Kdo je můj pacient a co pro něho mohu udělat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Specifika dobrovolnické služby na onkologickém oddělení
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Společnost pro mukopolysacharidosu
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
PEČOVATELSKÁ SLUŽBA POMÁHÁ Zmáhají Vás již některé činnosti v domácnosti či v péči o vlastní osobu? Omezují Vás zdravotní problémy v těchto běžných činnostech?
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÝM ČR (OSPDN ČR)‏
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Sdružení onkologických pacientů Karviná ONKO-NADĚJE Karviná se sídlem v Karvinské hornické nemocnici Karviná Nové Město.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Sdělování nepříznivých informací.
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
MILOSRDNÉ LŽI ZÁLUDNOST Marie Svatošová takzvané
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
Fakultní nemocnice Ostrava
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
Felinoterapie.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Dětský hospic.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Poslání Základním účelem tohoto nadačního fondu je přispívat a podporovat rozvoj asistovaného života pacientů, kteří budou pod neustálým dohledem odborníků,
Sociální služby města HB – Domov pro seniory Bc. Milan Žák, DiS. Sociální pracovník organizace.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Zkušenosti se zprostředkováním sociálních služeb pro duševně nemocné MUDr. Marie Petrásová praktický lékař Brno - Tuřany.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
DOZP Zběšičky – pracoviště Duha Písek
Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Jak vést lidi v těžkých situacích
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Násilná osoba aneb co s ní
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Ústav vs. Komunitní služba
Dobrovolnické programy
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Transkript prezentace:

Kdo je můj pacient a co pro něho mohu udělat Marie Kuchařová 7. 3. 2018

Kdo jsme a kdo jsem já..? Jsem staniční sestrou v kolektivu oddělení paliativní péče v NMSKB Naše oddělení je poměrně malé. Jeho kapacita je 13 lůžek pro pacienty a 6 lůžek pro doprovázející rodinné příslušníky. V paliativní péči se staráme nejen o tělesnou, ale i o psychickou, sociální a duchovní stránku každého člověka.

Kdo je můj pacient..? Můj pacient je.. člověk v terminálním nebo preterminálním stádiu nejčastěji onkologického onemocnění, u kterého již byla ukončena cílená léčba (chemoterapie a podobně) člověk, který má velké trápení se svou nevyléčitelnou nemocí, která ho limituje člověk většinou ležící, vyčerpaný, neschopný sebeobsluhy, trpící bolestí, dušností i řadou dalších symptomů (podle povahy nemoci)

Jak se k nám potřebný člověk dostane..? První kontakt (obvykle telefonicky): - volají příbuzní, že péči o blízkého v domácích podmínkách již nezvládají - volá lékař z domácí péče, že situace doma je již nezvladatelná - volá lékař z onkologie, že má pacienta, pro kterého již nemůže po terapeutické stránce nic udělat - volá sociální pracovnice z nemocnice, že potřebuje u pacienta zajistit navazující péči - volá sám pacient a zajímá se o možnosti péče na našem oddělení - rodina se přichází informovat osobně

Jak se k nám potřebný člověk dostane..? Podání žádosti o přijetí Zájemce žádáme o vyplnění žádosti o přijetí (je ke stažení na našich webových stránkách) a přiložení dokumentace o zdravotním stavu (např. propouštěcí zprávy). Žádost je možné přinést osobně, zaslat poštou, většinou přichází e-mailem nebo faxem. Po doručení žádosti o přijetí je kontaktován ošetřující lékař pacienta a rodinní příslušníci. Je domluvený termín přijetí nebo jsou odmítnuti (většinou z kapacitních důvodů).

Jak se k nám potřebný člověk dostane..? Občas se stává, že pacient zůstává doma a žádost je u nás podaná jen pro případ, že se zdravotní stav zhorší tak, že rodina přestane péči doma zvládat. Těmto lidem voláme, když se uvolní místo, a zjišťujeme jejich situaci nebo se sami průběžně ozývají. Volné lůžko jim nedržíme. V případě zhoršení zdravotního stavu jsou akutně přijímáni do naší nemocnice a my si je přebíráme, pokud máme volné lůžko.

A co lidé kolem nemocného..? Do naší paliativní péče patří i blízcí našich pacientů, a to nejen v době jejich hospitalizace u nás, ale už před přijetím nemocného na oddělení a také po jeho odchodu na věčnost. Poměrně často někdo z rodiny zavolá a potřebuje vyslechnout, sdílet bolest, kterou prožívá nad tím, že jeho blízký už nemá šanci na uzdravení. Po krátkém vyslechnutí domlouváme schůzku u nás na oddělení, aby byl dostatek času na naslouchání, pochopení, rozlišení, radu a návrhy na řešení konkrétní těžké situace.

A co lidé kolem nemocného..? Několik praktických zásad… Mít čas, ale umět ho i limitovat. Umět odmítnout, když pacient není indikovaný pro paliativní péči. Nabídnout jiná řešení jejich tíživé situace.

Všichni jsou pro nás „VIP“, tedy osoby s výjimečnou důležitostí V - vidět jejich konkrétní situaci, vyslechnout je, porozumět jim a chápat jejich problémy I - informovat je o tom, co nabízíme, jakou péči jsme jim schopni poskytnout, uvést na pravou míru jejich mylné představy a očekávání (např. eutanázie) P – přijmout, dát zakusit opravdový zájem a přijetí

Pacient a jeho blízcí, aneb péče o celou rodinu.. Pacient je přijímám často v doprovodu rodiny Informujeme - o možnosti stálého doprovázení a neomezené době návštěv - o možnosti duchovní péče – s. Lada Petříková - o psychoterapeutické podpoře – Gaudia - o sociálním poradenství – Pavlína Nevoralová - o možnosti využívat klubovnu – vaření kávy a čaje, zapůjčení knih a her - o naší připravenosti jim být nablízku

Pacient a jeho blízcí, aneb péče o celou rodinu.. Pečujeme o jejich potřeby podle našich možností. Zvolna pronikáme do rodinných vztahů. Vnímáme, jak jednotliví členové rodiny nemocného rozdílně reagují na těžkou situaci, zjišťujeme, kdo je nejkřehčím článkem konkrétní rodiny. Nabízíme čas ke sdílení jejich starostí a obav. Snažíme se, aby pocítili, že nám na celé rodině záleží a že je chceme doprovázet.

Pacient a jeho blízcí, aneb péče o celou rodinu.. Povzbuzujeme je, aby omezený čas života jejich drahého opravdu plně využili, k něze, odpuštění a poděkování. Po odchodu jejich drahých na věčnost jim umožňujeme přijít se s nimi rozloučit na naše oddělení. Pokud rodina není přítomna smrti, sdělujeme jí podrobnosti odchodu jejich drahého. Děkujeme za jejich přítomnost, za vše, co pro našeho pacienta udělali.

Kdo je můj pacient a co pro něho mohu udělat? Kromě řešení jejich fyzických symptomů (bolest, slabost, zvracení, nadýmání, průjmy, zácpa, škytavka) je rovněž potřeba vnímat našeho pacienta jako celek. Pro všechny zúčastněné mohu udělat mnoho. Je nutné umět se pacientovi přiblížit a projevit mu svoji blízkost úsměvem, dotykem a porozuměním. Ráda říkám, že jsme porodnicí na věčnost, a to je přece radostná událost, když se někdo dobře narodí pro věčnost.

který jsme zde mohli strávit, není časem ztraceným a nevyužitým. Kéž čas, který jsme zde mohli strávit, není časem ztraceným a nevyužitým.

DĚKUJI ZA POZORNOST Děkuji za pozornost.