Vinohradnictví a vinařství v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Advertisements

Vinařství ČR Anežka Loukotová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Stora Enso Wood Products Ždírec s.r.o. - kvalitativní popis kulatiny Stora Enso Building and Living, Central European Business Unit – září 2014.
ALKOHOLICKÉ NÁPOJE. jsou produktem kvasného průmyslu využívají kvasinky k přeměně roztoku cukru na alkohol a oxid uhličitý obsahují etanol (ethylalkohol)
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Mezinárodní kontrolní operace 24-BLUE/RED GOLD na železnici
Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta Inovace sortimentu slivoní Bakalářská práce Vypracoval: Radek Plavec Lednice 2010.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Technika obsluhy – Výroba dezertních vín Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Svatý Norbert je zakladatel řádu Premonstrátů. Premonstrátský klášter v Louce byl po šest století jedním z nejvýznačnějších klášterních komplexů. Velkolepou.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.
Označování vín – vybrané otázky
Náležitosti nápojových lístků
Ovocnářství na SLOVÁCKU
Alkoholické nápoje - víno
Český MODRÝ mák z.s. sdružuje členy, kteří v ČR pěstují, zpracovávají a obchodují s mákem a makovinou založen v roce 2001 od roku.
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Celostátní síť pro venkov Severozápad
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Vitis cinerea Engelmann
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
HODNOCENÍ ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU U VÝLISKŮ Z HROZNŮ
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
zpracovaný v rámci projektu
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
AUTENTISTA MORAVIA MAGNA
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Vinohradnictví a vinařství v ČR Doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. Ústav vinohradnictví a vinařství ZF Lednice, Mendelu v Brně Phone: +420 519 367 252 Mail: mojmir.baron@mendelu.cz

18 000 ha Čechy Morava 1000 ha

Vinařská oblast Morava • podoblast mikulovská • podoblast slovácká • podoblast velkopavlovická • podoblast znojemská Vinařská oblast Čechy       • podoblast mělnická       • podoblast litoměřická

Vinohradnická produkce Konvenční cca 5 500 ha Integrovaná cca 12 500 ha Ekologická cca 1000 ha

A mnoho a mnoho dalších… Bílé a červené odrůdy: Aurelius, Děvín, Erilon, Florianka, Hibernal, Chardonnay, Irsai Oliver, Kerner, Lena, Malverina, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Neuburské, Pálava, Rinot, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Sauvignon, Savilon, Tramín červený, Veritas, Vrboska,… Modré odrůdy: Agni, Alibernet, André, Ariana, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Cerason, Domina, Dornfelder, Fratava, Kofranka, Laurot, Merlot, Modrý portugal, Nativa, Neronet, Rubinet, Sevar,… Stolní hrozny: Arkadia, Diamant, Chrupka bílá, Chrupka červená, Julski biser, Olšava, Panonia Kincse, Pola, Vitra Rootstocks: Amos, Kober 5 BB, Kober 125 AA, SO 4, Crâciunel 2 (CR 2), Teleki 5 C, LE-K/1

Interspecifické odrůdy Registrované odrůdy: Malverina (2001), Hibernal (2004), Rinot (2008), Erilon (2010), Savilon (2010) Laurot (2004), Cerason (2008), Sevar (2008), Kofranka (2010), Nativa (2010) Arkadia (2001) Nově registrované či v procesu: Vesna (BV-12-141), Mery, Acolon, Cabernet Cortis, Cabernet Dorsa, Jakubské, Regent and Marlen (Kaberon)

Konzum, export, import Průměrný konzum vína cca 21,0 litrů/os./rok Průměrná konzumace stolních hroznů cca 4,5 kg/os./rok Produkce ČR: cca 550 000 hl Objem importu: 1 387 000 hl Objem exportu: 168 000 hl

Klasifikace vín v ČR bílé víno - vyrobené z bílých nebo červených hroznů révy vinné, popř. i z modrých, ale bez macerace – tzv. klaret růžové víno - vyrobené z modrých hroznů krátkou macerací nebo ze směsi bílých, modrých a popř. i červených hroznů červené víno - vyrobené z modrých hroznů macerací během fermentace nebo jejich zpracováním ve speciálních kvasících tancích za působení zvýšené teploty

Klasifikace vín v ČR Víno bez původu (Víno) dříve pod označením stolní víno, z hroznů révy vinné vyprodukovaných v kterémkoliv členském státě EU Víno s chráněným zeměpisným označením (CHZO) - Zemské víno vyrobeno výhradně z tuzemských hroznů cukernatost hroznů při sklizni musí být min. 14 °NM značí se názvy „moravské zemské víno" nebo „české zemské víno„ Víno s chráněným označením původu (CHOP) - Jakostní víno výhradně tuzemské hrozny odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize nebo odrůd povolených v některém ze členských států EU cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) Odrůdové – vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd vhodných pro výrobu jakostních vín Známkové – vyrobené ze směsi vinných hroznů, rmutu, hroznového moštu nebo smísením jakostních vín

Klasifikace vín v ČR Jakostní víno s přívlastkem (Víno s přívlastkem) Kabinetní víno kategorie vín vyrobených z moštů, které dosáhly nejméně 19 °NM lehčí, suchá, příjemně pitelná vína Pozdní sběr sklizeň hroznů při cukernatosti nejméně 21°NM plná, extraktivní, suchá či polosuchá vína Výběr z hroznů vína vyrobená z hroznů, které vyzrály na nejméně 24 °NM vína plná, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru. Výběr z bobulí mošt dosáhl alespoň 27 °NM velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká vína. Ledové víno - vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě nejvýše –7 °C Slámové víno - z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců na slámě či rákosu nebo zavěšených v dobře větraném prostoru. Výběr z cibéb - vína vyrobená z vybraných bobulí napadených ušlechtilou plísní nebo z přezrálých bobulí, min. 32°NM.

Dle obsahu zbytkového cukru Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru Suchá - max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo - max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně Polosuchá - max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo - max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně Polosladká - dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr Sladká - nejméně 45 g na litr.

Apelační systém v ČR Víno originální certifikace (VOC, V.O.C.) vína typická pro určitý region musí mít charakter daného regionu a odpovídat pravidlům VOC o přidělení známky VOC rozhoduje sdružení vinařů, kterého musí být producent členem Prvním apelačním systémem u nás je od roku 2009 VOC Znojmo následován víny VOC.Mikulov, VOC Modré hory, VOC Pálava a VOC Blatnice.

Děkuji za pozornost!