Majetek a odpisování ÚSC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Advertisements

Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Odpisování dlouhodobého majetku dle ČÚS 708
Nová koncepce účetnictví veřejné správy po v praxi pro p.o.
Evidence a inventury majetku
Lektor: Ing. Ivana Schneiderová
4. července 2011 Jaroslava Svobodová
Zásoby- účtování inventarizačních rozdílů
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
FINANCE 2014/2015.
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dlouhodobý majetek Odpisy
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
Ing. Milena Smržová vedoucí oddělení kontroly realizace Účetnictví projektu.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
7. tématický okruh Dlouhodobý majetek
2 Ing. Dominik Laudát Novinky v majetkových modulech.
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
01.14 Inventarizace majetku
EVIDENCE DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví ÚSC do roku 2009 NENÍ SOUČÁSTÍ ZKOUŠKY !!! Účetnictví a rozbory ve veřejné správě.
Návrh novely vyhlášky č. 410/2009 Sb. od
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Inventarizace Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1. Vysvětlení pojmu inventarizace 2. Druhy a charakteristika inventarizací 3. Postup při provádění.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
Nedostatky zjišťované při kontrolách Ing. Michal Obrusník Mgr. Zuzana Punčochářová.
Odpisování dlouhodobého majetku od ČÚS č. 708 Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Dlouhodobý majetek u příspěvkových organizací.
Odpisy, Zdeněk Tišl, Odpisy Zdeněk Tišl.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.12 Ročník2. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Inventarizace majetku a závazků
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část
Inventarizace a odpisování
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Podnikohospodářské techniky postupu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Dlouhodobý majetek.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Inventarizace majetku a závazků
Inventarizace v roce prosinec 2018
Poznatky z veřejnosprávních kontrol u příspěvkových organizací
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Seminář Asociace poskytovatelů sociálních služeb Účetnictví a daně 2013 Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace
Transkript prezentace:

Majetek a odpisování ÚSC Ing. Zuzana Opršalová

Platná legislativa Povinné účetní odpisování od roku 2012 Odpisy jsou nákladovou položkou umožňující vyjádřit, jaké zdroje by měly být vytvářeny k zajištění reprodukce majetku Zákon č.563/1991 Sb., o účetnictví – kdo a co se odepisuje Vyhláška č.410/2009 Sb. – z čeho a jak se odepisuje České účetní standardy č.701 až 708 – vymezení pojmů, obecná pravidla pro odpisování RO a PO Prováděcí vyhláška č.270/2010 k inventarizaci

Základní pojmy k odpisování Odpis (Účet 551) - je peněžním odhadem částky (vyjádřený jako náklad), o niž se v daném období dlouhodobé aktivum opotřebovalo Oprávky - součet zúčtovaných odpisů, tedy vyjádření celkové opotřebovanosti za dobu používání Účetní zápis: 551 MD / 07X D (DNM), 08X D (DHM) Proč odepisovat majetek: 1. Věrný obraz aktiv (vyjádření snížení hodnoty aktiv vlivem opotřebení) - rozvaha 2. Akruální princip (náklady ve věcné a časové souvislosti) – výsledovka 3. Odpis jako kalkulační veličina 4. Odpis jako nástroj finančního řízení Věrné zobrazení předmětu účetnictví

Majetek neodpisovaný Pozemky a Kulturní předměty (účty 03x) Majetek oceněný reálnou hodnotou Finanční dlouhodobý majetek (účty 06x) Dlouhodobý nedokončený majetek (účty 04x) a zálohy na dlouhodobý majetek (účty 05x) Jiný režim – drobný dlouhodobý majetek (účty 018 a 028) Oběžná aktiva (1xx, 2xx, 3xx) Majetek v nájmu nebo ve výpůjčce

Ocenění reálnou hodnotou K 31.12.2011: majetek určený k prodeji ocenit reálnou cenou (Předpokládaná prodejní cena) Majetek oceněný reálnou hodnotou se neoprávkuje, neodepisuje a pokud se prodej neuskuteční, vrací se zpět na původní cenu a pokračuje odepisování Směrnice – seznam majetku určeného k prodeji do 12 měsíců

