Potraviny rastlinného pôvodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Advertisements

Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
ZELENINA.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
VY_52_INOVACE_ZBP1_6264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Potraviny rostlinného původu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Exotické plody.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Zelenina.
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Potraviny rostlinného původu
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Potravinářské zbožíznalství
TUKY (LIPIDY).
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_106_Ovoce
Název projektu: Moderní škola
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
Potraviny živočíšneho pôvodu
Potraviny – zdroj života
SOI – Slovenská obchodná inšpekcia
Zdravie a zdravé stravovanie
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
Význam a zásady stolovania
Rastliny a huby v službách človeka Rastliny ako potrava
Etiketa konzumácie nápojov
Rožok štandard 50g KÓD-631 Členenie: Pečivo Bežné
Ovocie a zelenina.
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Onkogénna výchova- prevencia a najnovšie liečebné postupy
ZŠ nár. um. Ľ. Podjavorinskej Bzince pod Javorinou
BIELKOVINY.
Význam kovov pre organizmus
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
Transkript prezentace:

Potraviny rastlinného pôvodu Mgr. Ladislav Rášši / TVZ Obchodná akadémia, Akademika Hronca 8, Rožňava Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ OA Rožňava – moderná škola ITMS kód Projektu 26110130729

Potraviny rastlinného pôvodu Obilniny Mlynárske výrobky Cestoviny Obsah Potraviny rastlinného pôvodu Obilniny Mlynárske výrobky Cestoviny Pekárske výrobky Cukrovinkárske výrobky Zelenina Ovocie Zdroje Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Potraviny rastlinného pôvodu = obilniny, cestoviny, mlynárske výrobky, pekárske výrobky, cukrárske výrobky, cukor, cukrovinky, med, olejniny, rastlinné tuky, zelenina, ovocie Obilniny = jednoročné rastliny, ktoré sú základom mlynárskych výrobkov obsahujú najmä zložené sacharidy a bielkoviny patria sem: pšenica raž (základ pre chlebovú múku) jačmeň (krmovina, základ na slad) ovos (základ pre krupicu a ovsené vločky, ale aj krmivo) proso (krmivo) kukurica (priama konzumácia, najmä krmivo) ryža (priama konzumácia, aj na múku) Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Mlynárske výrobky = múky, t.j. potraviny používané ako polotovary, ktoré sú spracované mletím obilnín v mlynoch Druhy múk: 1. podľa pôvodu: pšeničná ražná jačmenná ovsená kukuričná ryžová 2. podľa spracovania (mletia): krupica hrubá polohrubá hladká hladká špeciál Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Cestoviny = polotovary vyrobené sušením z cesta s možným pridaním vajec Druhy: krátke – napr. abeceda, hviezdičky, cestovinová ryža (tarhoňa, slovenská ryža) stredné – dlhé – napr. niťovky, špagety, makaróny napr. kolienka, vretienka/špirály (fusili), motýliky (farfale), mušle (conchigle), rúrky (penne, rigatoni), tenké rezance (vermiceli), tenké rezance v hniezde (taglioniny), široké rezance (fetucine, tagliatele), veľmi široké rezance (lassagnete) Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Pekárske výrobky = výrobky z kvalitných múk s pridaním vody, mlieka, oleja, prípadne droždia a ďalších ochucujúcich látok Druhy: chlieb – napr. biely, tmavý (čierny); grahamový (s prídavkom otrúb a klíčkov), slnečnicový, zemiakový, krájaný, fínsky bežné pečivo – napr. rožky, žemle, pletenky, bagety, veky, pagáče jemné pečivo (obsahujú viac tuku, cukru a náplne) – napr. záviny, croissanty, makovky, koláče (buchty), bábovky, vianočky trvanlivé pečivo – napr. tyčinky, praclíky, sucháre, maces, racio chlebíčky, strúhanka Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

