Požadavky k zápočtu: Docházka – cvičení 90% Aktivní účast

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž
Etická hlediska péče o staré občany
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Vymezení a pojetí sociální práce
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Seminář etika a etiketa V tlumočnické profesi Šárka Valverde
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PRÁCE S ODBORNOU LITERATUROU
PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Sociální práce s rodinou 3
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Fakultní nemocnice Ostrava
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Koncepce ošetřovatelství
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Fakulta zdravotnických studií
Kvalita v českém zdravotnictví
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Etický kodex Komory auditorů
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Bioetické principy. Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti.
Kategorizace nemocných pohled lékaře Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Mezinárodní den sester květen 2009
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Standardizace odborné zdravotní péče
Ošetřovatelství v primární péči
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Práva pacientů Mgr. Eva Havelková CZ /0.0/0.0/15_005/
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Hodnoty v péči o seniory
Právo na dobrou správu.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Jana Chrásková, Ivana Lamková
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

ETIKA jhorova@kos.zcu.cz

Požadavky k zápočtu: Docházka – cvičení 90% Aktivní účast Požadavky ke zkoušce: Diskuse nad stanovenými tématy

filosofická disciplína – zkoumá podstatu těchto pravidel Ethos ZÁKLADNÍ POJMY Etika filosofická disciplína – zkoumá podstatu těchto pravidel Ethos Bydliště, obydlí, byt, vlast Zvyklosti, životní způsob, obyčeje, mravy, původ člověk Mravní vědomí, mravní smýšlení, přesvědčení, jednání, mravnost, morálka, charakter Etiketa konkrétní a popsané návody (breviáře, protokoly, postupy…)

Morálka souhrn ustálených a nepsaných pravidel chování pravidla a normy lidského jednání Znaky: Vznik v dané společnosti Historičnost Normativnost Závaznost Utváření společnosti

Bioetika nauka o mravnosti v medicíně a v lékařském výzkumu nadřazena lékařské etice Lékařská etika řešení dilematických otázek současné lékařské praxe Zdravotnická etika etika v ošetřovatelství a v práci sestry (nursing ethic) Etika v ošetřovatelství Medicínská etika germanismus Klinická etika (kliné-lůžko)

Co je cílem etické teorie? Vytvoření principů pro řešení morálních problémů. Hodnota života Kvalita života Posvátnost života

Moderní medicína: týmová spolupráce pacient není nevzdělaný a pasivní přibývá dilematických situací partnerský vztah lékař-pacient prodloužení života, chronicita

ZÁKLADNÍ ETICKÉ PRINCIPY V MODERNÍ MEDICÍNĚ 4 základní etická pravidla ve zdravotnictví (W.D. Rosse) BELMONTSKÁ ZPRÁVA (1979) 1. Sebeurčení (AUTONOMIE) - IS 2. Nepoškozování (NON-MALEFICENCE) 3. Směřování k dobru (BENEFICIENCE) 4. Spravedlnost (JUSTICE)

Význam předmětu pro práci zdravotníka ?

tzv. proces osobního zrání → součást výkonu profese poučení z minulosti modifikace získaných informací a uplatnění v praxi úsudek veřejnosti o celém zdravotním systému z chování a jednání zdravotníků

Jaké charakterové vlastnosti by měl mít zdravotník (PA) ?

Trpělivost Ochota Vlídnost Obětavost Sociální cítění Nezištnost Velkorysost Taktnost Ohleduplnost Diskrétnost Poctivost Spolehlivost Kolegialita Stavovská čest Bezúhonnost

„Primum non nocere. “ Především neškodit. „Salus aegroti suprema lex „Primum non nocere.“ Především neškodit. „Salus aegroti suprema lex.“ Zdraví pacienta je nejvyšším zákonem.

Cíle ošetřovatelské etiky Humanizace mezilidských vztahů Usměrnění chování/jednání při profesionálních výkonech Uspokojování potřeb pacientů/klientů Pomoc nalézt smysl osobní existence

PROČ ETICKÉ NORMY A KODEXY?

Etické normy a kodexy zakotvení pravidel součástí svědomí sjednocující prvek profesní skupiny společná základna a jednotný jazyk všech členů profese F. Nightingale – etické zásady ošetřovatelky

„ Všem, kteří tyto zločiny vyšetřovali bylo jasné, (… „ Všem, kteří tyto zločiny vyšetřovali bylo jasné, (….), že vždy započaly v nepatrných počátcích, v jemném odklonu od jasného základního postoje lékaře. …Prevence je mnohem důležitější než léčba.“ Leo Alexander – poradce, Norimberský proces (1949)

ÚMLUVA O LIDSKÝCH PRÁVECH A BIOMEDICÍNĚ Konvence o biomedicíně 1997 signována v Oviedu 1. mezinárodní a právně vymahatelná V ČR přijata 2001 Otevřený dokument – lze přidávat stanoviska Principy: Informovaný souhlas (informace, porozumění, dobrovolnost) Právo na soukromí Lidský genom Vědecký výzkum Odběr orgánů Zákaz finančního prospěchu

Listina základních práv Evropské unie Lidská důstojnost Právo na život Právo na nedotknutelnost lidské osoby Zákaz mučení a nelidského či ponižujícího zacházení Právo na vzdělání Zákaz diskriminace Rovnost žen a dětí Práva dítěte Práva starších osob …..