Základní koncepty odpisování I. První použití metody - k 31.12.2011 dle ČÚS č.708 Vlastní zahájení odpisování – až po dooprávkování k 31.12.2011, tj. od 01/2012 Frekvence odpisování – roční/měsíční – měsíční vhodnější pro průběžné vyhodnocování hospodaření (skutečný obraz, není vyšší pracnost díky SW) – v Orsoftu standardně měsíční Počátek odpisování – od měsíce následujícího po měsíci pořízení V měsíci vyřazení – poslední měsíční odpis Volba způsobu odpisování – zjednodušený, rovnoměrný, výkonový, komponentní

Základní koncepty odpisování II. Kategorizace majetku dle CZ-CPA/CZ-CC – zařazení do účetních odpisových skupin Účetní odpisové skupiny I - VII pro majetek dlouhodobý hmotný, zadána doba používání v letech odpisování Účetní odpisové skupiny N1, N2 a N3 – pro dlouhodobý nehmotný majetek Realizace dooprávkování: - až po zařazení a vyřazení všeho majetku - podle harmonogramu účetní závěrky a plánu inventarizace Technické zhodnocení - dobu (počet let/měsíců) odpisování lze měnit během životnosti v souladu se skutečným procesem opotřebení Zbytková cena (např. 5% jako zafixovaná zůstatková hodnota)

Číselník účetních odpisových skupin

Kategorizace majetku dle CZ-CPA

Kategorizace budov a staveb dle CZ-CC

Programová podpora kategorizace

Orsoft – zadání odpisování

Orsoft - způsoby účetního odpisování 01 Odpis lineární dle daňové sazby 02 Odpis zrychlený dle daňové sazby 03 Neodpisuje se 04 Jednorázový odpis 05 Odpis dle zadané sazby 06 Odpis zadané částky 07 Odpis dle výkonové normy 08 Odpis německým způsobem 09 Simulace daňového odpisování 10 Odpis dle životnosti v měsících 11 Odpis dle životnosti v letech 12 Zjednodušený odpis dle životnosti 13 Rovnoměrný odpis dle životnosti

12 Zjednodušený odpis dle životnosti 13 Rovnoměrný odpis dle životnosti Metoda rovnoměrného odepisování ve vazbě na předpokládanou dobu použitelnosti majetku Změna pořizovací ceny nemění obecně nastavenou životnost Zadá se celková životnost, tj. Počet let odpisování Stejná hodnota se přednabízí do údaje Zbývající životnost Výpočet probíhá ze Zůstatkové hodnoty (ZHOD = RPC - OPR) Měsíční odpis (MODP) = MODP = ZHOD / zbývající počet měsíců k odpisování (zaokrouhleno na celé koruny nahoru) Roční odpis = MODP * počet měsíců v roce (12) Zbývající životnost se automaticky snižuje o rok (v prosinci)

Zahájení odpisování (změna metody) Dooprávkování k 31.12.2011 (prvotní nastavení oprávek) Postup A - dle data pořízení a doby životnosti (majetek byl pořízený jako nový, nebylo na něm dosud prováděno TZ) Postup B - stanovení zbytkové doby životnosti na základě fyzické kontroly stavu majetku (40% odepsání, následně odpisování dle počtu zbývajících let) Postup C – nelze použít A ani B - není dostatek informací k určení zbytkové doby využívání a nelze provést odborný odhad ani na základě fyzické kontroly stavu majetku = 40% odepsání Hromadný dopočet (vygenerování) oprávek Automatické zaúčtování vygenerovaných oprávek k 1.1.2011 (např. bytový dům - 406 MD, 081 Dal)

Programová podpora dooprávkování

Soubor pro dooprávkování Životnost celková i zbývající se autom.předvyplní dle vyhlášky č.708, přílohy č.4

Vlastní dooprávkování – volba gxghr V období zpracování Majetku 12/2011, před roční uzávěrkou Majetku za rok 2011 Pro inv.čísla uvedená v souboru dooprávkování gropr se provede dooprávkování variantou A/B/C, způsob odpisování se nastavuje 12/13 (12 pro 40%) Varianta A: Oprávky se spočtou na základě období pořízení, je dopočtena zbývající životnost. Algoritmus: MODP = RPC / (celková životnost * 12) OPR = MODP * počet uplynulých měsíců životnosti