celozrnné pečivo nie je tmavé!!! (pozrite sa na grahamové) Pekárske výrobky zaujímavosti: celozrnné pečivo nie je tmavé!!! (pozrite sa na grahamové) „tmavé“ pečivo je často vlastne iba biele pečivo prifarbené praženým jačmeňom , karamelom a pod. (čo je uvedené v zložení) tmavý chlieb by mal mať na prvom mieste v zložení uvedenú ražnú múku (v prevažujúcom podiele) celozrnné pečivo a chlieb musí mať ako prvé v zložení uvedenú celozrnnú múku (80 %) viaczrnné alebo cereálne  celozrnné! Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Cukrárske a cukrovinkárske výrobky cukrárske výrobky = napr. medovníky, oblátkový tovar (neplnené, plnené, polomáčané, máčané, trubičky), sušienky, jemné trvanlivé pečivo, krekery cukrovinkárske výrobky = čokolády (tabuľkové, na varenie, plastiky a figúrky), (obsahujú aj kofeín) čokoládové cukrovinky (tyčinky, dražé, dezerty, čokoládové pochúťky), nečokoládové cukrovinky (cukríky – dropsy, roksy, furé, karamelky, želé, gumovité, komprimáty, žuvačky) zaujímavosť: nie každá hnedá hmota, najčastejšie v tvare figúrky, je čokoláda!  v zložení má uvedené kakaová hmota / poleva a pod. Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Zelenina = časti rastlín alebo celé rastliny, ktoré sa konzumujú surové alebo upravené obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov; má nízku energetickú hodnotu Delenie: koreňová – napr. mrkva (karotka, stolová, žltá), petržlen, paštrnák, zeler, chren, cvikla, reďkovka, kvaka hlúbová (hlúb = zhrubnutá stonka a listy) – napr. hlávková kapusta, čínska kapusta, hlávkový kel, ružičkový kel, kaleráb, karfiol, brokolica Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Zelenina listová – napr. hlávkový šalát, poľný šalát, špenát, rukola, čakanka, ľadový šalát, rímsky šalát, insalatina, radicchio Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

cibuľová – napr. cibuľa (aj šalotka), cesnak, pór, pažítka Zelenina cibuľová – napr. cibuľa (aj šalotka), cesnak, pór, pažítka plodová – napr. rajčiaky, uhorky, cuketa, baklažán, paprika, tekvica, patizón, melón, zelený hrášok, zelená fazuľka, cukrová kukurica lahôdková – napr. špargľa, rebarbora, kôpor Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

strukoviny – napr. hrach, fazuľa, šošovica, sója, cícer, bôb Zelenina strukoviny – napr. hrach, fazuľa, šošovica, sója, cícer, bôb okopaniny – napr. zemiaky, topinambur, cukrová repa huby – čerstvé, sterilizované, sušené, napr. šampiňóny, hliva ustricová, pečiarka, bedľa, kuriatka Výrobky zo zeleniny: = čerstvá zelenina, konzervovaná (sterilizovaná, mrazená, sušená), nátierky a pasty, kečupy a pretlaky Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Ovocie = dužinaté a šťavnaté plody, ktoré sa konzumujú surové, prípadne upravené obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, sacharidov Delenie: jadrové – napr. jablká, hrušky, duly kôstkové – napr. čerešne, višne, broskyne, marhule, slivky bobuľové – napr. hrozno, egreše, ríbezle, jahody lesné plody – napr. čučoriedky, brusnice, lesné jahody, lesné maliny, šípky, trnky, drienky Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Ovocie škrupinové – napr. vlašské orechy, lieskové orechy, mandle, jedlé gaštany, kešu, pistácie, arašídy, kokosové orechy citrusové (subtropické) – napr. citróny, pomaranče, mandarínky, grapefruity, pomelo, narančila ostatné južné – napr. banány, ananásy, kivi, mango, avokádo, papája, marakuja, Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

liči, hurmikaki, karambola, granátové jablko, Ovocie liči, hurmikaki, karambola, granátové jablko, pitahaja, guajava, maklura, rambután Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

konzervované (sterilizované, zmrazené, sušené), Ovocie suché južné – napr. datle, figy, hrozienka, para orechy, píniové oriešky Výrobky z ovocia: čerstvé, konzervované (sterilizované, zmrazené, sušené), zahustené (marmeláda – lisovaná, homogénna; džem – lisovaný, kúsky ovocia; lekvár – varený, odparená voda; rôsol – želé), ovocné mušty (nekvasené šťavy) Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Strecký, J. a kol.: Tovaroznalectvo 3. Bratislava, SPN, 1987. Zdroje: Mgr. Ladislav Rášši Olšanská, Z. – Balažovičová, A.: Tovaroznalectvo I. Bratislava: SPN, 2005. Tovaroznalectvo. [online]. c 2004-2014 [cit. 2.3.2014]. Dostupné v internete: <http://www. euroekonom.sk/obchod/tovaroznalectvo/> Strecký, J. a kol.: Tovaroznalectvo 3. Bratislava, SPN, 1987. Zdravé pečivo [online]. c 2014 Slovenská technická univerzita v Bratislave, 21.2.2013, posledná úprava 22.2.2013 [cit. ?.5.2014]. Dostupné v internete: <http://www.stuba.sk/sk/diani-na-stu/zdrave-pecivo-plus-7-dni.html?page_id=6167> Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