísel
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Vývoj prostorové struktury sídel a komunikací Příklad využití starých map a nástrojů GIS Geografické aspekty středoevropského prostoru Brno,
Transkript prezentace:

Stav hmyzu v ČR ve světle změn v krajině Ing. Radek Hejda AOPK ČR Odbor monitoringu biodiverzity

Jaká je situace? Globální vymírání (nejen) hmyzu. Nejlépe prozkoumaná skupina – motýli (pokles od roku 1990 cca 50 %). U většiny skupin ani netušíme, jak vážná situace je. Nejde jen o vymírání vzácných druhů, klesá i celková biomasa hmyzu. Pokles i v CHÚ.

Jaká je situace?

Příčiny vymírání hmyzu Malá heterogenita krajiny. Nešetrné hospodaření (chemizace, eutrofizace, utužování půdy, snižování podílu humusu). Degradace a eutrofizace vodních ekosystémů. Degradace lesních ekosystémů.

Heterogenita krajiny Stabilita ekosystémů úzce souvisí s počtem (a strukturou) dominantních taxonů. Ekosystémy o nízkém počtu DT nejsou přirozeně stabilní, s různou intenzitou a frekvencí pravidelně kolabují. Ekosystémy s vysokou míry diverzity jsou přirozeně stabilní, změny probíhají kontinuálně v malém měřítku.

Heterogenita krajiny Krajina se stává monotónní, chybí jemná mozaika. Krajina je velkoplošně obhospodařována, chybí heterogenita jak věcná, tak časová. Chybí interakční prvky, kvetoucí louky, mokřady, remízky, meze, aleje, úhory….

Nešetrné hospodaření Úbytek edafonu: Základní složka ŽP ovlivňující kvalitu a strukturu půdy. Chemizace, utužování půdy, snižování podílu humusu. 3) Úbytek, jak z hlediska diverzity, tak i celkové biomasy.

De facto zánik biotopu dystrofních a oligotrofních vodních ploch. Drtivá většina VP hypertrofní či eutrofní. Velká část nových vodních ploch (často zbudovaná z dotací na ochranu ŽP) neplní svoji ekologickou funkci. Akcentovat spíše mokřady s tůněmi než velké vodní plochy. Vodní ekosystémy Potužák et al.2007

Lesní ekosystémy Intenzifikace + extenzifikace péče o lesy špatně = staráme se o krajinu moc (hospodářské lesy) špatně = staráme se o krajiny málo (MZCHÚ) - Obě varianty vedou k uniformitě a ztrátě mozaikovitosti/stability porostu. Bezzásahovost není špatná, ale…….. Nelze srovnávat bezzásahovost v horských oblastech a bezzásahovost na malých lokalitách v nížinách a pahorkatinách!

Lesní ekosystémy Před 150–70 lety nastartovala první doba „temna“ Krajina bez vlivu člověka ≠ zapojený les. Heterogenita krajiny díky velkoplošným disturbancím a působením velkých býložravců. V neolitu nastupuje zemědělství a vliv člověka = krajina stále světlá, rozvolněná, les přechází v lesostep (pastva v lese, vypalování, pařezina, střední les..). A nyní – poprvé za mnoho a mnoho tisíc let – se krajina mění a homogenizuje.

Co můžeme udělat? Zmenšit velikost půdního bloku – naprosto nezbytné a klíčové opatření (ale není všespásné). V ČR je průměrná velikost půdního bloku jedna z nejvyšších v celé Evropě (20 ha). Optimální velikost PB 1-2 ha. Obnovit zejména meze a mokřady (chybí zejména bezlesí) a úhory + remízky, aleje a solitérní dřeviny. Co nejvíc diverzifikovat pěstované plodiny. ÚSES ≠ les.

Co vyřešíme jen obtížně? Celková eutrofizace krajiny, ústup živinově nenáročných druhů. Stále méně lidí se stará o stále větší plochy krajiny (index pozemkové držby). Nebereme v potaz externality zemědělství (ale i lesnictví, vodní hospodářství). Subjekty platí poplatky za znečišťování vody, vzduchu apod., ale za „normální hospodaření, “ které ve svém důsledku poškozuje ŽP více, nic neplatí.

Shrnutí Situace vážná – pohybujeme se na hraně kolapsu ekosystémů. Stav krajiny z hlediska hmyzu se nelepší, naopak. Nutné nastavit pravidla pro UR, zemědělství nesmí fungovat jen jako průmysl generující zisk, ale jako služba produkující potraviny a starající se o stabilní krajinu. Ochrana přírody řeší jen důsledky, ne příčiny.

Děkuji za pozornost Radek Hejda radek.hejda@nature.cz