5. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce 2014 - 2020 12. března 2018Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Vodňany 30. září 2014 Pavel Lukeš
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE Praha 21. ledna 2015 Pavel Lukeš.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Statut a Jednací řád Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce Praha 21. ledna.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Centrum pro regionální rozvoj ČR, Společný technický sekretariát Olomouc, Jeremenkova 40B, Olomouc,
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND Interreg IVC/ Interreg Europe – 6 May 2015, Prague INTERREG IVC Od INTERREG IVC k INTERREG EUROPE Alice Štollová| Národní.
European Union | European Regional Development Fund Interreg Europe Pavel Lukeš| Národní koordinátor programu Ministerstvo pro místní rozvoj 6. května.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Sharing solutions for better regional policies European Union | European Regional Development Fund Program meziregionální spolupráce Interrer Europe 16.
Interreg CENTRAL EUROPE Výbor, Praha, 4. únor 2016 Stella Horváthová, Ministerstvo pro místní rozvoj, Odbor evropské územní spolupráce.
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
2014 –  programové území  tematické zaměření programu  alokace programu  základní parametry programu  harmonogram přípravy.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO – ČESKÁ REPUBLIKA Stanislav Rataj Ostrov u Tisé
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Jeremenkova 40b, Olomouc Projektový záměr & Projektová.
Představení programu Interreg Europe
Regionální politika EU v období
Interreg V – A Česká republika - Polsko
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Praha, 23. února 2017 Alice Štollová Kovandová
Praha, 14. února 2017 Alice Štollová Kovandová
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
Praha, 23. března 2017 Alice Štollová Kovandová
OP Meziregionální spolupráce
3. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce září 2016Praha.
Základy pro dobrý projekt
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Praha, 23. června 2016 Pavel Lukeš
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Závěrečná konference projektu
Podpora žadatelů Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
Operační programy nadnárodní a mezinárodní spolupráce
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Interreg EUROPE Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

5. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce 2014 - 2020 12. března 2018Praha

Proces hodnocení Výsledky hodnocení 3 Proces hodnocení Výsledky hodnocení 3. výzvy Stav implementace programu Další kroky

Proces hodnocení

Proces hodnocení Dvou kolový proces hodnocení Zaměstnanci sekretariátu v Lille jsou jediní, kdo hodnotí V případě specifických tematických oblastí mohou konzultovat externí experty Dvou kolový proces hodnocení Kontrola způsobilosti/formálních náležitostí Kvalitativní hodnocení Strategické hodnocení Operativní hodnocení

Kontrola způsobilosti Kontrola splnění technických náležitostí – proces ANO/NE – žádná flexibilita Kritéria způsobilosti žádosti: 1. Předložena v termínu? Ano/ne 2. Je žádost kompletní? Obsahuje všechny povinné přílohy? 3. Je žádost řádně vyplněna? 4. Je prohlášení partnera (partner declaration) správně vyplněno? 5. Je tzv. Letter of Support řádně vyplněn? Pouze u žadatelů, pro které je relevantní*. 6. Geografická rozmanitost partnerství. Jsou do projektu zapojeni partneři alespoň ze 3 států, z nichž alespoň 2 jsou z EU? 7. Zaměření se na strukturální fondy. Je alespoň polovina „politických nástrojů“, na které se projekt zaměřuje programem strukturálních fondů? Pokud u projektu zaškrtnuto „Ne“ v jakémkoliv ze 7 kritérií = nezpůsobilý projekt *v případě přímé neúčasti v projektu ŘO/ZS programu Cíle 1 nebo Cíle 2 nutno mít od něj alespoň písemnou podporu projektu tzv. „Letter of Support“