Vlastní dooprávkování – pokračování Varianta B: Oprávky se spočtou na základě procenta opotřebení 40% z pořizovací ceny, pro budoucí odpisování je zohledněna zadaná zbývající životnost. Algoritmus: OPR = RPC * 40 / 100 Varianta C: Oprávky se spočtou na základě procenta opotřebení z pořizovací ceny, je dopočtena zbývající životnost. Algoritmus: OPR = RPC * procento opotřebení / 100 Následně – kontrolní tisk – volba gxght

Zaúčtování vygenerovaných oprávek – do 12/2011

Zaúčtování vygenerovaných oprávek – detail

Dotace (investiční transfery) - import Import ze souboru g-dot.csv (volba gxgx)

Dotace (investiční transfery) - pořízení

Dotace (transfery) – rozpouštění do výnosů Časové rozlišení přijatého investičního transferu (403/67x) a to v poměrné výši odpisu stanovené podílem transferu k pořizovací ceně (měsíční rozpuštěná dotace) V případě dooprávkování – obdobně se spočte výše celkové rozpuštěné dotace (403/401) Automatické zaúčtování obou případů výše do FÚ na základě přednastavených kontací v číselníku souvztažností Nezbytný předpoklad: => Skupina úloh Účtovací maska majetku

Inventarizace majetku – nové pojmy V roce 2011 tři pilíře inventarizace – obsah, správnost, ocenění Zda stav a ocenění majetku i závazků ke dni účetní závěrky odpovídá skutečnosti Inventarizační evidence: - inventurní evidence (kdo sestaví, kdy předá, kdo podepíše…) - pomocná evidence (kdo má k dispozici) - jiná evidence (vedena mimo organizaci) Inventurní soupisy - obsah povinný dle vyhlášky - rozsah dle seskupení účtů (seskupení doporučí účtárna) - seznam soupisů – součástí plánu inventarizace - jeden soupis sestaví jedna inventarizační komise - jedna inv.komise může více inv.soupisů

Inventarizace majetku – co je důležité Zpracovat Plán inventur V plánu určit dílčí inventurní komise (DIK) V plánu kromě DIK určit osobní odpovědnosti za jednotlivé oblasti majetku (ten, kdo podepíše stav a výsledek na inventurním soupisu za svou oblast/skupinu účtů) DIK dává jen informace o stavu majetku, pokyn k účtování a vypořádání rozdílů dává odpovědná osoba!!!

Rozdíly v inventuře 2011 oproti 2012 Inventura k 31.12.2011 – jen pořizovací (vstupní ) cena Od 1.1.2012 vstupují oprávky/zůstatková cena Od 1.1.2012 rovněž opravné položky (viz správce majetku – odpovědné osoby – správné ocenění majetku zobrazené v závěrce – rozhodnou o výši položek a data předají účtárně)

Doplňující informace Tvorba plánu odpisů – měsíční, čtvrtletní, roční, do úplného odepsání nebo na stanovený počet budoucích let Tisk inventárních karet včetně odpisového plánu => Skupina úloh Plánování odpisů Možnost procentuálního rozdělení odpisu dle činnosti (na hlavní a hospodářskou činnost) Rozpouštění investičních transferů => Skupina úloh Účtovací maska majetku

Nabídka služeb souvisejících s problematikou odpisování: Instalace potřebných skupin úloh Školení Podpora kategorizace majetku Dooprávkování Zahájení odpisování Nastavení účtování

Kontakty pro objednání uvedených služeb: Šárka Vaňková Servis SW tel: 499 991 401 mobil: 603 295 310 e-mail : sarka.vankova@ortex.cz Petra Hoffmanová Prodej SW tel.: 499 991 323 fax: 499 991 999 e-mail : petra.hoffmanova@ortex.cz

Děkuji za pozornost ! zuzana.oprsalova@ortex.cz 17.9.2018 31 31