Etický kodex porodních asistentek - ICM NÁRODNÍ KODEXY Etický kodex České lékařské komory Etický kodex České stomatologické komory Etické kodexy vysokoškoláků - nelékařů Etický kodex lékárníka Etický kodex porodních asistentek - ICM Etický kodex sester vypracovaný Mezinárodní radou sester- ICN (1953) povinnosti sestry: pečovat o zdraví předcházet nemocem navracet zdraví zmírňovat utrpení + etické normy v ošetřovatelství

1972 První charta práv nemocných PROČ VZNIKLA PRÁVA PACIENTŮ? reakce → vznik standardů zdravotní (ošetřovatelské péče) D. Anderson 1971 „ Chci být léčen jako jedinec.“ „Mluv se mnou.“ PROČ VZNIKLA PRÁVA PACIENTŮ?

Překonání paternalismu - změna role Chronicita, dlouhodobost Tlak denní praxe

PRÁVA PACIENTŮ

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 1. Pacient má právo na ohleduplnou odbornou zdravotnickou péči prováděnou s porozuměním kvalifikovanými pracovníky.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 2. Pacient má právo znát jméno lékaře a dalších zdravotnických pracovníků, kteří ho ošetřují. Má právo žádat soukromí a služby přiměřené možnostem ústavu, jakož i možnost denně se stýkat se členy své rodiny či s přáteli. Omezení takovéhoto způsobu (tzv. kontinuálních) návštěv může být provedeno pouze ze závažných důvodů.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 3. Pacient má právo získat od svého lékaře údaje potřebné k tomu, aby mohl před zahájením každého dalšího nového diagnostického a terapeutického postupu zasvěceně rozhodnout, zda s ním souhlasí. Vyjma případů akutního ohrožení má být náležitě informován o případných rizicích, která jsou s uvedeným postupem spojena. Pokud existuje více alternativních postupů nebo pokud pacient vyžaduje informace o léčebných alternativách, má na seznámení s nimi právo. Má rovněž právo znát jména osob, která se na nich účastní.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 4. Pacient má v rozsahu, který povoluje zákon, právo odmítnout léčbu a má být současně informován o zdravotních důsledcích svého rozhodnutí.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 5. V průběhu ambulantního i nemocničního vyšetření, ošetření a léčby má nemocný právo na to, aby byly v souvislosti s programem léčby brány maximální ohledy na jeho soukromí a stud. Rozbory jeho případu, konzultace a léčba jsou věcí důvěrnou a musejí být prováděny diskrétně. Přítomnost osob, které nejsou na léčbě přímo zúčastněny, musí odsouhlasit nemocný, a to i ve fakultních zařízeních, pokud si tyto osoby nemocný sám nevybral.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 6. Pacient má právo očekávat, že veškeré správy a záznamy týkající se jeho léčby, jsou považovány za důvěrné. Ochrana informací o nemocném musí být zajištěna i v případech počítačového zpracování.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 7. Pacient má právo očekávat, že nemocnice musí podle svých možností přiměřeným způsobem vyhovět pacientovým žádostem o poskytování péče v míře odpovídající povaze onemocnění. Je-li to nutné, může být pacient předán jinému léčebnému ústavu, případně tam převezen poté, když mu bylo poskytnuto úplné zdůvodnění a informace o nezbytnosti tohoto předání a ostatních alternativách, které při tom existují. Instituce, která má nemocného převzít do své péče, musí překlad nejprve schválit.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 8. Pacient má právo očekávat, že jeho léčba bude vedena s přiměřenou kontinuitou. Má právo vědět předem, jací lékaři, v jakých ordinačních hodinách a na jakém místě jsou mu k dispozici. Po propuštění má právo očekávat, že nemocnice určí postup, jímž bude jeho lékař pokračovat v informacích o tom, jaká bude jeho další péče.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 9. Pacient má právo na podrobné a jemu srozumitelné vysvětlení v případě, že se lékař rozhodl k nestandardnímu postupu či experimentu. Písemný vědomý souhlas nemocného je podmínkou k zahájeni neterapeutického i terapeutického výzkumu. Pacient může kdykoliv, a to bez uvedení důvodu, z experimentu odstoupit, když byl poučen o případných zdravotních následcích takového rozhodnutí.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 10. Nemocný v závěru života má právo na citlivou péči všech zdravotníků, kteří musí respektovat jeho přání, pokud tato nejsou v rozporu s platnými zákony.

ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ 11. Pacient má právo a povinnost znát a řídit se platným řádem zdravotnické instituce, kde se léčí (tzv. nemocniční řád). Pacient bude mít právo kontrolovat svůj účet a vyžadovat odůvodnění jeho položek bez ohledu na to, kým je účet placen.

Doporučená literatura Kutnohorská, J.: Etika v ošetřovatelství Heřmanová, J. a kol.: Etika v ošetřovatelské praxi Kuře, J. a kol.: Kapitoly z lékařské etiky Ivanová, K. a kol.: Kapitoly z lékařské etiky Bužgová, R. : Etika ve zdravotnictví Ptáček,R., Bartůněk,P. a kol. : Etika a komunikace v medicíně Etické problémy medicíny na prahu 21. století Matochová S.: Etika a právo v kontextu lékařské etiky Kořenek,J.: Úvod do lékařské etiky Roztočil,A.: Moderní porodnictví, Moderní gynekologie Ptáček, P. a kol. Lege artis v medicíně Munzarová, M. Euthanazie nebo paliativní péče? Zákon č. 372/2011 Sb. Zákon 373/211 Sb. www.llp.cz Haškovcová, H.: Lékařská etika, Manuálek o etice Munzarová, M.: Zdravotnická etika od A do Z