Kvalitativní kontrola – I. strategické hodnocení Kritéria strategického hodnocení: Hlavní kritéria Pod kritéria Hodnocení 1. Relevance žádosti relevance vybraného tématu pro program relevance vybraného způsobu řešení dané problematiky 0 - 5 2. Kvalita výsledků reálnost plánovaných výstupů a výsledků relevance výsledků - schopnost ovlivnit vybraný politický nástroj inovativní charakter výsledků udržitelnost výsledků 3. Kvalita partnerství relevance partnerů pro vybrané téma a schopnost ovlivnit vybraný politický nástroj příprava, implementace a spolufinancování projektu je adekvátně rozděleno mezi všechny partnery „dobrý“ mix více a méně rozvinutých regionů partnerství v projektu přesahuje přeshraniční a nadnárodní charakter Vyrovnané rozdělení rozpočtu mezi státy – nepřevažuje alokace rozpočtu pro partnery z jednoho státu? Projekty, které získají v průměru ve strategickém hodnocení 3 a více bodů jsou doporučeny MV pro další hodnocení – z operativního hlediska.

Kvalitativní kontrola – II. operativní hodnocení Kritéria operativního hodnocení: Hlavní kritéria Pod kritéria Hodnocení 1. Koherence návrhu a kvalita přístupu logické propojení tématu, aktivit a výsledků. Je možné dosáhnout plánovaných výsledků navrženým přístupem? kvalita pracovního plánu soulad projektu s horizontálními zásadami EU (nediskriminace, rovné přílež…..) 0 - 5 2. Kvalita řízení a komunikace kvalita a koherence komunikační strategie kvalita komunikačních aktivit přehlednost koordinace a řízení projektu kvalita projektového řízení 3. Rozpočet a finance „value for money“ - odpovídá výše rozpočtu plánovaným aktivitám, cílům a trvání projektu konzistentnost rozpočtu Projekty, které získají v průměru ve strategickém a operativním hodnocení 3 a více bodů jsou doporučeny MV ke schválení. Jednotlivá kritéria (strategická i operativní) jsou navzájem propojená. Proto není možné, aby projekty hodnocené ve strategickém hodnocení méně než 3 body získaly po operativním hodnocením 3 a více bodů (i když matematicky to možné je).

Rozhodovací proces MV Klíčové pro rozhodování MC je hodnocení sekretariátu (JS) programu MC rozhoduje o projektech 2/3 většinou Zkušenosti z 1. a 2. výzvy: I když došlo k rozporování hodnocení JS nestalo se, že by byl schválen projekt, který JS nedoporučilo ke schválení. Očekáváme schválení všech 54 projektů doporučených ke schválení. Nepředpokládáme, že projekty hodnocené méně než 3 body mají šanci na schválení. Všechny projekty budou schválené s podmínkami.

Výsledky hodnocení 3. výzvy

Statistika 3. výzva 1.3. – 30.6. 2017 Alokace – neurčena Jednokolová výzva Celkem S CZ účastí 234 předloženo 171 způsobilé 57 doporučeno pro operativní hodnocení 54 doporučeno ke schválení 18 předloženo 11 způsobilé 5 doporučeno pro operativní hodnocení doporučeno ke schválení 54 projektů doporučeno ke schválení v celkové výši 73,59 mil EUR (ERDF) 5 projektů doporučeno ke schválení v celkové výši 0,6 mil EUR (ERDF)

Statistika 3. výzva Počty žadatelů v předložených žádostech podle států /

Statistika 3. výzvy Projekty s CZ účastí doporučené ke schválení Index Acronym Recommended with conditions Project Title Specific Objective Institution Original Cofinancing rate Country Code ERDF Funding Partner Contribution Total Amount PGI05592 AQUARES YES Water reuse policies advancement for resource efficient European regions 4.2 Regionální Rozvojová Agentura Pardubického Kraje 85,00 % CZ 126 106,00 € 22 254,00 € 148 360,00 € PGI05560 CONDEREFF Construction & demolition waste management policies for improved resource efficiency Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje 127 222,05 € 22 450,95 € 149 673,00 € PGI05114 E-COOL Entrepreneurial and Intrapreneurial Mindset in Young People through the Dynamisation of Competences, Teaching Methodologies and Entrepreneurial Ecosystem 2.1 Jihomoravský kraj 153 573,75 € 27 101,25 € 180 675,00 € PGI05280 INNO PROVEMENT Translating Industry 4.0 to improved SME policy instruments targeting innovation 1.2 Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR 104 684,30 € 18 473,70 € 123 158,00 € PGI05062 iWATERMAP Water Technology Innovation Roadmaps CREA Hydro&Energy, z.s. 75,00 % 91 987,50 € 30 662,50 € 122 650,00 €

