Sociální práce a veřejné opatrovnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Role dat v procesu rozhodování?
Workshop Multidisciplinární a interdisciplinární spolupráce na téma:
Workshop Multidisciplinární a interdisciplinární spolupráce na téma:
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Základní informace o poskytovateli
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Výkon veřejného opatrovnictví z pohledu veřejné ochránkyně práv
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Správa sociálního zabezpečení
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
SLUŽBY POSKYTOVANÉ KRAJSKOU SPOLEČNOSTÍ ARR s.r.o.
Zvláštní odborná způsobilost
Andrea Faltysová Sociální práce vedoucí oddělení
Datové sklady a BI Řízení kvality v prostředí veřejné správy
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Praha, Mgr. Petra Obstová, Bc. Alexandra Králová
Základní a odborné sociální poradenství
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Sociální práce a veřejné opatrovnictví Třetí workshop projektu Systémová podpora sociální s tématem Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Mgr. Zuzana Machová – KÚ KHK Mgr. Alena Nosková – SKOK do života, o. p. s.

Spolupráce Sociální práce a veřejné opatrovnictví Sociální pracovník přispívá k odstranění nepříznivé sociální situace klienta. Opatrovník stará se o naplnění opatrovancových práv, chrání jeho zájmy. Jedná v rozsahu omezení stanoveném soudem, zastupuje opatrovaného v právních záležitostech. Pokud to situace případu vyžaduje, je spolupráce opatrovníka a sociálního pracovníka nutná. Opatrovnictví se řídí ustanoveními OZ x sociální práce podléhá zákonu o sociálních službách. Sociální práce a opatrovnictví by mělo být v ideálním případě odděleno. Jedná se o dvě profese s rozdílnou náplní. Všechny obory sociální práce (sociální služby, školství, vězeňství, zdravotnictví) jsou

Náplň práce sociální pracovník koordinuje poskytování pomoci u více subjektů, řídí se zákonem o sociálních službách, využívá metody sociální práce, provádí depistáž, provádí sociální šetření, monitoruje dodržování práv, poskytuje sociální poradenství, případově pracuje, dokumentuje práci (JIS OK systém), svou prací přispívá k odstranění nepříznivé sociální situace, plánuje s klientem, motivuje, spolupracuje se sociálními a dalšími institucemi vykonává další činnosti.

Náplň práce veřejný opatrovník řídí se OZ spolupracuje se sociálními pracovníky obcí, je s opatrovancem v kontaktu, plní povinnosti dané zákonem, § 466 a 467 spolupracuje s rodinou, se sociálním okolím, spolupracuje s lékaři, zastupuje opatrovance v právních záležitostech podle mantinelů rozsudku, spolupracuje s opatrovnickou radou, napomáhá zajišťování běžných záležitostí, komunikuje se soudy, se státními organizacemi, se sociálními a dalšími službami, a vykonává další činnosti. hájí práva v otázkách zdraví, dokumentuje, podává opatrovnickému soudu zprávy,

praxe Kumulace agend sociální práce a výkonu veřejného opatrovnictví je v praxi častá V praxi přináší kumulace řadu problémů, např.: Nemožnost agendy přesně oddělit, např. časově, v dokumentaci Nesrozumitelnost rozdílů mezi agendami, pro nadřízené, pro kolegy Časovou náročnost některých kauz Ne každý opatrovaný potřebuje např. sociální intervenci Vysoké nároky na specifické znalosti obou profesí (pracovník superman)

Situace v KHK V KHK jsou již v současné době obce, kde je výkon sociální práce a veřejného opatrovnictví odděleno. Díky dotaci na výkon sociální práce a příspěvku Ministerstva vnitra na výkon veřejného opatrovnictví. V roce 2017 cca 110 sociálních pracovníků ORP a OPOU. V roce 2017 91 obcí, které vykonávají opatrovnictví, 708 opatrovanců. 15 obcí III. typu, 16 obcí II. typu, 71 obcí I. typu.

Děkuji za pozornost Mgr. Zuzana Machová, Krajský úřad Královéhradeckého kraje