ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Zdravá výživa Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bukovec
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prezentace – výklad učiva
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Energetická hodnota dětské výživy
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6.ročník (3 vyuč. hodiny) RVP- Člověk a zdraví Kompetence-k učení, komunikativní, k řešení problémů, sociální a personální Vztah s předmětem- přírodopis, chemie

MOTIVACE Jaké je tvoje nejoblíbenější jídlo a pití? Je to zdravé? Dalo by se nahradit podobným jídlem, ale zdravějším? Jak? Kolikrát denně jíš? Kolik kusů ovoce sníš za týden?

ÚVOD POTRAVINY- produkty rostlinného a živočišného původu, mají velkou výživovou hodnotu (obsahují živiny) ŽIVINY- souhrn látek obsažených v potravě. Základní živiny jsou: -cukry(sacharidy) - tuky (lipidy) - bílkoviny (proteiny) + vitamíny, minerál.látky

CUKRY Nejdůležitějším zdrojem energie Pohotový zdroj energie ! Z nadbytečných cukrů v těle se tvoří tuky ! Př. - fruktóza (ovocný cukr), - sacharóza (řepný cukr) nejběžnější v naší stravě, - škrob (v obilninách a bramborách)

ÚKOL Č. 1) Tipni si kolik kostek cukru obsahují tyto produkty ?

Banán Meloun Pomeranč Jahody Kukuřice Jablko Džus jogurt Kečup Energetický nápoj Zmrzlina Čokoládová tyčinka Coca-cola Čokoládový shake

Banán, meloun, pomeranč, jahody

Kukuřice, jablko, džus, jogurt

Kečup, energetický nápoj, zmrzlina, čokoládová tyčinka

Coca-cola, čokoládový shake

TUKY Vydatný zdroj energie Dělíme je na rostlinné a živočišné („dobré a špatné“) Jsou důležité- rozpouštějí se v nich některé vitamíny Kde je najdeme?

BÍLKOVINY Nenahraditelné, nezbytná složka výživy Stavební látky pro organismy

VITAMÍNY Látky, které naše tělo nutně potřebuje pro správnou funkci Tělo je neumí samo vytvořit Dělí se na - rozpustné ve vodě- C, B, H - zozpustné v tucích- A, D, E, K

MINERÁLNÍ LÁTKY Patří sem prvky- železo, zinek, draslík, vápník, fosfor, hořčík, jód, fluor... Který je pro váš věk nejdůležitější? Najdeme je:

Nemoci: Častější výskyt zlomenin Chřipka, nachlazení Nadváha, obezita Zubní kaz Rakovina TS Zácpa Bolesti hlavy Otoky

ÚKOL Č. 2) Vypiš co všechno obsahují tyto potraviny? RYBA MLÉKO POMERANČ FAZOLE SÝR MRKEV

ENERGIE Rovnováha PŘÍJEM x VÝDEJ Metabolismus- přeměna látek v těle ÚKOL Č.3 – Podle obrázků odhadni, co ovlivňuje náš metabolismus?

VODA ÚKOL Č. 4- Nakresli si do sešitu postavičku a vybarvi ji podle toho, kolik si myslíš, že máme vody v těle?

VODA Voda tvoří asi 60% našeho těla Příjem vody- tekutiny, potraviny Výdej vody- moč, stolice, pot, dýchání DDD vody je cca 1,5 – 2 l Pozor na vhodné nápoje! (čaj, pitná voda, minerálky, ředěné ovocné a zeleninové šťávy)

ÚKOL Č.5- Vystříhej si z novin, časopisů a letáků obrázky různých potravin a dones do příští hodiny + lepidlo V příští hodině poskládej tyto obrázky do potravinové pyramidy

ZÁVĚŘ Chceš už teď jíst zdravěji? Jídlo má být pravidelné Dávej si malé porce, ale častěji Zbytečně nesol Dej si každé ráno sklenici mléka Ke každému jídlu patří kousek ovoce, či zeleniny Hodně pití Zbytečně neslaď