Nejčastější chyby Příliš široké zaměření projektu Nedostatečně popsána kapacita partnerů ovlivnit politický nástroj, na který se zaměřují Chybí odkazy na projekty a iniciativy, které se v minulosti v dané oblasti realizovaly – přidaná hodnota projektu Do projektu nejsou zapojení přímo/nepřímo ŘO programů strukturálních fondů Není prokázána relevance partnera pro dané téma Nekonzistentnost údajů v jednotlivých částech žádosti Geografické rozložení partnerů je nevyrovnané Nevyrovnaný rozpočet mezi partnery Nadsazení/podcenění hodnot povinných indikátorů Hlavním cílem projektu není výměna zkušeností a učení se na politické úrovni

Stav implementace

Přehled Interreg EUROPE Priority Výzkum, technologický rozvoj a inovace 1.1. Posílení výzkumné a inovační infrastruktury a kapacity 1.2. Podpora inovativních řetězců „inteligentní specializace“ a inovačních příležitostí Konkurenceschopnost MSP 2.1. Podpora MSP v růstu, rozvoji a aktivitě na poli inovací Nízkouhlíkové hospodářství 3.1. Posun k nízkouhlíkovému hospodářství Životní prostředí a efektivní využívání zdrojů 4.1. Zachování, ochrana a rozvoj přírodního a kulturního dědictví 4.2. Efektivní využívání zdrojů, ekologický růst a inovace, řízení dopadů na životní prostředí Na každou prioritu alokováno 84,4 mil EUR ERDF

Výsledky po dvou výzvách Celková alokace programu 359 mil. EUR 472 přeloženo 130 schváleno 27.5 % úspěšnost EUR 180 mil.

Výsledky po dvou výzvách Alokováno podle priorit - 14.67 - 19.55 - 13.25 - 26.11

ČR po dvou výzvách + 3. výzva +2 +1 +2 +4 +1 +3 +2 +5 +2 +3 +1 +2 +2 +1 +2

Počty partnerů ve schválených projektech 1. a 2. výzva Ve schválených projektech jsou zastoupeny všechny členské státy programu.

Další informace a kroky

Kde najít dobrou praxi? https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/

Kde najít inspiraci? https://www.interregeurope.eu/policylearning/knowledge-hub/?no_cache=1

4. výzva programu - poslední Termín 7. 5. – 22. 6. 2018 Všechny specifické cíle otevřeny (nutno potvrdit na nadcházejícím MV) Alokace cca 72 mil. EUR (ERDF) 10.4. 2017 Praha informační den pro žadatele 4. výzvy

Kontaktní osoby v ČR Pavel Lukeš Alice Kovandová Národní koordinátor programu Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor evropské územní spolupráce Letenská 3 110 15 Praha 1 Tel: 224 862 331 Email: pavel.lukes@mmr.cz Alice Kovandová Národní kontaktní místo programu Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor evropské územní spolupráce Letenská 3 110 15 Praha 1 Tel: 224 862 254 Email: alice.kovandova@mmr.cz V případě, že Vás někdo osloví, že by měl zájem o mezinárodní projekt, který alespoň teoreticky zapadá do logiky programu Interreg EUROPE, případně by pro něj/ní mohl být zajímavý prosím ODKAŽTE HO/JÍ NA NÁS.

Děkuji za pozornost! Pavel Lukeš Odbor evropské územní spolupráce Ministerstvo pro místní rozvoj E-mail: pavel.lukes@mmr.cz www.dotaceEU.cz www.interregeurope.eu